Katolička Dalmacija 396

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen u Momićima, svetog Leopolda Bogdana Mandića u Prudu

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen u Momićima, svetog Leopolda Bogdana Mandića u Prudu
Procesiju sa svečevim kipom u Prudu, predvodio je župnik župe Vid don Mile Čalo

Molitvom krunice, te tradicionalnom procesijom s kipom Majke Božje počelo je u Momićima slavlje u crkvi Gospe Fatimske na njezin blagdan, 13. svibnja. Misno slavlje predvodio je župni vikar župe sv. Ilije u Metkoviću fra Ante Prološčić u koncelebraciji župnika don Augustina Radovića. Slavlje su animirali pučki pjevači i župni zbor župe Bagalović pod ravnanjem prof. Marije Maje Jerković.

Svetost, milosrđe i pravednost, tri su svojstva Boga, ali često to gubimo iz vida, rekao je u uvodu homilije fra Ante. Podsjetio je na ukazanje Anđela Portugala 1916. g. koji se tri puta ukazao Fatimskim vidiocima koje je prethodilo Gospinu ukazanju u Fatimi naredne godine, koji je rekao – što god možete prinesite Bogu za žrtvu, za grijehe kojima ga ljudi vrijeđaju, tako ćete osigurati mir svojoj domovini. Tijekom povijesti, tako i danas, kada se govori o miru, onda se mir pokušava osigurati političkim savezima, materijalnom i vojnom sigurnosti, rijetko se kada govori da je žrtva put za ostvarenje mira, a svi za tim mirom toliko vapimo – i kao pojedinci, obitelj, narod i kao država. 

„Na kraju, odnos između Boga i čovjeka obnovljen je na temelju žrtve, žrtve koju slavimo u euharistijskom slavlju. Zaista,kada ne bude te euharistijske žrtve, neće više biti ni svijeta, istaknuo je fra Ante, dodavši kako rijetko tko spominje da su djeca vidjela Anđela s ognjenim mačem koji je pozivao tri puta na pokoru, te da su ta djeca imala viđenje pakla“.

Bit Fatimskih ukazanja je trijumf Marijina Bezgrešnog Srca, ukazanje na to – što Bog može učiniti s jednim bićem kada mu se preda. Ujedno je to i poziv da se posvetimo Srcu Marijinu, znamo svakodnevno da nam je potrebna pomoć s Neba, da nam je potrebna uvijek nova i poticajna motivacija i snaga da čujemo onaj Gospin glas koji još odjekuje iz Kane Galilejske – činite sve što vam On rekne. 

Posveta Srcu Marijinu ujedno je i poziv na obraćenje, poziv protiv onoga što danas toliko svi gajimo – osjećaj sebičnosti, egoizma. Marija nas potiče na suradnju i supatnju za obraćenje drugih, na služenje Bogu, ali ne na služenje drugima, nego na uslužnost, a na poslušnost samo Bogu. Povjeriti se Mariji znači ono od čega svi najviše bježimo a to je da zajedno s njom budemo podno križa njenog Sina, jer povjeriti se Marijinu Srcu kojoj je Bog povjerio cijelo čovječanstvo, ne znači ništa drugo, nego gledati u probodeno Srce Spasiteljevo.

Svečanu misu u nedjelju 12. svibnja, kojoj je prethodila procesija sa svečevim kipom, predvodio je župnik župe Vid don Mile Čalo, a propovijedao đakon don Josip Ulić, koji je na praktikumu u župi svetog Nikole biskupa u Metkoviću. Tradicionalna procesija zbog lošega vremena nije održana po mjestu već oko crkve Sv. Ivana Krstitelja, iza koje se na taj blagdan slavi misa na kojoj se okupe i brojni vjernici okolnih neretvanskih župa, kao i predstavnici vlasti. Misno slavlje animirali su pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.

Slavimo danas dan Dobrog Pastira, u Crkvi je Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. I ja sam poput mnogih čuo glas prije sedam godina i povjerovao da je Isus Krist Bog, da postoji vječni život, da se isplati umrijeti sebi i dati život za Krista, rekao je don Josip, naglasivši veličinu svećeništva… Možda i danas ovdje među vama ima pozvanih na svećeništvo i redovništvo. To je veličanstven poziv, vrh poziva, to je bit heroj – boriti se protiv zla ovoga svijeta, dati svoje tijelo da Bog spašava svijet preko tebe. Sveti Ivan Bosco rekao je da svaki četvrti mladić ima poziv za svećeništvo; kad mladić ode u svećenike na njegovo mjesto u obitelj dolazi Isus Krist. U Katekizmu Katoličke Crkve piše ističe se da Krist svoje spasenje ostvaruje preko svećenika, naglasio je don Josip,pozvavši na molitvu za duhovna zvanja, po zagovoru svetog Leopolda, napose roditelje – da ponekad upitaju dijete razmišlja li između ostalih, o duhovnom zvanju.

Isus Krist je pastir – ako si zaboravljen, ostavljen, ako te bilo tko maltretira, Isus Krist te čuva, brine za tebe. Pozvani smo biti pastiri jedni drugima. I, kad ispravno propovijedaš Krista, bio svećenik ili vjernik, bit će progona, bit će nereda, al ne boj se, Isus Krist je riješio problem smrti, postoji vječni život i isplati se dati život za onu ljubav koja je vječna, koja ljubi svakog čovjeka – Božja ljubav, ljubav Isusa Krista – tu ljubav pozvani smo davati jedni drugima, kao što je sveti Leopold davao 40 godina ispovijedajući. Ako nas Gospodin poziva na to, odvažimo se, jer danas nije kriza poziva, već odaziva. Molimo Gospodina da budemo pravi pastiri i da pošalje prave svećenike i redovnice po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića, poručio je propovjednik.

misija / antonija menalo / smn