Katolička Dalmacija 572

Učenici Zdravstvene škole Split na interaktivnoj radionici za korisnike Caritasove pučke kuhinje

Učenici Zdravstvene škole Split na interaktivnoj radionici za korisnike Caritasove pučke kuhinje
Ova grupa učenika uskoro polaže svoje završne ispite, no ovo je bio istinski ispit zrelosti i zvanja

U sklopu obilježavanja ''Tjedna sestrinstva'' i Međunarodnog dana obitelji u Caritasu Splitsko–makarske nadbiskupije, 10. svibnja je održana interaktivna radionica za korisnike Caritasove pučke kuhinje. Radionicu su vodile medicinske sestre i tehničari zdravstvene njege, učenici petog razreda Zdravstvene škole Split.

Da bi se učinilo dobro potreban je samo jedan susret i malo dobre volje. U ovom slučaju, na vrata Caritasa pokucala je profesorica Zdravstvene škole Split, mag. med.techn. Mira Talaja i uvjerena sam da ovo neće biti posljednji put. Kucajte i otvorit će vam se!

Već u 10.30h, prostorije Caritasa ispunila su, s jedne strane, mlada i bezbrižna lica učenika, a s druge strane lica korisnika koji ne mogu sakriti uzbuđenje, strah, umor, glad, težinu godina i života. Učenici su se upoznali s korisnicima, te kroz druženje otkrili njihove potrebe pa im u skladu s tim, vrlo strpljivo i nježno pružili pomoć, podršku i edukaciju. Beskrajan je blagoslov, kada se početno nepovjerenje i strah preobraze u ugodan odnos povjerenja, oslobođen predrasuda i prijetvornosti.

Za desetak dana ova grupa učenika polaže svoje završne ispite, no ovo je bio istinski ispit zrelosti i zvanja, koji se događa u bliskom susretu s bolesnim, nemoćnim i potrebitim čovjekom. Promatrajući ih, sa sigurnošću mogu reći da je za korisnike učinjeno više od kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi. Osim prijeko potrebnog obroka, primili su jako puno nježnosti, pažnje i razumijevanja. Na to su odgovorili, gotovo dječjom zahvalnošću, od čega nema većeg priznanja.

iva ivković ivanišević