Katolička Dalmacija 340

Uz proslavu 20. obljetnice biskupstva nuncij Eterović predstavio svoju knjigu 'Sveta Stolica i Hrvatska'

Uz proslavu 20. obljetnice biskupstva nuncij Eterović predstavio svoju knjigu 'Sveta Stolica i Hrvatska'
Prof. dr. Nikola Bižaca, nuncij Nikola Eterović i rektor HKS-a dr. Željko Tanjić u pučišćkoj crkvi

Knjiga „Sveta Stolica i Hrvatska” Pučišćanina nadbiskupa Nikole Eterovića, papinskoga nuncija u Berlinu, predstavljena je u subotu 10. kolovoza u sklopu proslave 20. obljetnice biskupske službe mons. Eterovića, u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima. Predstavljanje te vrijedne knjige organizirala je uz tamošnju župu sv. Jeronima i „Kršćanska sadašnjost” koja je ujedno nakladnik objavljene knjige, za koju je predgovor napisao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Pozdravljajući Pučišćane i ostale posjetitelje koji su u potpunosti ispunili župnu crkvu, zatim predstavljače knjige i nadbiskupa Eterovića, hvarski biskup Petar Palić izrazio je radost zbog predstavljanja te knjige u rodnoj župi nadbiskupa Eterovića. „Objavljena knjiga važan je doprinos boljemu poznavanju Crkve kao i odnosa između Crkve i države”, rekao je mons. Palić, zahvalivši u pozdravnoj riječi nadbiskupu što je uz brojne obveze kao apostolski nuncij u Njemačkoj pružio knjigu koja će, kako je rekao, „biti bogatstvo za sve nas”.

O knjizi su govorili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, umirovljeni profesor dogmatske teologije s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Nikola Bižaca i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. Josip Vrandečić, dok je program moderirao pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić.

„Iz nadbiskupovih sinodijalnih knjiga mogu se crpiti spoznaje o globalnim izazovima i perspektivama opće Crkve, a iz njegove povijesne Ukrajine o prošlosti te velike i nama bliske zemlje”, rekao je dr. Vrandečić, podsjetivši na nadbiskupovu ranije objavljenu knjigu „Teologija i diplomacija”. Naglasio je kako nova knjiga nadbiskupa Eterovića brojem stranica nije opsežna poput prijašnjih, ali je, kako je rekao, „sadržajem i značenjem najopsežnija, a smislom i porukama najpotrebnija”.

„Ona je u prvom redu informativna te nudi odgovore na goruća pitanja koja nas tište i muče”, ustvrdio je predstavljač, dodavši kako se u knjizi mogu pronaći vrijedne informacije o ustroju Crkve, naravi papinstva, djelovanju Svete Stolice, povijesti i ulozi Rimske kurije, biskupskih sinoda i kardinalskog zbora te o položaju i nastojanjima Crkve u međunarodnim odnosima, s naglaskom na ugovore između Svete Stolice i Hrvatske.

„Kroz svih pet poglavlja knjige proteže se uspravnica o povijesnim korijena kršćanstva do perspektive budućnosti koja nam nije poznata i od koje pomalo strepimo. Autor na nju gleda s pouzdanjem u Boga. U središtu knjige je i autorov prikaz i svjedočanstvo ponfitikata trojice papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje, koji su bili prijelomni za priznanje i stasanje mlade hrvatske države”, rekao je dr. Vrandečić.

„U tom pregledu crkvenih institucija i njene suvremene uloge sublimirano je cjelokupno povijesno iskustvo Crkve. I kad enciklopedijski precizno piše o institucijama i ustroju Svete Stolice i Svetom Ocu na poseban se način sjećamo prijelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, poput pisama Ivana VIII. dragom sinu Branimiru, Zvonimirovoj zavjernici, pape Grgura VII. i brojnih drugih nastojanja Svete Stolice da nas kao pojedince i narod zaštite od izazova pred kojima je stavljen jedan kršćanski puk bez vlastite države”, podsjetio je predstavljač.

