Katolička Dalmacija 763

Dubrovačka biskupija počinje pripremu za Sinodu, otvorene i prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

 Dubrovačka biskupija počinje pripremu za Sinodu, otvorene i prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku
Foto Tonči Plazibat / CROPIX

Na svetkovinu Duhova, kojom Crkva slavi silazak Duha Svetoga na apostole, u nedjelju 9. lipnja na misnim slavljima u crkvama na području Dubrovačke biskupije vjernicima će se podijeliti pastirsko pismo dubrovačkog biskupa Mate Uzinića “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“, kojim se najavljuje početak sinodalnog hoda Dubrovačke biskupije prema Biskupijskoj sinodi.

Na misama diljem biskupije počet će se moliti Molitva za sinodu, koju će vjernici dobiti i u prigodnom tiskanom obliku. Sve će biti objavljeno na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

Tijekom ove i sljedećih dviju pastoralnih godina Dubrovačka biskupija će u svom djelovanju osobitu pozornost usmjeriti na župnu zajednicu promatrajući je kao: zajednicu krštenika (2019. godina), zajednicu evangelizatora (2020. godina) i mjesto izgradnje zajedništva u ljubavi (2021. godine).

U narednim godinama biskupija će se aktivno pripremati za održavanje Biskupijske sinode, čiji će se rad otvoriti 2. veljače 2022, kad će se započeti obilježavati 1050. obljetnica Feste sv. Vlaha.

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije ovog ljeta pokreće Ljetnu škole teologije (Summer School Theology Dubrovnik) koja će se održati od 15. do 19. srpnja u Učeničkom domu Paola di Rosa u Dubrovniku, a namijenjen je studentima i bogoslovima katoličkih, protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta 3., 4. i 5. godine studija i apsolventima kao i onima koji su već završili studij teologije.

Dubrovački biskup Mate Uzinić u pozivu ističe da „uvidjevši da se naša teologija i Crkva nalazi pred izazovom sve veće pluralizacije suvremenoga svijeta, kao i da ta pluralizacija na mnogim razinama predstavlja izazov na koji Crkva i teologija moraju odgovoriti u svjetlu evanđelja, Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije odlučilo je organizirati Ljetnu školu teologije kako bi mladi studenti i bogoslovi dobili još jednu priliku intenzivno promišljati o svim dimenzijama crkvenoga, vjerničkoga i teološkoga govora u suvremenim društvima“.

Svim studentima osiguran je besplatan smještaj i hrana. Za prijavu potrebno je do 20. lipnja na e-adresu teologija@dubrovacka-biskupija.hr poslati motivacijsko pismo i prijepis ocjena posljednje završene godine studija (za diplomirane teologe samo motivacijsko pismo). Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata.

Predavači su Carmelo Dotolo, dekan Fakulteta misiologije Papinskoga sveučilišta Urbaniana; Pantelis Kalaitzidis, ravnatelj Volos Academy for Theological Studies; Tina Beattie, profesorica Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu i Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Predavači će održavati sljedeće radionice: Autentičnost teologije u pluralnim društvima (Carmelo Dotolo), Pravoslavlje, pluralizam i drugost (Pantelis Kalaitzidis), Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi (Tina Beattie).

Cjelokupni program i informacije mogu se pronaći na web stranici theologia-ragusina.hr

misija / ika