Katolička Dalmacija 476

Stanovnici Škripa, najstarijeg naselja na Braču, proslavili blagdan svete Jele Križarice

Stanovnici Škripa, najstarijeg naselja na Braču, proslavili blagdan svete Jele Križarice
Nakon mise, ulicama i kalama, uz pjesmu je krenula procesija u kojoj se nosio kip svete Jele

Svečanim misnim slavljem i procesijom te pučkom feštom stanovnici Škripa, najstarijeg naselja na Braču, proslavili su blagdan svete Jelene Križarice, svoje nebeske zaštitnice, i mjesnu fjeru.

Sveta Jelena majka je rimskog cara Konstantina Velikoga, kojega povijest pamti kao onoga koji je Milanskim ediktom 15. lipnja 313. u Nikomediji izjednačio kršćanstvo s drugim religijama u Carstvu te zaustavio brutalne progone kršćana, a zanimljivo je spomenuti kako pučka tradicija drži da je svetica rođena upravo u Škripu.

Škrip je imao burnu povijest pomiješanu s legendama koje se i danas prepričavaju u puku. Jedna od njih je da su Dioklecijanova žena Priska i kći Valerija pokopane u Škripu, u raskošnom rimskom mauzoleju iz 3. stoljeća. Rimski imperator navodno ih je potjerao sa svoga dvora i, da bi bio siguran, poslao ih je u izgnanstvo preko mora na Brač, u čijim su kamenolomima robovi i sužnjevi "brali" kamen za izgradnju velebne Dioklecijanove palače. 

Tu je i Muzej otoka Brača, smješten u Radojkovićevoj kuli iz 14. stoljeća, koji godišnje pohodi više od 15 tisuća posjetitelja, a takvim se posjetom ne mogu podičiti ni znatno jača i zvučnija kulturna središta. U Škripu bilo kuda – povijest svuda.

U župnoj crkvi koja nosi ime zaštitnice Škripa blagdansku misu slavio je don Ivan Jurin, biskupijski kancelar, a potom je ulicama i kalama, uz pjesmu vjerničkoga puka, krenula procesija u kojoj se nosio kip svete Jele. Na završetku je svima riječi zahvale uputio župnik don Toni Plenković.

U večernjim satima priređena je tradicionalna pučka fešta na koju su stigli brojni turisti i Bračani iz drugih mjesta, a pjevali su Tomislav Bralić i klapa "Intrade".

IVICA RADIĆ