Naglasio je kako je u knjizi predstavljena uloga i poslanje Crkve u velikim iskušenjima i izazovima te njezina nastojanja za uspostavom mira i blagostanja. „U središtu Crkvenih napora je nova evangelizacija, odnosno otkrivanje kršćanskih korijena i život u skladu s njima, u cilju cjelovita promaknuća čovjeka. U srži poslanja Crkve i nadalje ostaje naviještaj nepresušnoga misterija Isusa Krista, otajstvo kojega neumorno donosi današnjem čovjeku koji očekuje riječ spasenja. To je, kako ističe, spasonosni put za boljitak čovjeka i ljudske zajednice te njegovu potpunu sreću”, rekao je, uz ostalo, dr. Vrandečić.

Predstavljač dr. Bižaca ustvrdio je da autor knjige izražava teorijske i interpretacijske poglede na smisao, ciljeve, metode i povijest funkcioniranja vatikanske diplomacije. „U knjizi nadbiskup Eterović pruža svjedočanstvo jednom važnom dijelu diplomatske prakse u službi Svete Stolice. Sam naslov sužava stvarne domete knjige. Autor kroz tekstove pruža svojevrsni pouzdani uvod u temeljne teološke, etičke, politološke i povijesne odrednice vatikanske diplomacije”, istaknuo je dr. Bižaca, ustvrdivši kako se prikaz svih tema i kategorija u knjizi temelji na spoznajama i iskustvima sakupljenima u osobnoj autorovoj diplomatskoj praksi kroz čitav niz desetljeća. K tome je dodao kako je autor nastojao u svim prikazima izričito upozoriti čitatelje na teološko-etičko utemeljenje i ciljeve vatikanske diplomacije.

Rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Tanjić govorio je o knjizi s naglaskom na važnost međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, u čijoj je izradi sudjelovao i nadbiskup Eterović. Čestitao je autoru na objavljivanju knjige, ustvrdivši kako će ona obogatiti našu crkvenu, kulturnu i društvenu baštinu. „Knjiga ima jedinstvenu nit, a to je ne samo odnos Svete Stolice i Hrvatske, nego i pogled na diplomatsko djelovanje Svete Stolice s ciljem da osigura slobodu navještaja evanđelja u različitim društvenim i političkim kontekstima. Ono što jamči relevantnost ovoga djela je sam autor, njegova biografija i crkveno djelovanje”, istaknuo je dr. Tanjić, ustvrdivši kako u Hrvatskoj, ali i šire, nema osobe koja bi bolje od nadbiskupa Eterovića poznavala tematiku čiji se sadržaj nalazi u objavljenoj knjizi. 

Kratko je govorio o knjizi pod tri vida, a to su odgojno-obrazovni, svjedočki i proročki vid. Pojasnio je kako mu je kao rektoru Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta važno da knjiga dođe i do studenata toga Sveučilišta, jer se u njoj, naglasio je, mogu naći važni pojmovi o Katoličkoj Crkvi i njezinu ustroju, Svetoj Stolici u okviru međunarodne zajednice, o Crkvi i državi, a to su teme koje su, ustvrdio je, aktualne i važne u svakodnevnom životu. Podsjetio je da su navedene teme važne i medijima, posebno dnevnome tisku, ali na senzacionalistički način. Ne ulazi se u dublje teološke, politološke i sociološke razloge, nego se nastoji jeftino postići određene bodove ili efekte, a da se pritom nikada ne raščlani temeljno pitanje, rekao je dr. Tanjić, posebno izdvojivši pitanje međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

„Molimo Gospodina da nam da snage da i dalje radimo i djelujemo. Više sam diplomat, nisam pisac, ali eto nastalo je i djelo koje smatram svojom moralnom obvezom. Kao sudionik važnih događanja smatrao sam svojom dužnošću zabilježiti važnije događaje za svoje suvremenike, ali i buduće naraštaje. Posebno ulogu Svete Stolice i njezinu angažiranost oko priznanja Republike Hrvatske”, naglasio je nadbiskup Eterović u završnoj riječi, napomenuvši kako je već 40 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice.

