Katolička Dalmacija 868

Murterini s oduševljenjem pozdravili nastup Komornog zbora bogoslova CBS-a iz Splita

Murterini s oduševljenjem pozdravili nastup Komornog zbora bogoslova CBS-a iz Splita
Župna crkva sv. Mihovila ovom prigodom je bila puna – tražilo se mjesto više

Nastup Komornog zbora bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita ispunio sjedalice župne crkve sv. Mihovila. Duhovnu glazbu Murterini su dočekali s oduševljenjem.

Župna crkva sv. Mihovila ovom prigodom je bila puna – tražilo se mjesto više. No, gregorijanski korali, polifone skladbe domaćih i stranih autora te klapsko i pučko pjevanje nisu bili glavni razlog popularnosti koncerta. Murterini su došli pozdraviti bogoslova ili svećeničkog kandidata iz svog mjesta, studenta 4. godine splitske bogoslovije Lovru Juragu. Ali svakako su na koncertu ostali zbog duhovne glazbe. I tražili su još. Bio je to jedan od rijetkih koncerata u crkvi kada publika zove na bis.

Kao zadnja, 14. pjesma koncerta izvedena je “Ako pokucaš”, don Šime Marovića i don Ante Mateljana.
– Nakon što smo otpjevali repertoar krenuli smo s pjesmom koju uvijek imamo spremnu. To je zapravo himna bogoslovije koja na jedan metaforički način priča o duhovnom zvanju, nevidljivim nitima koje vuku ljude i privode ih Bogu – odgovorio nam je Lovre Juraga na pitanje o pjesmi koju su izveli na bis.

Svećenički poziv ne slovi kao popularan među mladima, no Murter danas ima čak dva bogoslova – Lovru Juragu i Marka Turčinova. Juraga nam otkriva da se trendovi mijenjaju.
– Šibenska biskupija je bila jedno vrijeme u krizi po pitanju duhovnih zvanja. Jedno vrijeme uopće nije bilo bogoslova i sjemeništaraca, ali se to mijenja i sada su ovdje šestorica bogoslova i jedan sjemeništarac – kaže Juraga.

Voditelj komornog zbora, ujedno i odgojitelj bogoslova, je mag. mus. don Ivan Urlić, a članovi su 16 bogoslova (svećeničkih kandidata) iz četiri dalmatinske (nad)biskupije: Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske i Hvarske. Nevidljive niti o kojima su pjevali u posljednjoj pjesmi ostale su nevidljive, ali su ih Murterini osjetili i nagradili pljeskom. Murterski župnik don Ivan Katić zahvalio je bogoslovima što su u crkvi sv. Mihovila ponovno potakli potrebu otkrivanja lijepog kao mjesta susreta s Bogom.

misija / hrvoslav pavić / rudinapress