Katolička Dalmacija 1285

Zlatomisnik don Danijel Guć odlazi u mirovinu: Isus je prijatelj koji nas nikada nije i neće zatajiti

Zlatomisnik don Danijel Guć odlazi u mirovinu: Isus je prijatelj koji nas nikada nije i neće zatajiti
Don Danijel Guć s kolegama zlatomisnicima biskupom Ilijom Janjićem i don Antom Delićem

Trojica zlatomisnika na oltaru, od kojih je jedan biskup, ne viđaju se svaki dan, a baš se to dogodilo na blagdan sv. Ane u crkvi sv. Jakova u Cisti Velikoj, gdje je zlatnu misu svečano proslavio don Danijel Guć, župnik u ciskoj župi sv. Jakova i Ane sa službom i u Dobranjama u župi sv. Ivana.

Njegovu slavu uveličala su još dvojica prijatelja zlatomisnika, i to don Ante Delić te biskup kotorski mons. Ilija Janjić, koji su također navršili 50 godina svećeničke službe, a u koncelebraciji je bilo još šest svećenika.

- Hvala ti, Bože, što postojim, što sam rođen u katoličkoj obitelji i kršten u Katoličkoj crkvi koju sam uzeo za svoju zemaljsku ljubav. Hvala ti za neprocjenjivi dar svećeničkog poziva i milosti po kojoj sam se odazvao tom pozivu. Veliko ti hvala, Bože, što si mi dao dar vjernosti kroz moj svećenički život. Premda su me zavodničke sirene zvale na svoje puteve često, tvoja me je milost držala i u najvećim iskušenjima moga svećeničkog života. Samo ti, Bože, znaš kako je velika moja zahvalnost i radost zbog vjernosti u svom svećeništvu - kazao je don Danijel u emotivnom obraćanju vjerničkom puku na misi.

Uz zahvalu obitelji, osobito pokojnim roditeljima Marku i Ivi, te braći i sestrama koji su mu, kako reče, u svećeničkom životu sa svojom ljubavi i molitvama pomagali, on je zahvalio i svim župljanima u svim župama u kojima je službovao - Zagvozdu, Medovu Docu/Dobrinču, Grabovcu i Cisti Velikoj i ostavio im svima jednu vrstu duhovne oporuke, poručivši:

- Neka vas Gospodin nagradi za svu ljubav kojom ste me primili i hrabrili. Cijelim svojim životom sam vam svjedočio da je Isus živ i prisutan u zajedničkoj molitvi po svojoj riječi, Evanđelju i u Euharistiji. To sam vam naviještao cijeli svoj svećenički život.

Njegujte obiteljsku molitvu, otvarajte Sveto pismo da čujete što vam Bog govori, a napose, slavite svete nedjelje. Isus je naše najveće uporište i osnova u svim životnim situacijama. On je najbolje rješenje svih naših problema. On je prijatelj koji nas nikada nije i neće zatajiti. Vi ste svi bili kao zajednica vjere moja jedina zemaljska ljubav. Ni u nebu vas neću zaboraviti – kazao je don Danijel.

Rođen je 1942. u župi Srca Isusova u Krstaticama u obitelji s osmero djece. Bila su njih četiri brata i četiri sestre. Tu je završio prva četiri razreda osnovne, a do osmog je u školu išao u školu u Zagvozdu. Već pri kraju osnovnoškolskog obrazovanja odlučio je da će ići u sjemenište. Pisao je biskupu u Split, pa je stigao u prvi razred gimnazije 1959. u Zagreb u Dječačko sjemenište u Voćarskoj 106 na Šalati. Maturirao je 1964. godine.

- Svoj hod prema svećeništvu nastavio sam u Splitu na teološkim studijima. Za svećenika sam zaređen 25. lipnja 1969. godine u Splitu, a mladu misu sam rekao 20. srpnja 1969., kad je ljudska noga prvi put stigla na Mjesec.

Nadbiskup Frane Franić šalje ga u Zagvozd na zamjenu šest mjeseci, potom stiže u župu svetog Roka Medov Dolac/Dobrinče, gdje ostaje 31 godinu.
- Na toj župi gradim u komunističko vrijeme dvije nove crkve i kuću, te restauriram staru crkvu i nadograđujem prekrasni zvonik svetog Roka. Za vrijeme moje službe u župi imao sam pet mladih misa, što mi je bila najveća radost. Iz župe svetog Roka prešao sam u župu Male Gospe u Grabovcu u kojoj ostajem četiri godine. Nakon toga dolazim u Cistu Veliku i tu djelujem 15 godina i osam godina služim i u našoj župu Dobranje. Neću nabrajati što sam sve ovdje radio. Dosta je pogledati unutrašnjost naše prekrasne crkve i bit će vam sve jasno - rekao je don Danijel.

- Ponizno molim ako sam kome nanio boli, neka mi oprosti. Želim da moje tijelo nakon moje smrti počiva u mojoj hrvatskoj zemlji koju sam neizmjerno ljubio i volio. Mislim da sam ostvario svoj moto koji sam metnio na svoju sličicu kad sam imao mladu misu: "Boga ljubiti i svoj hrvatski narod služiti". Hvala Bogu, ja vjerujem da sam to i ostvario, a želim to nastaviti i do kraja moga života - kazao je don Danijel.

Uz čestitke slavljeniku i zahvalu Bogu za dane svećeništva, kotorski biskup mons. Janjić raspjevao je vjerski puk u ciskoj crkvi, molitvom za svećenike: Svećenika majko, svojoj crkvi daj, koji će nas, majko, voditi u raj, te poručio: Ne smijemo se umoriti služiti Bogu i narodu, a vi kao Božji narod, trebate poštivati svoje svećenike, surađivati s njima i moliti za nova zvanja.

Don Danijel Guć zbog navršene kanonske dobi 19. kolovoza odlazi u mirovinu.

Piše Snježana Šetka