U glazbenom dijelu programa na predstavljanju knjige nastupili su Franka i Toni Mihaić, učenici 8. razreda tamošnje osnovne škole, dok je na saksofonu prigodnu glazbenu točku izveo Luka Norac. Program predstavljanja knjige uveličao je i mješoviti župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem zborovođe s. Danijele Mihić.

Svečanom misom zahvalnicom koju je u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima u nedjelju 11. kolovoza predvodio nadbiskup Nikola Eterović, papinski nuncij u Berlinu proslavio je 20. obljetnicu biskupske službe u rodnoj župi. Uz nadbiskupa suslavili su hvarski biskup Petar Palić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić i pristigli svećenici.

Na misi je pjevao pučiški zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić, dok su u pripjevnom psalmu sudjelovala djeca i mladi iz župe predvođeni Nikolinom Jakovčević.

„Svaka sveta misa najveća je zahvala Gospodinu na svim dobrima koja smo od njega primili. Tako i ja, draga braćo i sestre, dragi moji Pučišćani, želim zahvaliti Gospodinu zajedno s vama na 20. obljetnici biskupske službe”, rekao je nadbiskup, pozdravljajući vjerničko mnoštvo koje se okupilo na slavlje.

Uvodeći u homiliju istaknuo je da želi misom zahvalnicom želi zahvaliti Bogu za sve darove koje je primio u tijeku 20 godina biskupske službe. „Ne zahvaljujem samo u svoje osobno ime, nego i u vaše, jer vi ste dio svetoga Božjega naroda, vi ste zajednica iz koje sam potekao i s kojom sam stalno u kontaktu, iako sam već 40-tak godina po svijetu. Povezuje nas i molitva, kako naša zajednička, tako i ona s našima koji su nam prethodili, koji su umrli te se u vjeri nadamo da s Neba mole zajedno s nama”, rekao je nadbiskup Eterović, najavivši da će misu zahvalnicu slaviti za sve vjernike, žive i preminule, a posebno za one koji su sudjelovali u radosti njegova biskupskoga ređenja.

„Danas ne slavim samo ja 20 godina moga biskupskoga služenja; u taj ste događaj uključeni i svi vi. Kao što je svećenik uzet iz naroda i poslan narodu, tako ni biskup ne može djelovati sam bez povezanosti s narodom. Ovdje su moji korijeni, ovdje je dio naroda s kojim sam povezan u vjeri, nadi i ljubavi”, istaknuo je, uz ostalo, nadbiskup, pozvavši vjernike na zahvalnost Gospodinu na daru vjere. Ohrabrio je okupljene vjernike da se ne boje ni u današnjemu složenom svijetu i različitim teškim situacijama djelovati Bogu na slavu i služiti.

Osvrnuvši se na godine biskupstva, posebno je izdvojio važnije naglaske iz biskupskoga služenja. Istaknuo je tako svoje djelovanje u Ukrajini na službi apostolskoga nuncija. „Bilo je to vrijeme izgradnje i obnove nakon velikog razaranja, duhovnog i materijalnog, za vrijeme duge komunističke vladavine u Sovjetskom Savezu”, prisjetio se nadbiskup, naglasivši da u Ukrajini postoje katolici latinske i istočne tradicije. „Ukrajinska grkokatolička Crkva bila je ukinuta, a sva njezina imanja i dobra bila su administrativnim mjerama predana Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Nakon slobode i grkokatolici su zadobili pravo javnosti te su počeli obnavljati ustanove i crkve”, pojasnio je nadbiskup Eterović.

