Katolička Dalmacija 1305

Mons. Barišić u Makarskoj: Kraljica Mira rodila je izvor svakoga mira, Gospodina našega Isusa Krista

Mons. Barišić u Makarskoj: Kraljica Mira rodila je izvor svakoga mira, Gospodina našega Isusa Krista
Nadbiskup Barišić na radost svih prisutnih najavio izgradnju katoličkog dječjeg vrtića u sklopu pastorlanog centra župe Kraljice Mira

Župa Kraljice Mira u Makarskoj proslavila je 50. obljetnicu postojanja svečanim euharistijskim slavljem koje je, u nedjelju 20. listopada, predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili dekan Makarskog dekanata mons. Pavao Banić, župnik župe Kraljice Mira don Mislav Šaškor, upravitelj svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu don Mijo Šurlin i duhovni asistent u vepričkom svetištu don Alojzije Bavčević. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni zbor župe Kraljice Mira.

Pozdravljajući sve prisutne vjernike, župnika i braću svećenike Nadbiskup Barišić je u uvodnom dijelu homilije govorio o povijesti i nastanku župe Kraljice Mira u Makarskoj. „50 godina, zlatni jubilej. 1969. godine osnovana je ova naša župa. U tom vremenu Makarska se širila istočno i zapadno. Zbog sve većeg broja ljudi, pojavila se pastoralna potreba za osnivanjem nove župe. S obzirom na teške okolnosti u kojima je župa osnovana, posvećena je Kraljici Mira. Mir nam nedostaje u današnjem svijetu. Zbog toga je taj naziv trajno aktualan, proročki i poziva nas na otvaranje našega srca majci Mariji, Kraljici Mira koja je rodila izvor svakoga mira – Gospodina našega Isusa Krista“, istaknuo je mons. Barišić.

Govoreći o razorenim ljudskim odnosima i nemiru u ljudskom srcu, naglasio je kako suvremeni čovjek trajno traga za mirom. „Nažalost u nama se često pojavljuje stres te osjećaji ljubomore i mržnje. Ispunjenje i osjećaj zadovoljstva tražimo na krivim mjestima, a savjest nam je uspavana. Pri tome nemamo sluha za potrebe ljudi u nevolji. S druge strane, svjesni smo činjenice da smo u potpunosti ispunjeni tek kada mir unesemo u naše živote. Mir je najveće bogastvo što nam potvrđuje i Gospodin naš Isus Krist kada kaže: 'Blago mirotvorcima'.

Upravo zbog potrebe za mirom, vjernici se nedjeljom okupljaju na svetoj misi tražeći od Gospodina oproštenje za grijehe i zahvaljujući mu na daru Njegova mira“, rekao je Nadbiskup dodavši kako Crkva želi obuhvatiti sve dimenzije čovjekova života kako bi ga trajno obogatila vrijednostima pravde, pravednosti, solidarnosti, ljubavi i milosrđa.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Lk 18, 1-8), pojasnio je kako je sudac nepošten i pohlepan, čovjek koji gleda samo svoje interse, dok je udovica slika svih onih koji su na periferiji, slika svih odbačenih i ostavljenih, onih koji se smatraju najnižim slojem društva.

„Sudac ipak udovoljava zahtjevima udovice, ali ne zbog toga što je solidaran, nego jer mu ona smeta i dosađuje“, ustvrdio je mons. Barišić istaknuvši kako nas u ovom evanđeoskom tekstu Gospodin poziva i potiče na iskrenu molitvu. „Ako ovaj sudac prihvaća zamolbu udovice, zamislite koliko će tek naše molitve uslišiti Onaj koji nas je stvorio iz ljubavi. Molitva znači povjerenje, otvorenost, ustrajnost. Ona stvara odnose, prijateljstvo i zajedništvo. Budimo dovoljno mudri kako bismo izbjegli zamku shvaćanja molitve u smislu automata koji nam ostvaruje naše želje i prohtjeve. Ako naše molitve nisu uslišane, razlog nije Gospodinov zaborav, nego Njegova želja da nas formira u ljudskom i vjerničkom rastu“, nastavio je Nadbiskup.

Odgovarajući na evanđeosko pitanje hoće li Sin Čovječiji po dolasku naći vjere na zemlji, mons. Barišić je naglasio kako je siguran u Kristov pronalazak vjere na onom mjestu na kojem bude prisutna molitva jer je „ona živi jezik vjere i povjerenja“.

Zaključujući, potaknuo je sve prisutne vjernike na trajno zahvaljivanje Gospodinu zbog svih dobrih djela koja nam u svojoj ljubavi svakodnevno pokazuje.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Mislav Šaškor zahvalio je Ocu nadbiskupu na poticajnim, pastirskim i ohrabrujućim riječima, te svima onima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne obljetnice. Zatim je Nadbiskup Barišić na radost svih prisutnih najavio izgradnju katoličkog dječjeg vrtića u sklopu pastorlanog centra župe Kraljice Mira.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Ivan Čotić, don Damir Vuletić i don Stipe Ljubas.

misija / ika