Katolička Dalmacija 1077

Fra Ante Vučković na Spinutu: Marija utjelovljuje svaku ženu koja pristaje na suradnju s Bogom

Fra Ante Vučković na Spinutu: Marija utjelovljuje svaku ženu koja pristaje na suradnju s Bogom
Euharistijsko slavlje za blagdan Marijina Pohođenja predvodio je fra Ante Vučković

Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije na splitskom Spinutu proslavila je svetkovinu svoje nebeske zaštitnice u petak 31. svibnja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. sc. fra Ante Vučković, uz koncelebraciju župnika župe Spinut don Damira Vuletića i ostalih svećenika.

Fra Ante je u homiliji istaknuo kako duboki smisao gostoljubljivosti pronalazimo u djelima trudne žene. „Trudna žena svoje tijelo otvara drugome, nepoznatom, nekome posve novom. Dariva mu sebe, svoje tijelo i vrijeme, sve ono što ona jest“.

Osvrćući se na tekst Lukina evanđelja (Lk 1, 39 – 56), naglasio je kako iz slike susreta Marije i Elizabete možemo puno naučiti za naš život, jer kroz tu sliku prepoznajemo koje su temeljne ljudske napasti i što Bog želi od našega života. „Elizabeta predstavlja svaku ženu koja želi postati majka. Ona je preslika čežnje za majčinstvom. Ona se postidjela pred drugima zbog trudnoće koju nije očekivala. U toj situaciji vidimo da je Bogu sve moguće. Kada ni ona više nije vjerovala, kada nitko nije vjerovao da može postati majka, Bog čini čudesno djelo. Na taj način Bog pokazuje svijetu kako život dolazi iz Njegove ruke te kako želi gostoljubljive žene koje će surađivati s Njim. Marija utjelovljuje svaku ženu koja pristaje na suradnju s Bogom“.

S druge strane, njihovi su muževi preslika napasti s kojima se pojedini muškarci bore kroz cijeli život. „Josip je utjelovljenje svih odsutnih muževa. Mnogo je i danas očeva odsutno iz svojih obitelji, zbog posla ili iz raznih drugih razloga. Zaharija je utjelovljenje svih muškaraca koji nestanu kada treba reći nešto važno o životu“.

Pojasnio je kako Marija i Elizabeta nisu upale u napast ogovaranja svojih muževa, nego su zajednički slavile sva djela koja im je učinio Gospodin. „Nakon što Bog uđe u ljudsko srce, svaki čovjek ima potrebu o tome razgovarati. Za sve naše potrebe Bog ima odgovor, a u slučaju ove potrebe šalje nam sugovornike koji će nas razumijeti. Zbog toga je susret Marije i Elizabete svjedočanstvo preobrazbe ljudskog života koje se događa s Božjim ulaskom u njega“. Zaključujući, naglasio je „kako je trudna žena najdublja slika gostoljubljivosti“, a „svaki čovjek dokaz koliko gostoljubljivosti ima u svijetu“.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale svima koji su doprinijeli proslavi župne svetkovine uputio je župnik don Damir Vuletić. Misno slavlje pjesmom je obogatio mješoviti župni zbor kojim ravna s. Lidija Matijević, a župljani su se za proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili dr. sc. don Mladen Parlov i dr. sc. fra Ante Vučković.

misija / slavko blažić / smn