Posebno se osvrnuo na apostolsko putovanje pape Ivana Pavla II. u Ukrajinu, ustvrdivši da je ono bilo složeno, i vjerski i politički. „Ruska pravoslavna Crkva bila je protiv toga posjeta pape Ukrajini jer je zastupala pravo na teritorij Ukrajine”, pojasnio je nadbiskup, prisjetivši se kako je tada ukrajinski predsjednik osobno razgovarao s ruskim i kako ga je obavještavao o tijeku priprema za taj papin pohod te je na taj način, kako je rekao, politička dimenzija bila neutralizirana. „Bio je to jedan od velikih događaja u povijesti ukrajinskoga naroda, slavenskoga naroda koji nam je vrlo blizak i po kulturi i povijesnim poteškoćama”, primijetio je nadbiskup.

Govoreći o drugom razdoblju biskupske službe, naglasio je svoje djelovanje kao tajnika Sinode biskupa u Rimu. „Imao sam čast i milost služiti izbliza trojici papa, Ivanu Pavlu II. koji me je imenovao na tu službu, zatim Benediktu XVI. i šest mjeseci papi Franji. Biskupska sinoda važno je tijelo u Katoličkoj Crkvi na kojoj se predstavnici mjesnih Crkava okupljaju kako bi razmatrali o važnim pitanjima Crkve u suvremenom svijetu i dali smjernice, pa i savjete, papi u upravljanju Crkvom”, istaknuo je, između ostaloga, mons. Eterović, podsjetivši da je za njegove službe održano pet biskupskih sinoda.

Na kraju se ukratko osvrnuo i na službu apostolskog nuncija u Njemačkoj gdje se nalazi od 2013. godine. Pojasnio je da su prema vjeroispovijesti u Njemačkoj katolici većina s 23 milijuna, dok protestanata ima oko 22 milijuna. Ustvrdio je da je Katolička Crkva u Njemačkoj vrlo dobro socijalno angažirana te u različitim ustanovama Katoličke Crkve djeluje više od 700.000 radnika.

U zahvalnoj poruci posebno je izdvojio papu Ivana Pavla II. i rekao: „Zahvalan sam Papi za imenovanje i blagoslov koji mi je udijelio na početku moje biskupske službe, kao i za kalež koji mi je dao na početku moje biskupske službe. Molimo Gospodina da nas vodi svojim putovima, da se ne bojimo u vjeri naviještati Evanđelje koje je dobra vijest uvijek i svagdje. Na tom putu kao zvijezda mora vodi nas Blažena Djevica Marija. Ona je poziv i nama da povjerujemo i budemo uvjereni kršćani u našim obiteljima i zajednicama”, poručio je nadbiskup.

Pred kraj misnoga slavlja čestitku mons. Eteroviću uputio je i biskup Palić. „Drago mi je da sam kao biskup biskupije iz koje ste potekli dio ove radosti. Gospodin vas je vodio svojim putovima, a vi ste uvijek spremno i ustrajno nastojali osluškivati i staviti se na raspolaganje njegovu planu. Biskupska služba, služba pastira, uključuje u sebi zadaću naviještanja, posvećivanja i upravljanja. U službi apostolskoga nuncija još se očitije prepoznaje služba jedinstva, odnosno zajedništva, i to biskupa sa svećenicima, biskupa i Božjega naroda te biskupa međusobno i sa Svetim Ocem”, rekao je biskup Palić, obećavši nadbiskupu ustrajne molitve za nastavak povjerene mu službe.

Crkveno slavlje završeno je pjevanjem svečanoga „Tebe Boga, hvalimo”. Pred župnom crkvom brojni su vjernici čestitali nadbiskupu Eteroviću 20. obljetnicu biskupstva.

Mons. Nikola Eterović rođen je 20. siječnja 1951. u Pučišćima. Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1977. godine, a za biskupa 10. srpnja 1999. u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Papinskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, od 2004. do 2013. obnašao je službu tajnika Biskupske sinode u Rimu. Godine 2009. papa Benedikt XVI. Imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca.

misija / ika