Katolička Dalmacija 1109

Don Božo Plazibat na Mejašima: Kristovo uzašašće garancija nam je da ćemo nakon smrti biti zajedno s Bogom

Don Božo Plazibat na Mejašima: Kristovo uzašašće garancija nam je da ćemo nakon smrti biti zajedno s Bogom
Župa svetog Spasa na splitskim Mejašima proslavila je svetkovinu Gospodinova Uzašašća

Župa sv. Spasa na splitskim Mejašima proslavila je svetkovinu Gospodinova Uzašašća (Spasova). Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe Presvetog Srca Isusova – Visoka don Bože Plazibat, uz koncelebraciju župnika župe sv. Spasa don Anđelka Dukića, župnog vikara don Ante Bitunjca i ostalih svećenika.

Euharistijsko slavlje posluživanjem je oltarskoga stola uveličao đakon don Ivan Zovko, a pjevanjem ga je obogatio Veliki zbor župe sv. Spasa.

Don Božo je u homiliji istaknuo kako Kristovo uzašašće označava čovjekovo uzdignuće. „Kristovo uzašašće garancija nam je da ćemo prolaskom kroz smrt biti uzdignuti u zajedništvo života s Bogom. To zajedništvo s Božjom ljubavlju je potrebno živjeti i svjedočiti već na ovome svijetu. Obitelj je prvo mjesto življenja zajedništva, kroz ljubav, molitvu i razumijevanje. Zajedništvo s Bogom živimo preko zajedništva sa svim ljudima i svetih sakramenata koje nam je Krist darovao u Crkvi“. 

Naglasio je kako živimo u svijetu mnoštva nametnutih božanstava koji očekuju pokoravanje i klečanje pred njima. Suprotno očekivanju svijeta, kršćanin „vjeruje u jednoga Boga kojemu se treba klanjati, vjeruje u Boga koji pada pod križem da bi nas podigao, umire da bi nas spasio, vjeruje u Boga beskonačne ljubavi“.

Nakon euharistijskog slavlje, župnik don Anđelko Dukić zahvalio je don Boži na ohrabrujućim riječima te svim župljanima koji svakodnevno ulažu svoje vrijeme i trud u život župne zajednice.

Župa sv. Spasa na Mejašima osnovana je 2. lipnja 1975., a obuhvaća nova prigradska naselja Mejaše, Dragovode i Kilu. Na području nove župe nije bilo nikakvog vjerskog objekta, pa je trebalo najprije pronaći teren i na njemu sagraditi obiteljsku kuću i u njoj urediti kapelu. Taj je zadatak uspješno obavio, uz pomoć Nadbiskupije, prvi župnik novoosnovane župe don Pavao Banić. Župni stan nalazi se na katu kuće, a prizemlje je uređeno za župnu kapelu. Nakon desetogodišnje gradnje, crkvu Sv. Liberana posvetio je nadbiskup Paderborna iz Njemačke Hans-Jozef Becker, 9. svibnja 2004.

misija / slavko blažić / smn