Katolička Dalmacija 681

Don Nikola Bodrožić-Selak predslavio svetkovinu Solinskih mučenika u Ninčevićima

Don Nikola Bodrožić-Selak predslavio svetkovinu Solinskih mučenika u Ninčevićima
Nakon svečane procesije po ulicama Solina, održano je euharistijsko slavlje

U srijedu, 15. svibnja, župa Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu proslavila je svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika. Nakon svečane procesije po ulicama Solina, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik župe sv. Kaja u Solinu don Nikola Bodrožić-Selak. U koncelebraciji je bio župnik župe Solinskih mučenika don Ante Matešan te ostali svećenici.

Don Nikola je u homiliji govorio o mučeništvu. Osvrćući se snagu mučeništva, naveo je kako svako mučeništvo u sebi sadrži dva izvora, vjeru i ljubav. „Mučenik se postaje kroz dvije stvari, vjerom i ljubavlju. Sva mučeništva svoj izvor imaju u Kristovom mučeništvu. Solinski mučenici su nam autentični uzori jer su sve do smrti ustrajali u poslušnosti i vjernosti Kristu. Ništa ih nije moglo rastaviti od vjere u život vječni. Samo takva vjera u Kristovo evanđelje može čovjeku biti snaga u podnošenju mučeništva. 

Drugi izvor mučeništva je ljubav. Ako se bojimo progona i zemaljskog gubitka, ne možemo autentično slijediti Krista. Suprotno tome, vjernik koji ljubi Boga u progonima vidi Božju volju koja ga poziva da se preko patnje suobliči Kristu“. Ističući kako su kršćani progonjeni danas, kao i kroz cijelu povijest, poželio je vjernicima da po uzoru na mučenike ljube svoje neprijatelje i mole za njih.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik don Ante Matešan zahvalio je svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uveličao Mješoviti zbor župe Solinskih mučenika, a blagoslovu je prethodio koncert prvopričesnika i Dječjeg zbora, pod ravnanjem gospođe Željke Boban.

Kršćanstvo u Dalmaciji prisutno je još od apostolskih vremena. Dokumenti govore i o misionarskom djelovanju sv. Venancija u drugoj polovini 3. stoljeća. Iz toga vremena je i spomen sv. Feliksa iz Salone, koji je umro mučeničkom smrću 299. godine. Moći mu se čuvaju u Martaini u Apuliji. Od toga vremena postoji organizirana Crkva sa svojim svećenstvom, biskupima i mučenicima.

Sv. Dujam je, zahvaljujući Venancijevim predradnjama, organizirao biskupiju u Saloni. Umro je mučeničkom smrću 304. godine, zajedno s Anastazijem (Stašom), Mavrom Solinskim, Asterijem, Antiohijanom, Gajanom, Pavlinijanom, Septimijem i Telijem.

misija / slavko blažić / smn