Katolička Dalmacija 455

Biskup Uzinić na Studijskom danu predstavio pismo najave početka sinodalnog hoda Dubrovačke biskupije

Biskup Uzinić na Studijskom danu predstavio pismo najave početka sinodalnog hoda Dubrovačke biskupije
Biskup Uzinić predstavlja pastirsko pismo svećenicima i redovnicima u Dubrovniku

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predstavio je svoje pastirsko pismo “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“ svećenicima i redovnicima okupljenim na Studijskom danu u Dubrovniku u srijedu, 22. svibnja.

Riječ je o pastirskom pismu kojim se najavljuje početak sinodalnog hoda Dubrovačke biskupije prema biskupijskoj sinodi. Sinodalni hod započinje na svetkovinu Duhova kada će pastirsko pismo biti podijeljeno u župnim zajednicama. Od svetkovine Duhova svećenici su također pozvani na kraju misnih slavlja s vjernicima moliti molitvu za sinodu koja se nalazi na kraju pisma. Otvaranje same sinodalne godine planira se za 2. veljače 2022. 

Naslov pastirskog pisma “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu“ uzet je iz poslanice Filipljanima, kazao je biskup Uzinić, a njime se željelo naglasiti da u središte treba staviti Isusa Krista i njegovo mišljenje. To nas usmjerava prema jedinstvu, koje se očituje u tom Kristovom mišljenju, a treba se očitovati i u svim našim nastojanjima i projektima. 

Da bi se došlo do tog cilja, nastavio je biskup, nužno je da zajedno hodeći nadiđemo mentalitet traganja za pojedinačnim interesima kako to svjedoči i poznato geslo iznad vrata Kneževa dvora „Obliti privatorum, publica curate“ (Zaboravite vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro), ali i kako bismo nadišli zanošenje pogrešnim vrijednostima a usmjerenje za to daje nam drugo geslo „Non bene pro toto libertas venditur auro“ (Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta).

„Sve ovo zajedno je poticaj za naš zajednički hod prema proslavi 1050. obljetnice Feste sv. Vlaha koji od nas svećenika, posvećenih osoba ali i vjernika laika zahtjeva velikodušnost, zajedništvo i poniznost, hrabrost i slobodu razlučivanja i promišljanja kako u kontekstu problema današnjice, a današnjicu treba shvatiti kao izazov a ne prepreku, za življenje svog krsnog poziva u okvirima mjesne Crkve“, istaknuo je dubrovački biskup.

U pismu se naglašava kako je jedan od problema koji pritišće biskupiju visoka životna dob svećenika što je biskupu poticaj za isticanje važnosti molitve za duhovna zvanja, ali i proširenje tog pogleda, u duhu biskupske sinode o mladima, na molitvu za sva zvanja općenito kako u Crkvi tako i društvu, jer su sva zvanja danas u krizi. No, samo molitva nije dovoljna kako bi se odgovorilo na izazove vremena i potrebu pastoralne preobrazbe mjesne Crkve, i zato se želi otkriti put prema toj preobrazbi, a taj put isti je onaj put koji su i biskupi okupljeni na Drugom vatikanskom saboru stavili pred cijelu Crkvu.

Biskup Uzinić je zatim nabrojao šest polazišnih točaka tog zajedničkog hoda i promišljanja, koje su navedene u pastoralnom pismu.

Prvi korak da bi se sve to ostvarilo jest stavljanje župne zajednice u središte kroz prizmu sakramenata inicijacije u sljedećim godinama sinodalnog hoda do sinode.

„Sinodalnost je temeljna odrednica Crkve. Sve ono što Gospodin od nas traži, u određenom smislu sadržano je u riječi 'sinoda'. Put sinodalnosti je put koji Bog očekuje od Crkve u trećem tisućljeću“, citirao je biskup Uzinić riječi pape Franje. To je zajednički hod Božjeg naroda, objasnio je biskup, zajednički hod i nas klerika međusobno i laika i posvećenih osoba u kojemu je „svatko svjestan svoje uloge i poslanja koje proizlazi iz svetih sakramenata krštenja, potvrde i svetog reda“. Hod je to koji smo pozvani činiti poštujući jedni druge, nastavio je biskup, izbjegavajući pri tom klerikalizaciju laika i sekularizaciju klerika.

Reprezentativni primjer dubrovačke tradicije Festa sv. Vlaha čija će se 1050. obljetnica proslaviti može pomoći svima „promatrati naše danas aktivno se pripremajući za sutra svjesni da je Isus Krist uvijek isti“. I na taj način želi se posvjestiti „goruća obveza prenošenja Radosne vijesti prilagođene razumijevanju i potrebama ljudi našeg vremena i prostora koje svaki kršćanski naraštaj treba biti svjestan, pa tako i ovaj naš.“

Pastirsko pismo i molitva za Sinodu, uz tiskani oblik, bit će dostupni i na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije. A sama molitva za sinodu bit će tiskana na posebnim sličicama kako bi bila dostupnija svima za molitvu.

Na kraju studijskog dana svi svećenici su zajedno izmolili molitvu za sinodu, što je bilo prvo zajedničko moljenje ove molitve.

Misija / Angelina Tadić / db