Katolička Dalmacija 849

Volonterska akcija mladih župe sa Sućidra 'Volontiram-ljubav treniram' u Centru Juraj Bonači

Volonterska akcija mladih župe sa Sućidra 'Volontiram-ljubav treniram' u Centru Juraj Bonači
Jedan od većih zadataka bio je bojanje ograde od 200 metara koja je bila u lošem stanju

U Talmudu je zapisano: „Kad čovjek učini dobro djelo, a da to nije morao, Bog se sagne, osmjehne i kaže: Već samo za ovaj trenutak isplatilo se stvoriti svijet“. Upravo iz tog razloga i želje da se svake subote Bog nasmiješi nad njihovim, 50 mladih sa župnog vjeronauka župe sv. Andrije na Sućidru pod vodstvom župnika don Ivana Čotića, početkom korizme odlučili su se za volontiranje u Centru „Juraj Bonači“.

Jedan od većih zadataka bio je bojanje ograde od 200 metara koja je bila u lošem stanju budući da velika većina nje 10-20 godina nije brušena ni bojana, a ponegdje je toliko ozbiljno narušena da bi se za par godina počela raspadati. Iza ograde je bila na mjesta izrasla i zapuštena živica. Mladim Sućidranima u pomoć je priskočilo nekoliko branitelja 4. Gardijske brigade koji su kosili živicu, a jedan je župljanin malim rovokopačem vadio korijenje te zapuštene živice. 

Ambiciozno su prve dvije korizmene subote krenuli samo s brusnim papirom, ali za daljnja volonterstva ipak smo trebali brusilice. Na nekoliko mjesta se moglo i provlačiti kroz ogradu, stoga su promijenili preko 20 željeznih šipki. Mladi kažu da je ozračje za vrijeme brušenja i bojanja bilo predivno uz smijeh, šalu i svakojaka domišljata dobacivanja. Boja se probijala kroz rukavice, cijedila niz prste ruke, bilo je i na nogama rukama, licu, ali sve se odvijalo u iznimnoj radosti i zadovoljstvu. Važno je napomenuti da su pojedini župljani samoincijativno svake subote donosili piće, a ponekad i kolače.

I tako je 50-ak mladih kroz volontersku akciju „Volontiram-ljubav treniram“ pet subota u korizmi i tri nakon Uskrsa, brus papirom, brusilicama, čeličnim četkama brusilo i nakon toga bojalo ogradu. U tih osam subota odradili su preko 500 radnih sati u ovoj akciji koja u sklopu ovog projekta nije bila jedina, ali je bila iznimno duga i naporna.

Za to vrijeme kroz korizmene subote, mlade djevojke - župne animatorice, družile su se s 15-ak djece centra „Juraj Bonači“ tako što su s njima provodile vrijeme igrajući razne igre i tako su svi zajedno poslali poruku: „Volontiram-ljubav darivam“, te „Voljeti=darivati, ljubiti=služiti“.

Ova volonterska akcija samo je jedna u nizu akcija ove splitske župe, a mladi su sigurni da će ih biti još više, što zbog župnika koji ih uvijek smisli i pripremi sve što treba, što zbog mladih koji svaku tu ideju s radošću prihvate i odrade onako kako najbolje znaju – s osmijehom na licu, velikim srcem i sigurnošću da se iznad njih nalazi Bog koji se smješka na svaku našu mrljicu.

misija / petra tadić / smn