Katolička Dalmacija 2131

Nadbiskup Marin Barišić predvodi slavlja Velike Gospe u Sinju i na splitskom Pojišanu

Nadbiskup Marin Barišić predvodi slavlja Velike Gospe u Sinju i na splitskom Pojišanu
Gospu u procesiji Sinjom nose alkari / CROPIX

Sve veći broj hodočasnika Gospi Sinjskoj najavljuje središnje slavlje koje će se u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima održati u četvrtak, na blagdan Velike Gospe.

Ovogodišnje slavlje održava se pod geslom "Pruži nam i sad svoju moćnu ruku". Organizirana hodočašća otvorili su 26. srpnja hrvatski branitelji, vojska i policija. Dva dana poslije krenula su hodočašća vjernika iz župa cetinskog kraja, odnosno cetinskog i kliškog dekanata, Splita i sa šireg područja, iz Ramske i Imotske krajine, a pojedinačno najmasovnije bilo je hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su se tradcionalno okupili kod Gospe od Otoka u Solinu i pješice došli na poklon sinjskoj nebeskoj zaštitnici.

Tijekom zadnjih 15-ak dana Gospi Sinjskoj stiglo je na tisuće hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, Europe i svijeta. Ove srijede, uoči blagdana, u Gospinoj crkvi prva sveta misa je u 6 sati, zatim svaki puni sat do 10 sati, potom u 11.30, 14, 15 i 16 sati. Tradicionalno će se održati i misa na starom Gradu s početkom u 8 sati. Glavno euharistijsko slavlje na Vigiliju Velike Gospe održava se na Trgu dr. Franje Tuđmana, a predvodit će ga mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Slavlje na blagdan Velike Gospe, u četvrtak, počinje svetom misom zornicom u crkvi Gospe Sinjske u 4 sata. Bogoslužja će se održavati svakog punog sata do 8 sati, s time da će u 7 sati biti i sveta misa na Gradu. Procesija s Gospinom slikom koju će vjernici nositi gradskim ulicama počet će u 9.30 sati.

Poslije procesije na Trgu dr. Franje Tuđmana slavit će se svečana misa koju će tradicionalno predvoditi mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. U Gospinoj crkvi 15. kolovoza slavit će se svete mise i s početkom u 14, 15 i 16 sati. Istoga dana slavlje blagdana Velike Gospe završit će na Trgu dr. Franje Tuđmana svečanom svetom misom koju će s početkom u 18 sati predvoditi fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Svetkovini Velike Gospe u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu prethodila je devetnica koju su predvodili svećenici iz Splita. Danas, na vigiliju Velike Gospe, devetnica započinje u 18.30 sati molitvom krunice i litanija, u 19 sati slijedi misno slavlje s prigodnom propovijedi i u 20 sati završava prigodnom liturgijskom pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji. Zadnjeg dana devetnice od 18 sati i na samu svetkovinu Velike Gospe za vrijeme jutarnjih misa i poslijepodne od 17 sati je prilika za ispovijed.

Na svetkovinu Velike Gospe mise u svetištu pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana su kroz jutro u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati.
Nakon mise u 10 sati, čudotvorna Gospina slika se prenosi iz svetišta u Katedralu gdje će se slaviti misa u 11 sati, a slika ostaje izložena u katedrali na štovanje do 18 sati.

Središnja proslava svetkovine Velike Gospe započinje navečer zavjetnom procesijom. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred Svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje svetkovine koje će predvoditi mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski uz koncelebraciju svećenika iz Splita.

Župa sv. Mihovila u Prološcu proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u Zelenoj katedrali, s početkom u 10.30 sati, predvodi pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren.

Zavjetnu svetu misu u 5.30 sati u crkvi na Opačcu predvodi fra Zoran Kutleša. Jutarnje svete mise u Gospinoj crkvi su u: 5, 6, 7, 8 i 9 sati. U 7.30 sati je jutarnja sveta misa u župnoj crkvi sv. Mihovila. U 19 sati je večernja sveta misa u Gospinoj crkvi.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Svečana sveta misa s procesijom započinje u 10 sati. Jutarnja sveta misa je u 8 sati, a večernja misa je u 19 sati. Večeras završava trodnevnica misom u 19 sati, a prethodi joj krunica u 18.30 sati.

Župa Marijina Uznesenja – Katuni Kreševo proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10.30 sati predvodi fra Miroslav Bustruc. Poslijepodnevna sveta misa je u 19 sati. Zadnjeg dana devetnice krunica se moli u 18.30 sati, a sveta misa je u 19 sati.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina – Veliki Prolog proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10.30 sati predvodi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Svete mise su i u: 6, 7, 8, 9 i 18 sati.

Na uočnicu Velike Gospe, u srijedu 14. kolovoza, svetu misu s početkom u 19 sati predvodi župnik župe Kruševo don Ljubo Planinić. U 17 sati kreće hodočašće iz Vrgorca, a u 18.30 sati je molitva prve Večernje. Nakon svete mise u 20 sati je marijanska procesija sa svijećama.

misija / toni paštar / smn