Katolička Dalmacija 459

Nadbiskup Barišić podijelio krizmu za slavlje 150. obljetnice posvete župne crkve u Jesenicama

Nadbiskup Barišić podijelio krizmu za slavlje 150. obljetnice posvete župne crkve u Jesenicama
Župna crkva je temeljito obnovljena i posvećena zaštitniku od kužnih bolesti sv. Roku 1869. godine

U nedjelju, 26. svibnja, župa sv. Roka u Jesenicama, proslavila je 150. obljetnicu posvete župne crkve. Svečano euharistijsko slavlje, u kojem je podijelio sakrament potvrde, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, uz koncelebraciju župnika župe sv. Roka don Tonija Šinkovića i ostalih svećenika.

Govoreći o Božjoj riječi i njezinom značenju za čovjekov život, mons. Barišić je istaknuo kako Bog preko svoje riječi želi ući u čovjekovo srce. „Božja riječ je formirala naše pretke i kao ljude i kao vjernike, na svim mjestima njihove prisutnosti. Dok su naše ljudske riječi ograničene, Njegova riječ je kreativna, ona u sebi ima Duh i život. Svi smo mi produkt Božje stvaralačke ljubavi, koja želi posjetiti naše srce. Vrata našega srca ne otvaraju se izvana, nego iznutra, a Gospodin u njih želi ući poštujući pri tome svu našu slobodu. Želi ispuniti naše srce ljubavlju, kako bismo je i mi bili sposobni darivati drugima“.

U nastavku homilije, usporedio je ljudski život s materinskim jezikom, naglasivši kako su svi ljudski padovi kao i greške u govoru, sastavni dio života, u kojega Gospodin želi ući s darovima svoga Duha. „Puno puta nam se događaju greške u govoru, ali i dalje koristimo materinski jezik u komunikaciji s obitelji i svim ljudima koji nas poznaju. Na isti način, čovjek, koji je hram Duha Božjega u životu prolazi kroz svakodnevne padove, ali Bog ne odustaje od njega. Želi ga dodirnuti svojim mirom, susresti ga i darovati mu Duha ljubavi, praštanja i razumijevanja.

Zaključujući, poželio je svim krizmanicima da u užurbanosti suvremenog svijeta, nađu prostor za Boga, kako bi Njegova milost u njihovom sjećanju mogla oživjeti svu ljepotu Radosne vijesti.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik don Toni Šinković, zahvalio je nadbiskupu za svu očinsku brigu i ljubav, a pohvalio je i sve one koji su svojim radom doprinijeli proslavi obljetnice.

Župa se za proslavu pripremala trodnevnicom, a svete mise predvodili su: don Vjenceslav Kujundžić, don Nenad Čondić i don Tomislav Bašić. U sklopu pripreme za obljetnicu, predstavljena je knjiga Vlade Zemunika „150 godina posvete župne crkve sv. Roka“.

Župna crkva je temeljito obnovljena i posvećena nebeskom zaštitniku od kužnih bolesti sv. Roku 1869. godine, za vrijeme župnika don Marka Bitange. Crkvu je posvetio biskup Marko Kalogjera.

misija / slavko blažić / smn