Katolička Dalmacija 609

Nakon župa Jezero i Tisno slika svetog Nikole Tavelića 17. studenoga ide u Brnaze kod Sinja

Nakon župa Jezero i Tisno slika svetog Nikole Tavelića 17. studenoga ide u Brnaze kod Sinja
Vjernici štuju najstariji likovni prikaz svetog Nikole Tavelića u ukrasnoj prijenosnoj pali

U svom pohodu po župama Šibenske biskupije najstariji likovni prikaz sv. Nikole Tavelića u ukrasnoj prijenosnoj pali posjetio je u nedjelju 3. studenog župe Jezera i Tisno. Raspored nedjeljnih svetim misa je u ovim dvjema župama identičan te nije bilo problema oko organizacije termina posjeta.

Najprije je sv. Nikola posjetio župu Jezera gdje je prijenosnu palu uz svečanu zvonjavu zvona i ozarena lica brojnih vjernika sv. Nikolu dočekao i pozdravio župnik don Tuna Jozić. Križ, kadionica, barjaci i radosni puk s pjesmom se uputio u crkvu gdje je u 9 sati započela sveta misa koju je predslavio fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

I ovdje kao i na drugim mjestima brojni vjernici svjedoče kako su nazočili na svečanostima iz 1970. godine. Jedna gospođa je svjedočila kako se te godine, 1970. udavala njezina rodica. Dok je kum za vrijeme svadbene svečanosti bacao novce ona je također ugrabila jedan dio i s tim novcima je sebi kao petnaestogodišnja djevojčica uplatila hodočašće u Šibenik na Domovinsku proslavu kanonizacije sv. Nikole Tavelića. 

Sjećanja su živa kao da je jučer bilo svjedoči ova župljanka župe Jezera. Nakon svete mise vjernici su osobno mogli doći do slike te je istim putem procesija ispratila sveca na njegovom pohodu kroz šibensku biskupiju.

Druga postaja bila je župa Tisno. Ovdje je lik sv. Nikole Tavelića unesen u crkvu gdje je slavljena sveta misa u 11 sati. Župnik don Lazar Čibarić i brojni vjernici izuzetno svečano su pjevali svecu i radosno ga dočekali. Svetu misu i ovdje je slavio fra Ivan uz poruku vjernicima kako se za Isusa treba izboriti. Poput Zakeja trebamo se neprestano uzdizati i nastojati doći do ostvarenja onih ideala koji nas približavaju Bogu. Baš kao što je to činio i sveti Nikola Tavelić.

Nakon svete mise vjernici su iskazali štovanje svetom Nikoli Taveliću a potom su u povorci i procesiji Tavelićev lik nosili oko župne crkve. Zadnja postaja je bila u crkvi gdje su se vjernici uz blagoslov oprostili od svetog Nikole Tavelića, ali uz obećanje da će se ponovno susresti na svečev blagdan u Šibeniku.

Slijedeća postaja je Sinj i mjesto Brnaze 17. studenoga, gdje je upravo u tijeku gradnja nove župne crkve posvećene prvom hrvatskom službeno kanoniziranom svecu Nikoli Taveliću.

misija / svetiste-sibenik.hr