Katolička Dalmacija 471

Više od deset tisuća hodočasnika slavilo svetog Antu u samostanu na Dridu na Čiovu

Više od deset tisuća hodočasnika slavilo svetog Antu u samostanu na Dridu na Čiovu
Samostan na Dridu je jedno od većih svetišta sv. Ante na ovom prostoru

U trogirskoj župi Sv. Jakova apostola koja se smjestila na otoku Čiovu proslavljen je veličanstveno u franjevačkom samostanu i crkvi sv. Ante Padovanskog na Dridu 13. lipnja 2019. blagdan istoimenog sveca - sveca svega svijeta. 

Trodnevnu pripravu predvodio je don Darko Poljak - župnik župe sv. Jakova ap. iz Marine. Unatoč nestabilnom vremenu, ali velikoj vrućini za ovo doba godine - misna slavlja su održana u predvorju samostana u hladovini maslina, oraha, smokve i čempresa, uz novi razglas i orgulje koje su zvučale u ambijentalnom prostoru kao u koncertnoj dvorani, za što se pobrinuo gvardijan fra Franjo Zelenika.

Kip sv. Ante u crkvi bio je okićen cvijećem kojeg su donosili vjernici izražavajući zahvalnost i prošnju svecu koji je duboko prirastao uz srce vjerničkog puka sa područja otoka Čiova, bivše općine Trogir, Kaštela i Zagore. Mnogi svećenici su ispovijedali od ranih jutarnjih sati. Svetište je pohodilo preko deset tisuća hodočasnika i upalilo se preko dvije tisuće svijeća, tako i da je ovo jedno od većih svetišta sv. Ante na ovom prostoru.

Misna slavlja tokom dana održavali su: fra Franjo Zelenika, fra Matija Matošević, fr. Petar Galić, don Ante Čulić i don Dražen Balić. Na svim svetim misama bio je veliki broj vjernika. Propovjednici su isticali kako se sv. Ante slavi u cijelom svijetu, ostavio je trag na braću franjevce kao izvrstan propovjednik, odrekao se bogatstva, živio je po evanđelju i Božjoj čistoći, što su i simboli na njegovu kipu: ljiljan, Biblija i Isus. Poručili su da se trebamo utjecati sv. Anti da po njegovu zagovoru dobijemo izgubljenu vjeru, zdravlje, stvari, razumijevanje u obitelji i toleranciju među bračnim parovima.

U poslijepodnevnim satima održano je misno slavlje s tradicionalnim blagoslovom djece, cvijeća, obitelji i ostalih nadbožnih predmeta, a predvodio ju je fr. Petar Galić OP, uz asistenciju bogoslova te pratnju dječjeg župnog zbora pod vodstvom maestrice Ivane Milin. U svojoj homiliji fr. Petar govorio je o mudrosti prema Božjoj riječi - čak dijete u utrobi majke potrebno je Božje riječi - poznato je da je Sv. Ivan Krstitelj zaigrao u utrobi svoje majke na glas Gospe koja nosi Isusa pod svojim srcem. 

„Najbolji tretman za čovjekovu dušu je redovita Božja riječ, kako bi nas očistila. Zato je Sv. Ante bio izvrstan promicatelj Božje riječi. Gdje bi on prolazio tu bi bio najbolji tretman za sve šuge koje su se zametnule i sve su bile iskorijenjene. Da i biljkama i životinjama treba blagoslov pokazao je sveti Ante. Slušale su ga ribe kad nisu htjeli ljudi. Znamo kad se nisu htjeli ljudi pokloniti Božjoj riječi, poklonila se jedna mazga“, kazao je.

Pred kraj misnoga slavlja, gvardijan fra Franjo Zelenika blagoslovio je djecu. On i bogoslov Ivan Turkalj su se popeli ispod smokve na uzvišicu sa vrećom bombona i bacali ih djeci, a potom je bio blagoslov cvijeća i pobožnih predmeta.

Zadnju večernju misu predvodio je don Vinko Sanader, dekan i župnik u župi Sv. Lovre u Trogiru. U homiliji don Vinko je potaknuo vjernike na nasljedovanje sv. Ante, istaknuvši kako je sv. Ante bio iznimno krepostan čovjek, Bogu odan i veliki čudotvorac. „Što znači biti čovjek? Netko lijepo reče: Biti čovjek znači znati živjeti. A živjeti pak znači znati odgovarati na pitanja situacije i to svaki dan. A kakva je naša situacija i kakvo je stanje u svijetu? - Mnogi će reći: grozno i katastrofalno. I neće puno pogriješiti - ali mi ćemo kršćanski nadodati, grozno stanje je - ali ne bez izgleda i ne bez nade u bolje sutra. 

Doista, suvremeni je svijet ogrezao u zlu. Teško je pronaći ili izmisliti zlo, a da nije više-manje prisutno oko nas i među nama. Čovjek se urotio protiv svakoga, najprije protiv Boga Stvoritelja, pa protiv drugog čovjeka i prirode, na koncu to sve radi i protiv sebe. U svim tim sukobima najviše gubi sam čovjek i čovječanstvo u cjelini. Ne poštuje se Boga i Božje zakone, pa se i priroda okrenula protiv čovjeka. Zbog neodgovornog ponašanja priroda se na svoj način osvećuje čovjeku kroz razne katastrofe. 

Braćo i sestre, suvremeni čovjek proživljava tešku moralnu i etičku krizu, kako u svijetu tako i kod nas. Pokvarenost kuca na svačija vrata i mnoge je zatrovala. Mnogo je nereda i svađa u našim bračnim i obiteljskim zajednicama, mladež nam je upala u mnoge poroke, na sve načine se ruši autoritet roditelja, ruši se autoritet Božjih zakona i odredbi o životu i braku. Ne želim reći da i dobra nema - ali ovakvo stanje nas mora uzdrmati i uozbiljiti jer to stanje ugrožava temelje ovog Božjeg svijeta i civilizacije, ugrožava živote svakog pojedinca i društva… 

Razmišljam naglas i pitam se: Što se to s čovjekom dogodilo? Zašto se tako iskvario? Zašto ovolika pokvarenost? Kršćanska braćo i sestre, uzrok je više nego očit - suvremeni čovjek je odbacio Boga. Boga ne poštuje i Boga se ne boji i zato zlo čini. Dobro je govorio papa Ivan Pavao Drugi: Tko gradi svijet bez Boga - gradi ga protiv čovjeka. To je apsolutno točno i ne treba dokazivati. Gdje Boga nema i gdje se Boga ne poštuje - kolo vodi sotona i zlo. Upamtimo da samo bogobojazan i moralan narod ima budućnost, samo časna i poštena mladost ima sjajnu perspektivu. Nemoralan i nepošten čovjek osuđen je na vremenitu i na vječnu propast“.

Pri kraju svetkovine sv. Ante, gvardijan fra Franjo Zelenika je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli da ovaj blagdan protekne dostojanstveno, kao i braći svećenicima koji su predvodili misna slavlja.

misija / Ivan Marjanica / smn