Katolička Dalmacija 581

Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić pohodio Hvar i Sućuraj u kojemu borave bosanski franjevci

Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić pohodio Hvar i Sućuraj u kojemu borave bosanski franjevci
Provincijal fra Jozo Marinčić pohodio je Hvarsku biskupiju za svetkovinu sv. Stjepana I., pape

Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić pohodio je Hvarsku biskupiju u povodu proslave svetkovine sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara. 

Fra Jozo je u utorak 1. listopada stigao u Sućuraj u kojemu borave bosanski franjevci fra Stipo Marčinković, fra Augustin Tomas i fra Marijo Divković, koji osim Sućurja pastoriziraju i župe Bogomolje i Gdinj. Oni su fra Jozi poželjeli dobrodošlicu, a on je ohrabrio fra Augustina koji se dva dana prije vratio iz Krapinskih Toplica u kojima mu je operirano srce. Potom je s fra Stipom krenuo u Hvar gdje je navečer u hvarskoj katedrali svečano otvorena svetkovina sv. Stjepana svečanom Večernjom koju je predvodio hvarski biskup Petar Palić.

Povjerenik za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije maestro Slavko Reljić je za ovogodišnju svetkovinu sv. Stjepana skladao svečanu Večernju, ubacivši i zadržavši elemente hvarskoga pučkoga pjevanja. Večernju su udruženo pjevali hvarski katedralni zbor i zbor Sv. Cecilije iz Jelse te nekoliko uglavnom hvarskih opernih pjevača pod ravnanjem maestra Reljića i uz orguljsku pratnju prof. Tomija Domančića.

Prigodni govor održao je generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić, a biskup Palić, između ostalih, pozdravio je splitko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića, dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, šibenskog biskupa Tomislava Rogića, vojnog biskupa u BiH Tomu Vukšića, šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa te provincijala fra Jozu Marinčića.

Potom je održan svečani koncert na kojemu su nastupili ženska vokalna grupa „Mirjam“, župni zbor Sv. Cecilije iz Jelse, katedralni zbor te dječji katedralni zbor. Na koncertu je vokalnom grupom „Mirjam“ ravnala maestra Klara Milatić, katedralnim zborom i župnim zborom iz Jelse maestro Reljić, a dječjim katedralnim zborom prof. Marijana Domančić. Za orguljama su bili prof. Toni Domančić i maestro Reljić. Kao solisti nastupili su splitska operna sopranistica Branka Pleština Stanić te proslavljeni tenor rodom iz Jelse Vladimir Garić.

Ženska vokalna grupa „Mirjam“ izvela je pjesme „Čudo milosti Božje“ i „Agnus Dei –Aleluja“, jelšanski zbor pjesme „Oče naš (od Đele Jusića i Luke Paljetka), „Ja sam uskrsnuće i život“, (Šime Marović), „Cantate Domino“ (Valentin Miserach) i drugi dio iz oratoria „Za križen“ (Slavko Reljić), a djeca su izvela pjesme „Mesija će na oblaku doći“ i „Prava je radost“. Na kraju su svi zajedno otpjevali himnu Sv. Stjepanu „Hvarani pojmo zanosno“ u aranžmanu maestra Reljića.

Na samu svetkovinu sv. Stjepana, u srijedu 2. listopada koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. A biskup Palić je, kao i na svečanom otvaranju svetkovine sv. Stjepana, među ostalima, pozdravio spomenute biskupe i provincijala Marinčića koji je na ovo misno slavlje iz Sućurja stigao s fra Stipom Marčinkovićem i s fra Marijom Divkovićem.

Nakon misnog slavlja biskup Palić srdačno se zahvalio provincijalu Marinčiću za pohod Hvarskoj biskupiji i za pastoralno djelovanje bosanskih franjevaca u toj biskupiji.

misija / stipo marčinković