Katolička Dalmacija 929

Mons. Barišić svećenicima: Ne zaboravimo razgovarati s Kristom jer je On milosna snaga kršćanskog života

Mons. Barišić svećenicima: Ne zaboravimo razgovarati s Kristom jer je On milosna snaga kršćanskog života
Oko 120 prezbitera okupilo se na Danu svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji se redovito održava u svibnju, upriličen je u srijedu, 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinu i dvadeset svećenika, započeo je u kapeli koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Osvrćući se u homiliji na tekst iz Ivanova evanđelja (Iv 15, 1-8), nadbiskup Barišić je naglasio kako je Isus trs, čija je milost potrebna kako bismo mogli donositi kršćanski plod svijetu u kojem živimo. Istaknuo je i kako smo svi mi mladice, koje su pridružene Kristu – trsu, po sakramentu krštenja. „Po krštenju i Božjoj riječi se događa naše čišćenje i umiranje, koje je potrebno kako bismo svoje srce otvorili Njegovoj milosti, jer samo na taj način možemo donositi plodove Njegove ljubavi“. Sve prisutne svećenike je potaknuo da ne zaborave na razgovor s Kristom jer je On savršeni primjer i milosna snaga kršćanskog života.

„Ne zaboravimo razgovarati s Kristom. Samo na taj način se možemo zaštiti od traženja osobne samopromocije i interesa, te otvoriti svoje srce Njegovoj milosti i svim mladicama koje su nam povjerene“.

Drugi dio programa, koji je održan u velikoj dvorani, započeo je izlaganjem fra Žarka Lučića o „Pastoralu starijih i nemoćnih osoba“. Istaknuo je kako svaki svećenik, bolesnima i nemoćnima treba pružiti osjećaj sigurnosti te im posvijestiti da ih Crkva prati molitvom koja je upućena Kristu – patniku. Don Tomislav Bašić, upravitelj Svećeničkog doma u Splitu, govorio je o stanju i funkcioniranju doma, istaknuvši kako umirovljeni i bolesni svećenici imaju svu potrebnu brigu i skrb. 

Ravnateljica dječjeg vrtića „Dobri“ Mirjana Kutleša i odgojiteljica Kristina Babić okupljenim svećenicima su približile pastoralni rad s djecom u predškolskim ustanovama. Upoznale su sve prisutne s uvjetima rada, govorile su o velikoj važnosti koju kateheza ima za djecu predškolske dobi, kao i o izvrsnoj suradnji časnih sestara s laicima koji rade u vrtiću.

Don Jakoslav Banić govorio je o ostvarenim i nadolazećim projektima Ureda za misije, posebno se osvrnuvši na nedavno završenu akciju „Misijska korizma“. Također, najavio je i nadolazeći susret misionara Crkve u Hrvata, koji će se održati od 29. lipnja do 3. srpnja na Kamenu u samostanu sestara Službenica milosrđa.

Ekonom don Jozo Gojsalić predstavio je podatke iz Ekonomata nadbiskupije za 2018. godinu. Generalni vikar mons. Miroslav Vidović osvrnuo se, među ostalim, na nedavno završene vizitacije Katedralnog i Konkatedralnog dekanata, na nadolazeće svećeničko ređenje koje će biti 22. lipnja u konkatedrali sv. Petra, na Riznicu splitske katedrale, na pedesetu godišnjicu ponovne uspostave Splitske metropolije, na izbor dekana KBF-a u Splitu te na župnu administraciju.

Zaključne misli i poticaje uputio je nadbiskup Barišić. Pozvao je svećenike da u što većem broju prisustvuju svećeničkom ređenju, jednom od najvažnijih dana u životu novoređenika. Osvrćući se na nadahnjujuće izlaganje o „Pastoralu starijih i nemoćnih osoba“, najavio je izdavanje zbornika „Na koljenima djeda i bake“, kojega izrađuje Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvalio je pastoralnom vikaru don Nediljku Anti Ančiću, na animiranju ovoga svećeničkog susreta, svim predavačima na njihovim izlaganjima i sugestijama i svim okupljenim svećenicima koji su došli posvjedočiti svećeničko zajedništvo.

misija / ika