Katolička Dalmacija 646

Više od 300 ministranata iz 25 župa na 39. susretu ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

Više od 300 ministranata iz 25 župa na 39. susretu ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije
Središnji događaj susreta bilo je misno slavlje kojeg je predvodio nadbiskup Marin Barišić

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u subotu 15. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je trideset i deveti susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susretu se okupilo više od 300 ministranata iz 25 župa, a u pratnji su bili njihovi svećenici i voditelji ministrantskih zajednica.

Cilj susreta, koji se već tradicionalno održava po završetku nastavne godine, je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima uputio je don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih njihovih susreta koji se događaju za vrijeme školske godine, posebno istaknuvši Ministrantsku malonogometnu ligu, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u srpnju u Marijanskom svetištu u Vepricu. „Danas smo se okupili na druženju, zabavi, igri i molitvi. Vi ste bogatstvo naše Crkve stoga vas kroz molitvu želimo pratiti na putu vašeg život“, rekao je don Bjeliš.

Središnji događaj susreta bilo je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Pozdravivši sve ministrante i njihove voditelje mons. Barišić je naglasio kako je „svaki put kada dođe u posjet župama, sretan kada vidi veliki broj ministranata oko oltara koji ponizno i radosno služe svom svećeniku i svojoj Crkvi“. U propovijedi je govorio o zajedništvu koje je važno živjeti na dvije razine, u odnosu prema Bogu i prema svim ljudima. 

„Povezanost s Gospodinom je ostvarena na Njegovu inicijativu, On je onaj koji nam dolazi u susret po Isusu Kristu i po ljubavi koja je u našim srcima razlivena darovima Duha Svetoga. Gospodin nas prati u svim trenucima našega života. S druge strane, zajedništvo s bližnjima živimo noseći darove koje smo dobili iz zajedništva s Gospodinom u svoje obitelji, školu i društvo“. Pojasnio je kako su ministranti na poseban način „povezani s tajnom Božje ljubavi“. „Prinoseći darove kod euharistijskog stola, vi prinosite darove svih vjernika, sve njihove napore i rezultate njihova rada, sve ono što je prisutno u kruhu i vinu. Sve te darove s euharistijskog stola, vaš župnik prinosi jedinom Gospodinu“. Zaključujući, poželio je da plodovi današnjeg susreta budu vidljivi u svim obiteljima i župama naše nadbiskupije.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je natjecanje u znanju na temu „Svetost i sveci u hrvatskom narodu“. Najprije su pristupili pisanom dijelu, a potom je odigran i kviz znanja. Susret je nastavljen uz hranu i piće te sportski i rekreativni dio - natjecanja u nogometu, košarci, graničaru, povlačenju konopca i šahu. Na samom kraju don Jure Bjeliš udijelio je prigodne darove - slatkiše, knjige, medalje i pokale najboljim ekipama iz kviza znanja te iz sportskog dijela natjecanja.

Najbolji u kvizu znanja bili su ministranti sa Sućidra (Split), a drugo mjesto osvojila je ekipa iz župe Materinstva Blažene Djevice Marije (Split – Brda). U nogometu među starijim ministrantima prvo mjesto pripalo je ministrantima iz Dicma, drugo župi Presvetog Srca Isusova – Košute, a treće župi sv. Nikole - Metković. Među mlađima prvi su ministranti iz Metkovića, drugi iz Dugog Rata, a treći s Pujanki (Split). Najbolji iz košarke bili su ministranti župe Podstrana, drugo mjesto pripalo je župi sv. Mihovila (Kamen – Split), a treće župi iz Strožanca. 

U igri graničar među starijim ministrantima pobijedila je župa Kaštel Gomilica, a među mlađima pobjednici dolaze iz župe sv. Josipa (Dugi Rat). U potezanju konopca najbolji stariji ministranti su iz župe Košute, a među mlađima pobijedila je ekipa iz Kaštel Starog (župa Kraljice Mučenika – Radun). Najbolji šahist je Josip Jurčević, ministrant s Pujanki (Split). Susret je završio zajedničkom molitvom.

Završena je i četrnaesta po redu sezona Katoličke malonogometne lige ''Sv. Ivan Pavao II.'' Kao rijetko kad dosad, svjedočili smo napetoj borbi za prvo mjesto u prvoj ligi.

Naposljetku osvajač prve lige je četvrti put zaredom ekipa sv. Josipa iz Dugog Rata koja će nas predstavljati na nacionalnoj završnici u Varaždinu. Sveti Josip je osvojio prvo mjesto sa samo bodom prednosti pred drugoplasiranim Kmanom, što dovoljno govori o dramatičnoj završnici prve lige. Treće mjesto pripalo je Sućidru koji ima 10 bodova manjka za prvoplasiranim Dugim Ratom.

Osvajač druge lige je ekipa Gospe od Otoka koja je gotovo cijelu sezonu bila na vrhu tablice. Nakon nekoliko godina, opet se vraćaju u prvu ligu (u kojoj su godinama ostvarivali vrhunske rezultate) te će sigurno stvoriti zdravu konkurenciju ekipama koje su konstantno na vrhu prve lige. Drugoplasirana ekipa je Sv. Ante - Zadvarje koji 10 bodova zaostaju za prvoplasiranom ekipom, a treće mjesto je osvojila ekipa sa Pojišana.

Najbolji pojedinci u obje lige su:

Najbolji golman: Marko Županović (Sućidar)
Najbolji igrač: Josip Cikojević (Kman)
Najbolji strijelac 1. lige: Milan Družijanić (Kamen) – 43 gola
Najbolji strijelac 2. lige: Luka Šarić (Pojišan) – 27 golova
Također valja napomenuti kako je ekipa sa Kmana dobila nagradu za fair – play momčad sezone.

Susret svih sudionika KMNL-e sa nadbiskupom mons. Marinom Barišićem biti će 26. lipnja 2019. u Nadbiskupskom ordinarijatu (Split) sa početkom u 20.30 sati.

misija / smn