Katolička Dalmacija 2631

Don Danijel Guć oprostio se od Ciste Velike i Dobranja: Zbogom moji dragi župljani, i na svemu vam hvala

Don Danijel Guć oprostio se od Ciste Velike i Dobranja: Zbogom moji dragi župljani, i na svemu vam hvala
Narod je uz prigodan dar, i pljeskom rekao hvala župniku, pa ne čudi da je u oku don Danijela zaiskrila i suza na rastanku

Dirljivim govorom i blagoslovom svima na kraju misnih slavlja don Danijel Guć (77) oprostio se od vjerničkog puka u župi svetog Jakova i Ane u Cisti Velikoj i župi sv. Ivana u Dobranjama i otišao u mirovinu. Otvorivši srce do kraja na svom rastanku sa župljanima, don Danijel je zaista birao riječi koje su malo koga ostavile ravnodušnim. Iako to u crkvi nije običaj, narod mu je uz prigodan dar, i pljeskom rekao hvala, pa ne čudi da je u oku župnika zaiskrila i suza na rastanku.

- Dragi moji župljani, ova moja propovijed bit će malo drugačija od ostalih koje sam pred vama izgovorio kroz ovih 15 godina moga pastoralnog rada u ovoj, za mene, dragoj župi. 15 godina bio sam s vama, dijelio dobro i zlo, a sada je došlo vrijeme da se od vas odijelim i rečem: „Zbogom, moji dragi župljani“. Pred 15 godina sam od svoga biskupa dr. Marina Barišića imenovan župnikom u Cisti Velikoj i prije osam godina župnim upraviteljem župe Dobranje. 

Sjećam se da sam u svom prvom nastupnom govoru iznio svoje dužnosti, koje su ujedno bile program moga rada, a to su: dužnost propovijedanja i učenja vjeronauka, dužnost dijeljenja sakramenata i dužnost pohađanja bolesnika. Dobro se sjećam da sam rekao, da ću propovijedati Krista i njegovu nauku, a ne sebe i svoju. Ne znan da li sam to svoje obećanje izvršio, stoga prepuštam Bogu i vama da to prosudite – kazao je na početku svog oproštajnog govora don Danijel Guć pa nastavio:

- 15 godina našega zajedničkog života je prošlo. Prošlo je kao san, prošlo je kao dan. Jesam li u svemu bio onakav kakav sam morao biti, sudit će me Bog, a sudit ćete me i vi. Jesam li svojim dužnostima mogao i bolje odgovoriti sudit će me Bog, a sudit ćete me i vi. Ja u ovom trenutku molim najprije u Boga oproštenje za sve moje propuste, a onda molim i u vas. Isto tako, ako je mene tko od vas na bilo koji način uvrijedio, što ja nisam baš toliko svjestan, ja mu od sveg srca tako rado opraštam.

Ja neću nikada i ne mogu zaboraviti ovaj narod i sve moje drage vjernike. Ja neću i ne mogu izbrisati iz mog srca osjećaje koje sam gajio i gajim prema vama i vašim najmilijima i najdražima. Neka svima bude srdačna i topla hvala za sve.

Ja ovog trenutka rastanka imam pred očima sve moje drage župljane s kojima sam se susretao kroz ove duge godine mog pastoralnog djelovanja među vama. Ja u srcu nosim i nosit ću sve bolesnike i bolesnice, starce i starice kojima sam dolazio i koje sam obilazio. Od njih sam dosta naučio što mi je po pomoglo u mom mukotrpnom radu. 

Ja u srcu nosim sve muževe i žene ove župe čije žrtve i napore sam znao i znam cijeniti. Ja u srcu nosim i nosit ću moju dragu djecu i mladež, jer časovi koje sam s njima provodio, bili su to časovi radosti i zebnje, ali su bili njima posvećeni. Ja u srcu nosim i nosit ću i one koji su iz ove župe pošli na drugi svijet i u svojoj pameti i molitvama dozivat ću u pamet one trenutke kada sam posljednji put bio s njima i kad smo se od njih na groblju opraštali sa suzama u oku. 

