Katolička Dalmacija 436

Na Okitu proslavljen blagdan Gospe Karmelske

Na Okitu proslavljen blagdan Gospe Karmelske
Blagdan Gospe Karmelske proslavljen na Okitu

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u utorak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje.

Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik don Franjo Glasnović i više svećenika.

„Okupili smo se na našem Karmelu – Okitu kao mjestu susreta s višnjom milosti Boga jedinoga. Okupili smo se Boga slaviti, svoje molitve prikazati u euharistiji. Okupili smo se pomoć i utjehu kod Boga tražiti po zagovoru njegove i naše Majke – Gospe Karmelske. Častimo ju pod različitim nazivima, častimo ju danas kao zaštitnicu naše vjere u Boga jedinoga koji se objavio po stvaranju i darivanju života, po utjelovljenoj Božjoj Riječi koja nas žrtvom križa spašava, po slavnom uskrsnuću otvara vrata raja i snagom Duha Svetoga vodi putem života do vječnosti“, rekao je biskup Rogić u homiliji.

Istaknuo je kako će se ovaj dan na Okitu moliti za kršćanske obitelji da žive po evanđelju, da se okupljaju na molitvu i misu. Da se u obiteljima prenosi vjera, da članovi obitelji žive jedni za druge, da se mlade obitelji nesebično otvore životu, da s pouzdanjem u Boga život primaju i podižu. Da se svako začeto dijete rodi, živo i zdravo. Da nas kovitlac ubrzanog života ne kida od naših korijena i svete baštine. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice.

Molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Molit ćemo i za sav svijet: za mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude. Molimo i da brzi napredak tehnologije ne ugrozi čovjekovu dušu, da se čovjek vrati Bogu i pronađe odraz Božjeg bića u sebi, sliku po kojoj je stvoren. Božja milost želi i hoće čovjekovo spasenje. Gospodin će učiniti ono što mi nismo kadri svojim silama ako vjerom uz njega prionemo i njemu se predamo, zaključio biskup Rogić.

misija / ika