Katolička Dalmacija 823

Na splitskom Žnjanu proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice - Gospe od Milosrđa

Na splitskom Žnjanu proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice - Gospe od Milosrđa
Svečano misno slavlje predvodio je don Danko Kovačević

Župa Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavila je u petak 31. svibnja svetkovinu nebeske zaštitnice - Gospe od Milosrđa.

Svečano misno slavlje predvodio je don Danko Kovačević. Koncelebriralo je nekoliko svećenika, predvođenih župnikom don Antom Čotićem. Na proslavi svetkovine sudjelovali su brojni vjernici, a pjevao je mješoviti župni zbor.

„Marija je ustala i pohitala u gorje obuzeta radošću jer joj je naviješteno milosrđe i dan joj je udjel u Božjem milosrđu. Vjerujem da ste i vi večeras ustali i pohitali na ovo naše slavlje radosni jer ste u svome životu imali iskustvo milosrđa“, kazao je Kovačević te uputio na to da čovjek danas živi u svijetu u kojem često kuša odsutnost radosti i milosrđa, a to čovjeka ubija, bilo to u početku njegova života – začeću, bilo tijekom života kroz rat i nasilje, bilo u starosti eutanazijom, bilo riječima u obitelji, na poslu, parlamentu, u medijima i slično.

Pojasnivši kako Crkva ovaj dan slavi i blagdan Pohođenja Blažene Djevica Marije kada je trudna Marija pohodila rođakinju Elizabetu koja također bijaše trudna, podsjetio je da je tom radosnom susretu prethodio događaj milosrđa Božjeg prema čovjeku – čudo začeća Spasiteljeva. „I mi se nalazimo u stanju u kojem je Sin Božji bio – nošeni u utrobi Majke, a slika Marije koja hita u gorje da se sačuva od zlih jezika govori i u kakvom svijetu živimo – u svijetu koji odbacuje nerođene. No Marija se ne boji, ne posustaje, već se potpuno pouzdaje u Gospodina i dopušta mu da djeluje u njezinu životu. 

Može li se to reći za nas i naše životne situacije? Kada primimo Duha Svetoga po sakramentima, dopuštamo li mu da kroz nas govori, riječima i djelima? Prebiremo li mi u svome srcu događaje milosrđa koje nam je iskazano preko naših roditelja, supružnika, djece, prijatelja? Imamo li na čemu biti zahvalni?“, potaknuo je na razmišljanje. Istaknuo je kako je Marija kroz život sa svojim Sinom iskusila i radost i križ, baš kao što život donosi i nama, te nam daje primjer da ne smijemo izgubiti vjeru i nadu, da trebamo imati sućut i iskazati bratsku blizinu onima koji su u žalosti i patnji. Pozvao je vjernike da budu radosni te da jedni drugima svakodnevno iskazuju milosrđe.

Riječi zahvale predvoditelju mise te svećenicima izrekao je župnik don Ante Čotić. Zahvalio je župljanima i svima koji su pomogli da priprava i proslava prođu dostojanstveno. Nakon mise upriličen je blagoslov djece i roditelja.

Župljani su se za proslavu svetkovine pripremali trodnevnicom: molitvom krunice, misom i prigodnim programom. U utorak 28. svibnja misu je predvodio don Danko Kovačević, a potom je upriličen prigodni program u OŠ Žnjan – Pazdigrad. U srijedu 29. svibnja nakon mise koju je slavio fra Ante Bekavac bilo je predstavljanje knjige dr. Tončija Matulića „Pobačaj – drama savjesti“. Trećeg dana trodnevnice, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, u četvrtak 30. svibnja misu je slavio dr. Matulić, a potom je upriličen prigodni program mladih.

Župa na Žnjanu (Lovrinac) prošle je godine proslavila je 50. obljetnicu postojanja, a osnovao ju je 1966. godine tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić. Župa je počela djelovati dvije godine nakon toga, a za župnu crkvu tada je bila odabrana drevna crkvica Sv. Lovre na Žnjanu koja se prvi put spominje već u 13. stoljeću. Kip svetog Lovre u kapeli, postavljen u 15. stoljeću, nekoć je bio na pročelju splitske Pjace, tako da on danas postaje simbolom prijelaza života grada iz centra na periferiju.

Prvi upravitelj župe na Žnjanu bio je isusovac o. Valent Miklobučec, zatim don Mate Katavić, a prvi župnik od 1976. bio je don Pavao Banić. Nakon njega izmijenili su se don Josip Pavić, don Nikola Galov, don Ante Matić te don Ranko Vidović koji je župom upravljao 26 godina, a prije pet godina zamijenio ga je današnji župnik don Ante Ćotić. Na početku je, krajem šezdesetih, za manji broj vjernika s područja Žnjana mala crkva Sv. Lovre donekle zadovoljavala njihove potrebe za okupljanjem i slavljenjem misa, a kako se naselje izgrađivalo i broj njegovih stanovnika rastao, postalo je jasno da će biti potrebno graditi novu crkvu. Stoga je nadbiskup Ante Jurić 1996., na blagdan sv. Lovre, blagoslovio kamen temeljac današnje crkve posvećene Gospi od Milosrđa, a sedam godina nakon toga, na Tijelovo, posvetio ju je nadbiskup Marin Barišić.

Na Žnjanu su se kao središnji blagdani dugo godina slavili sv. Lovre, suzaštitnik župe, i Gospa od Žnjana, na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza, a od kad je nova crkva posvećena središnja se proslava župe počela odvijati zadnju subotu u svibnju, kada se slavila Gospa od Milosrđa.

misija / ika