Katolička Dalmacija 799

Nadbiskup Puljić svečano otvorio i blagoslovio novu knjižaru Kršćanske sadašnjosti u Zadru

Nadbiskup Puljić svečano otvorio i blagoslovio novu knjižaru Kršćanske sadašnjosti u Zadru
Nadbiskup Želimir Puljić i don Antun Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti

Nova knjižara izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost svečano je otvorena u petak 14. lipnja u središtu grada na poluotoku u Zadru, na adresi Poljana Natka Nodila, 7. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je prostor knjižare, djelatnike i, kako je rekao „sve koji će tu dolaziti poslužiti se knjigom kako bi dodatno upoznali Krista, jedinog Spasitelja čovjeka“.

U obraćanju prisutnima, dr. Stjepan Brebrić, glavni urednik KS-a, rekao je da je nadbiskup Puljić „višestruko značajan za Kršćansku sadašnjost.

Nadbiskup Puljić je čovjek znanja, kulture, umjetnosti, prava, razumijevanja crkveno – društvenih odnosa, svega čemu Kršćanska sadašnjost, osobito u zadnje vrijeme, kroz svoja izdanja posvećuje veliku pažnju. U tom smislu nam je vrlo aktualan i značajan, kako tijekom razvoja KS-a svojim intelektualnim i duhovnim doprinosom, tako i nastojanjem u smislu poticanja sve relevantnijih naslova u spomenutim područjima.

Značajan je i kao domaćin, kao pastir drevne Zadarske nadbiskupije koju se može smatrati kolijevkom kršćanstva u Hrvata i kolijevkom naše domaće znanosti i hrvatske kulture. I to je važan segment kojem se posvetila Kršćanska sadašnjost tijekom povijesti i danas, gdje nastojimo jednako zadirati u tijelo vjere i u tijelo kulture, na specifičan način kroz naša izdanja“ rekao je dr. Brebrić. Podsjetio je da je nadbiskup Puljić bio dugogodišnji predsjednik i član mnogih komisija i tijela HBK, a sada je predsjednik HBK u drugom mandatu.

„U ovo vrijeme, za KS najvažnija je, osobito u Crkvi, međuinstitucionalna suradnja, a tu je za KS na prvom mjestu HBK. Zahvaljujem mons. Puljiću na dolasku, blagoslovu i na suradnji s HBK dok je nadbiskup Puljić na njenom čelu. To što je unatoč obvezama došao blagosloviti knjižaru, pokazuje da je prepoznao plemenitost naše želje da budemo prisutni u Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji, da budemo blizu svećenicima i vjernicima zadarskog kraja da mogu nabaviti pastoralna, liturgijska izdanja KS-a, a vjernici intelektualci kojih, hvala Bogu, u Zadru puno ima, sva ostala izdanja u kojima smo mi možda prepoznatljiviji od nekih drugih izdavača. Iako je sve što je dobro, već prisutno u Zadru“ rekao je dr. Brebrić, zaključivši: „Iznimno smo počašćeni što smo došli u vaš grad. Osjetili smo se prihvaćenima već na početku i nadamo se da će tako biti i kroz posao približavanja knjige općoj javnosti, da ćemo doživjeti suradnju kakvu smo dosad imali u drugim područjima“.

U kontekstu ponude svetih knjiga KS-a, razmišljanju o nazočnosti Biblije, Riječi Božje, pisanih tekstova među nama, nadbiskup Puljić uputio je na neke biblijske misli. Pisac Knjige Hebrejima kaže: ‘Više puta i na više načina, Bog je govorio ocima po prorocima. A sada nam je progovorio po Sinu svome’. Ivan koji svoj Prolog na tome temelji, kaže: ‘U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše Bog i Riječ Tijelom postade i nastani se među nama’. 

„Tekst o Božjem govoru kroz stoljeća, kao Ivanovo evanđelje o Riječi koja se utjelovila, imaju svoje trajno značenje. Osobito u prigodama kada se blagoslivlja prostor koji je namijenjen širenju Božje riječi putem knjige i drugih modernih načina komuniciranja. Jer tekstovi Svetog Pisma koji su Božjim duhom nadahnuti, kako je zabilježio apostol Pavao svom dragom učeniku Timoteju, korisni su za naše poučavanje, popravljanje i odgajanje“ rekao je nadbiskup Puljić. Citirao je Benedikta XVI. da je „Biblija veliki kodeks sveopće kulture u kojem su umjetnici upisivali abecedu povijesti, a glazbenici oko svetih tekstova ispleli potku divne harmonije“. „Stoga nas Crkva poziva da upoznamo i čuvamo to kulturno blago i baštinu koju smo primili, a pisac Knjige Otkrivenja slikovito potiče: ‘Uzmi otvorenu knjigu i progutaj je’.

Neka nam otvorenje knjižare Kršćanske sadašnjosti bude poticaj približavati se svakim danom sve više stolu Božje riječi, kako bismo se hranili ne samo kruhom s Njegovog stola, nego i svakom riječju što proizlazi iz usta Gospodnjih. Jer Njegove su riječi ‘slađe od meda samotoka i svjetlo našoj stazi’, kaže Ponovljeni zakon. Potrebno je, dakle, čitati knjige srcem i dušom djeteta koje prelistava i čita Očevo pismo i pamti Njegove riječi i poticaje.

Naš zemljak sv. Jeronim, zaljubljenik Biblije, čiju ćemo obljetnicu svečano obilježiti 2020. godine, govorio je kako „ne poznavati Sveto Pismo znači ne poznavati Krista“. Neka nam i ova knjižara svetih naslova i svetih tekstova pomaže upoznati i sve više voljeti Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Navještena je i Božja riječ, a djelatnici Kršćanske sadašnjosti pročitali su i prigodne ulomke iz djela utemeljitelja KS-a: to su Tomislav Janko Šagi Bunić, Vjekoslav Bajsić i Josip Turčinović te ulomak iz pobudnice pape Franje ‘Radost Evanđelja’. Sve posjetitelje na otvaranju Uprava KS-a darovala je s po njihova dva vrijedna izdanja. Susret su pjevanjem obogatili katedralni solist Branimir Buturić i don Antun Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

misija / ika