A sada iz dubine svoga srca sa velikom tugom i boli izgovaram ove riječi ZBOGOM! Zbogom, moji dragi župljani. Gdje bio da bio ja vas neću zaboraviti, uvijek ćete ostati u mojem srcu. Novom župniku don Augustinu budite dobri i bolji nego što ste bili meni! Neka se on među vama bude osjećao onako kako sam se ja osjećao, i još bolje i bolje. 

Dragi moji vjernici, sjećajte se mene u svojim molitvama, a ja ću se vas i vaših milih i dragih uvijek sjećati. Molite Gospodina i njegovu majku Mariju, da svojim životom i radom što više proslavim Boga i što više učinim dobra svojoj Crkvi i svojem hrvatskom narodu. Ja se od vas dijelim tijelom, ali duhom se ne mogu i neću od vas odijeliti. Uvijek kad budem mogao, rado ću se vama navraćati, rado ću se za svakoga zanimati, uvijek će me veseliti vaše dobro, a žalostiti vaše zlo – rekao je don Danijel. 

- Kroz ovih 15 godina radili smo na duhovnom i materijalnom polju. O neka vam sve to bude blagoslovljeno. Neka sjeme koje smo skupa sijali donese obilati rod. Materijalni radovi koji, kako sami znate, nisu bili mali, ja ih sada neću nabrajati a bilo ih je puno i pratili su naš duhovni rad. Neka vam bude blagoslovljena svaka moja žrtva, svaka kapljica znoja, svaka moja briga! Neka sve to bude na veću slavu Božju, na korist ove mjesne Crkve te na diku i ponos ovog hrvatskog katoličkog ciskog naroda – rekao je župnik.

Potom je svima udijelio blagoslov:
- Blagoslivljam vas i vaše, blagoslivljam vas starci i starice, bolesnici i bolesnice. Nosite svoj križ strpljivo. Uzdajte se u nagradu u nebu koja vas čeka, ako budete strpljivo s Isusom nosili svoj križ. Blagoslivljam vas muževi i žene o kojima ovisi sadašnjost i budućnost ove župe. Na vama je, baš na vama, najveća odgovornost i najveći teret. Neka vam Bog dade snage i volje, da sve svoje snage upotrijebite za dobro svoje i svoje obitelji. Trudite se da sav vaš napor bude popraćen sa obiteljskom svetom molitvom. 

Blagoslivljam mladež i djecu te želim da se odgajaju u katoličkom Božjem duhu. Neka uvijek budu odani kućnoj molitvi, svetoj misi, primanju svetih sakramenata i vjeronauku. Neka se tako odgajaju da danas sutra budu utjeha i pomoć svojim roditeljima te čestiti članovi svete Crkve katoličke koju neka ljube svim svojim bićem. Blagoslivljam vaše blago, vaša polja i vinograde; u jednu rije: sve vaše. I neka moj blagoslov ostane na vama i na vašim najmilijima i najdražima. I svima vam još posljednji put od srca izgovaram: Zbogom moji dragi župljani, i na svemu vam jedno veliko hvala. 

Na poseban se način zahvaljujem našim časnim sestrama: s. Renati, s. Vlasti, s. Flaviji i s. Veroniki. Za svaku dobru riječ, za svaki mio pogled, za svaki zalogaj kruha, za svaku kap vode, za svako suosjećanje i pomoć koju ste mi pružili, a pogotovo u danima moje bolesti. Neka vas mali Isus kojem vjerno služite ovdje zbog toga nagradi, da vaš utemeljitelj sluga Božji nadbiskup vrhbosanski Josip Stadler što prije postane blaženim te da ga mi svi štujemo na našim oltarima kao što štujemo sve ostale naše svece i blaženike.

Blagoslov Boga Svemogućega, Oca i Sina i Duha Svetoga sašao na vas i na sve vaše i ostao vazda s vama. Amen! – kazao je na oproštaju don Danijel koji je u Cisti Velikoj bio župnik posljednih 15 godina, dok je u susjednoj župi Dobranje bio župni upravitelj posljednih osam godina. U Cisti je nedavno proslavio i svoju zlatnu misu na kojoj mu je slavu, uz brojne svećenike, uzveličao i sam biskup kotorski mons. Ilija Janjić i sam zlatomisnik.

Po dekretu splitsko–makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, dan poslije u župu je stigao novi župnik don Augustin Radović koji se susreo i s don Danijelom i preuzeo župe Cista Velika i Dobranje.

Snježana ŠETKA