Katolička Dalmacija 672

U Selcima predstavljena knjiga 'Poruke Božića i Uskrsa' umirovljenoga hvarskoga biskupa Štambuka

U Selcima predstavljena knjiga 'Poruke Božića i Uskrsa' umirovljenoga hvarskoga biskupa Štambuka
Knjigu je predstavio predsjednik splitskoga ogranka DHK Siniša Vuković / JADRAN BAŠIĆ

Knjiga "Poruke Božića i Uskrsa" umirovljenoga hvarskoga biskupa Slobodana Štambuka predstavljena je u ponedjeljak, 20. svibnja, u njegovoj rodnoj župi Gospe Karmelske u Selcima na otoku Braču. Knjiga sadrži božićne i uskrsne poslanice biskupa Štambuka kroz godine njegove biskupske službe.

Uoči predstavljanja knjige, objavljene o 30. obljetnici njegova biskupskoga ređenja i tiskanoj u nakladi „Zoran Bošković” u Splitu, biskup Štambuk slavio je zahvalnu euharistiju u crkvi Gospe Karmelske u rodnim Selcima u kojoj je Bogu i Mariji, prema kojoj njeguje posebnu pobožnost, zahvalio na godinama biskupske službe. Uz biskupa suslavili su selački župnik Andro Ursić te franjevci iz samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu fra Jakov Prcela i fra Luka Norac Kevo. Pred kraj zahvalnoga misnoga slavlja domaći župnik čestitao je biskupu Štambuku 30. obljetnicu službe. „Hvala vam za 30 godina aktivnoga i zauzetoga pastoralnog i pastirskog rada”, poručio je, između ostaloga, župnik Ursić.

Predsjednik splitskoga ogranka Društva hrvatskih književnika Selčanin Siniša Vuković čestitao je biskupu Štambuku 30. obljetnicu biskupstva. Naglasio je kako u biskupovoj objavljenoj knjizi dominiraju riječi radost i obitelj te se ističu vrijednosti koje su kršćanima vlastite. 

„Osobito mi je bilo drago na nekoliko mjesta pročitati kako nas biskup poziva da budemo kršćani te da živimo naše vrijednosti, ali isto tako i prihvatimo one koji nisu kršćani te ne gledamo na njih kao na one koji nisu dio nas. To je ta ‘jednost’ Isusa, ‘jednost’ ljubavi”, rekao je, uz ostalo, Vuković na predstavljanju, podsjetivši pritom na Isusov govor ljubavi, zabilježen u evanđeoskim tekstovima. Napomenuo je da knjiga “Poruke Božića i Uskrsa” obiluje porukama ohrabrenja.

„Poruke Božića i Uskrsa jedno su svjedočanstvo prijeđenoga puta od 1989. do 2019. godine. Mene su samoga te poruke iznenadile. Svaka je godina na svoj način bila drukčija. Knjiga se rodila sa željom da se ne zaboravi”, poručio je mons. Štambuk na predstavljanju svoje knjige, zahvalivši svima koji su bili uključeni u njezinu objavu. Kao svoj dar za 30. obljetnicu biskupstva darovao je svim posjetiteljima knjigu, uz prigodnu posvetu. „Neka vas dragi Bog blagoslovi”, zaključio je umirovljeni hvarski biskup koji je biskupsku službu obnašao do 30. travnja 2018. godine kada je za novoga hvarskog biskupa zaređen mons. Petar Palić.

„Za vjeru je glavna stvar da je Bog iz ljubavi prema čovječanstvu u Isusu iz Nazareta postao čovjekom, prošao zemljom čineći dobro, podnio muku i prošao kroz iskustvo smrti, uskrsnuo od mrtvih i nastavlja po svom Duhu živjeti i djelovati u svojoj Crkvi”, zapisao je u predgovoru knjige njegov nasljednik mons. Palić, istaknuvši kako su poruke početnih godina njegove biskupske službe prožete pogledom u budućnost u osvit demokratskih promjena u Hrvatskoj. 

„Iako je rat ‘poguba ljudske naravi’, biskup pokušava i u ratnim okolnostima otkriti nešto dobro i pozitivno u dobrim djelima, osjećaju za zajedničko dobro naroda, približavanju ljudi jednih drugima, pozitivne uloge svećenika, časnih sestara i dobrih kršćana”, napisao je u predgovoru mons. Palić.

U glazbenomu programu s nekoliko pjesama nastupio je selački župnik, izvevši uz ostalo i pjesmu „Majko našeg Brača”, za koju je, kako je rekao, poticaj dobio upravo od biskupa Štambuka.

misija / ika