Katolička Dalmacija 1135

Oko dvjesto vjernika na splitskom Kamenu kroz misu i klanjanje pred Presvetim iščekivali 'kišu milosti'

Oko dvjesto vjernika na splitskom Kamenu kroz misu i klanjanje pred Presvetim iščekivali 'kišu milosti'
Misu je predvodio don Tomislav Topčić u koncelebraciji fra Mate Puđe i oca Branka Zebića

U karmelićanskom centru sv. Terezije Velike, župe sv. Mihovila Kamen - Šine, a u organizaciji Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 8. lipnja održano je svečano Duhovsko bdijenje.

Na bdijenju se okupilo oko dvjesto vjernika koji su kroz sv. ispovijed, pjesmu, razmatranja, sv. misu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom iščekivali "kišu milosti".

Zajednice Kraljica anđela s Neslanovca i sv. Ivan od Križa s Kamena, koje su bile i nositelji organizacije Bdijenja, pratili su molitveno-duhovni program pjesmom a susret su započeli radosnim slavljenjem.
Voditelji zajednica Marko Morović i Petar Jurčević vodili su razmatranja. Petar se osvrnuo na novu organizaciju Charis koju po prvi put predstavlja svijetu papa Franjo za ove Duhove.

Istaknuo je na poseban način važnost Krštenja u Duhu Svetom koje Papa Franjo želi da karizmatska obnova posreduje svakom čovjeku.
Istaknuo je riječi R. Cantalamese, duhovnika Charisa, koje je izrekao okupljenom mnoštvu u Rimu na samo bdijenje: Zajedništvo je ključna riječ za Charis. 

Život traži pravila. Do sada smo davali upute koje su nekada bile kontradiktorne. Identitet KKO?
Za neke je bio entuzijastičan pokret - aleluja pokret.
Ozdravi, budi slobodan i gotovo. Ili etiketa da je to protetantska infiltracija u Crkvu. Uglavnom da ne treba previše surađivati s karizmaticima. Došlo je vrijeme definirati pokret.
Esencija pokreta - karizmatska obnova.
Potrebno je shvatiti riječ obnova.

Obnova je novost gdje Pavao definira nastanak novog čovjeka. Taj novi život je dan milošću i on je dar.
KKO promiče Krštenje u Duhu Svetom i daje tu revoluciju koja kaže da zbog milosti možemo činiti. Ne u kontekstu teologije i umovanja jer kršćanstvo nije počelo govoreći ljudima što trebaju činiti već govoreći sto je Bog napravio za njih! Primili ste Duh sinovstva i kćerinstva. To je centralna poruka Isusa Krista. Kroz krštenje u Duhu mi iskustveno postajemo djeca.

A naziv karizmatski? To je pridjev, djelovanje, a ne imenica. Treba izbjegavati naziv, imenicu, karizmatici jer radi diskriminaciju među vjernicima. Treba koristiti naziv obnovljeni kršćani jer je karizma za sve u Crkvi...
Marko Morović pozvao je na jedinstvo Tijela Kristova, naglašavajući ljubav prema siromašnima koja se očituje u služenju.

Svetu misu predvodio je bolnički kapelan don Tomislav Topčić u koncelebraciji fra Mate Puđe i oca Branka Zebića. Don Tomislav je pozvao na ljubav koju samo Duh Sveti može u nama oživjeti, kako bismo onda mogli svjedočiti poput prvih kršćana - "gledajte kako se ljube".

Nakon sv. mise klanjanje je predvodio otac Branko Zebić za vrijeme kojeg su sva trojica svećenika blagoslivljali prisutne vjernike, moleći Duha Svetoga da oživi u njima krsnu milost i snagu primljenih sakramenata.

Susret je završio u radosnom zahvaljivanju.
Nakon duhovno-molitvenog programa svi prisutni su se mogli osvježiti uz prigodni domjenak - Agape i družiti se u bratskom zajedništvu.

Misija / A.J.