Katolička Dalmacija 1082

Fra Ivan Matić na Poljudu: Sveti Ante nam pokazuje put prema Isusu, koji je odgovor na sva naša pitanja

Fra Ivan Matić na Poljudu: Sveti Ante nam pokazuje put prema Isusu, koji je odgovor na sva naša pitanja
Svetu je misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio fra Ivan Matić / Tom Dubravec_Cropix

Zbog velike prometne gužve i "krkljanca" u Ulici Osmih mediteranskih igara, u četvrtak u poslijepodnevnim satima, izgledalo je kao da će se na Poljudu odigrati utakmica ili održati rock koncert.

No, povod gužve bio je blagdan sv. Ante koji mnogi štuju. Pa se rijeka roditelja s djecom, djedova i baka, poneki od njih s ljiljanom u ruci, "slila" u 17 sati u dvorište franjevačkog samostana i crkve koja nosi ime slavljenog sveca.

– Na misu dolazimo baš svake godine. Jer sv. Ante je veliki svetac i puno nam znači. Ovdje nas je devetero iz familije. Nakon mise, kod kuće tradicionalno imamo veliko slavlje jer imamo dvojicu Anta – kažu nam dvije ponosne bake, Manda i Ana, dok čuvaju svog malog unuka Petra.

– Ranijih godina nismo dolazili jer smo živjeli izvan Splita. No, nedavno smo se preselili i sada smo ovdje došli sa svoje troje male djece – rekla nam je jedna majka, prije nego nas je u razgovoru prekinuo njezin suprug, kazavši da "nije ona tu došla pričati".

Trudnice, majke i očevi s bebama u kolicima ili u naručju, te klinci i klinke, od jakog sunca su se sakrili ispod čempresa, ali i u masliniku pored crkve sv. Ante. Od tamo su pratili svetu misu s blagoslovom djece i cvijeća koju je na otvorenom predvodio fra Ivan Matić.

– Sveti Ante nam pokazuje put prema Isusu, koji je odgovor na sva naša pitanja. Isus je čežnja koja je duboko u svakom ljudskom srcu. Jer svi mi želimo doživjeti snagu Krista u našem životu. Tada se može dogoditi nešto lijepo i nešto novo.
– Taj Kristov dolazak se uvijek događa na čudesan način, mogli bismo reći tako neprimjetan, nježan i blag. Ali je u sebi snažan, jer može promijeniti naše srce. Može očistiti naše srce i naše misli. Može nam dati novi život… – kazivao je propovjednik.

Štovatelji sv. Ante, kako ih se nazivalo s oltara, s lakoćom su pratili propovijed, molitve i izvedbe vokalno-instrumentalnog sastava župe svete Trojice "ABBA". Bio je tu ogroman broj djece na okupu, od kojih je tek poneko plakalo, neki su skakali sa zidića, a neki igrali igricu na majčinom mobitelu ili se penjali po Harley-Davidsonu parkiranom u dvorištu crkve, a s kojim su mališani bili oduševljeni.

– Nismo mi poslani samo na neke izvanredne, velike stvari. Nego upravo u onom svakodnevnom, malenom, neprimjetnom, treba biti autentičan svjedok, vjernik, kršćanin. Tada će i drugi moći povjerovati da je istinita riječ Božja – kazivao je fra Ivan Matić.

Okupljeni su za kraj uglas nekoliko puta ponovili "Sveti Ante moli za nas", a djeca su primila blagoslov.
Među njima je bila i 10-godišnja djevojčica Ivana koja ima Downov sindrom.
– Ivana u školi pohađa vjeronauk i voli ga, ali još ne ide na onaj u crkvi. Ali je zato svake nedjelje na misi – kaže nam njezina majka, inače Vukovarka.


Piše Tanja Gattin Zebić