Katolička Dalmacija 851

Procesija i misa u Mravincima u čast nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja

Procesija i misa u Mravincima u čast nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja
Procesiju i misu predvodio je gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež

Župa sv. Ivana Krstitelja u Mravincima proslavila je svetkovinu Rođenja svoga nebeskog zaštitnika u ponedjeljak 24. lipnja. Svečanu svetu misu, kojoj je prethodila procesija, predvodio je gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom župe sv. Ivana Krstitelja don Mirkom Bitunjcem. Svečano euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni zbor iz Mravinaca.

Govoreći o životu sv. Ivana, fra Petar je istaknuo kako su njegovo rođenje pratili mnogi čudotvorni znakovi. „Ivan je jedan od najvećih proroka u povijesti ljudskog roda. O tome nam svjedoči i sam Isus Krist. Veza je između starog i novog zavjeta te s njim završava vrijeme starozavjetnih proroka, a započinje vrijeme apostola“.

Pojasnio je kako sv. Ivan nije spuštao glavu pred moćnicima ovoga svijeta, nego je svojim životom stvarao prostor za drugoga, za većega od sebe. „Bio je spreman položiti svoj život za istinu i pravednost“.

U nastavku homilije, naglasio je kako suvremeni kršćani od sv. Ivana mogu naučiti dvije stvari. „Sveti Ivan je bio borac za čistoću vjere. Mi smo kao Kristovi svjedoci, u vremenu svakodnevnih napada na Crkvu, pozvani stati u obranu svih kršćanskih vrijednosti bez licemjerja ili lažnog predstavljanja. Druga važna stvar je vezana za naš osobni život i naše odnose. Isusovoj pretači se ljudi od davnina mole za ozdravljenje od psihičkih bolesti i duševnog opterećenja. Kršćani trebaju biti svjedoci pobjede nad otuđenostima koje razaraju naše obitelji i odnose te nas dovode do prevelikog stresa u vremenu lažnog virtualnog svijeta“.

Zaključujući, poželio je svim vjernicima da po uzoru na sv. Ivana u svome srcu priprave put za jedinoga Gospodina, kako bi On svojom milošću mogao oblikovati njihove živote.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Mirko Bitunjac zahvalio je fra Petru Klapežu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju je predvodio župnik don Mirko Bitunjac.

misija / slavko blažić / smn