Katolička Dalmacija 1053

Don Zoran Cetinić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, mladu misu će slaviti u Blatu 30. lipnja

Don Zoran Cetinić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, mladu misu će slaviti u Blatu 30. lipnja
Don Zoran Cetinić udijelio je mladomisnički blagoslov blatskom župniku don Željku Kovačeviću

Na svećeničko ređenje blatskog sina don Zorana Cetinića koje se slavilo u Puli u subotu, 8. lipnja iz njegovog rodnog Blata na otoku Korčuli krenula je skupina hodočasnika sa župnikom župe Svih svetih iz Blata i dekanom Korčulanskog dekanata don Željkom Kovačevićem. 

Među hodočasnicima su bili Bratovština i Hrvatska glazbena udruga sv. Vincenca te Viteško udruženja Kumpanija - Blato čiji je ređenik bio član kao vitez i barjaktar prije nego je započeo put prema svećeništvu. Na trodnevnom hodočašću pridružili su im se članovi Neokatekumenskog puta iz ove župe, a uz put su im se također pridruživali neki Blaćani iz HGU.

Prvog dana u petak, 7. lipnja hodočasnici su po dolasku u Istru stigli u župu Svetvinčenat, gdje ih je dočekao umirovljeni biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan, s kojim su se zaputili prema župnoj crkvi, gdje je služena sveta misa na kojoj su bratimi sudjelovali u svojim odorama. Pred kraj mise biskup Milovan uručio je župniku Kovačeviću relikviju i relikvijar s moćima bl. Miroslava Bulešića, kojeg je postulatura za proglašenje svetim darovala župi Svih svetih u Blatu.

Drugi dana hodočašća sve je bilo u znaku svećeničkog ređenja. Na svečanom misnom slavlju u pulskoj katedrali koje je predvodio zareditelj biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša koncelebriralo je osamdesetak svećenika, a među njima i župnik Blata don Željko Kovačević i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Po dolasku pred katedralu do samog početka mise HGU sv. Vincenca odsvirala je par prihodnih skladbi ispred same katedrale. Nakon mise ređenja novi svećenik je blagoslovio sve hodočasnike koji su stigli iz Blata.

Trećeg dana u nedjelju, 9. lipnja hodočasnici su se uputili u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater gdje su slavili nedjeljnu euharistiju koju je predvodio župnik Kovačević u koncelebraciji s mladomisnikom Cetinićem, a ministrirali su blatski ministranti.

Nakon prelijepog i duhovno obogaćujućeg hodočašća hodočasnici krenuli na put prema Blatu puni dojmova koje su rado nastavili dijeliti s onima koji nisu bili na ovom posebnom hodočašću u Porečko-pulsku biskupiju. Don Zoran Cetinić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, mladu misu će slaviti u Blatu 30. lipnja.

misija / dubrovačka biskupija