Katolička Dalmacija 302

Oko 180 ministranata iz 11 župa Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na susretu u Gračacu

Oko 180 ministranata iz 11 župa Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na susretu u Gračacu
Nakon zajedničke fotografije bio je ručak za sve sudionike ispred redovničke kuće u Gračacu

U župi sv. Jurja mučenika u Gračacu u subotu 25. svibnja održan je susret ministranata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U susretu je sudjelovalo oko 180 ministranata iz 11 župa provincije: Vinjani, Imotski, Proložac, Studenci, Lovreć Opanci, Knin, Zmijavci, Promina, Lovinac, Gračac i Zagreb.

U pripremi i održavanju susreta pomagali su provincijski postulanti i bogoslovi. Nakon početnog okupljanja djeca i mladi sudjelovali su u pokorničkom bogoslužju i ispovijedi u crkvi Sv. Jurja u Gračacu, i zatim na misi koju je sa svećenicima predvodio fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja.

Prenoseći pozdrave i lijepe želje novoizabranog provincijala fra Marka Mrše, propovjednik je ministrante pozvao na revno ministriranje oko Stola Gospodnjega. Gospodin je onaj koji nas svojom prisutnošću poziva na služenju dobru a odmicanje od zloga. Služitelji oltara mogu čuti glas Učiteljev koji nas poziva na Poziv našega života. Neće se pozvati na svećenički i redovnički poziv, nekima udijeliti poziv kreiranja obiteljskog i roditeljskog života. Svaki na svoj način pokazuje Gospodnju potrebu odabrati dobro i odbaciti zlo.

Poslije mise dvojica bogoslova svjedočili su o redovničkom pozivu i životu u samostanu. Predstavnici ministrantskih zajednica dobili su prigodne zahvalnice za sudjelovanje i svi prisutni sličice s molitvom za duhovna zvanja koju su zajedno izmolili.

Nakon zajedničke fotografije bio je ručak za sve sudionike ispred redovničke kuće u Gračacu. Poslijepodnevni program određen je za nogometno nadmetanje. Nakon nekoliko krugova igre pobjednik natjecanja su ministranti župe Studenci, drugo mjesto osvojili su ministranti Knina a treće iz župe Lovreć – Opanci. Za najboljeg strijelca izabran je Marijan Frankić iz Lovreć – Opanci koji je tijekom turnira dao tri gola. Pehare je podijelio promicatelj zvanja Repeša.

„Uspjeh ovih ministrantskih susreta jest zainteresirati mladog ministranata za mogući posvećeni poziv u našoj zajednici. Nadamo se da će i u narednim susretima u našim odgojnim zavodima kao i na zajedničkim susretima provincije te i ostale nakane biti ostvarene. Posebno hvala Provincijskoj upravi na pokroviteljstvu susreta i župniku fra Tinu Labroviću i kapelanu fra Ignaciju Sladoja sa župljanima koji su pomogli realizaciji susreta. Hvala svim svećenicima koji su doveli svoje ministrante kao i postulantima i bogoslovima na suradnji“, istaknuli su organizatori.

misija / ika