Katolička Dalmacija 543

Isusovci će za mnogobrojne turiste u splitskoj katedrali slaviti misu na engleskom jeziku

Isusovci će za mnogobrojne turiste u splitskoj katedrali slaviti misu na engleskom jeziku
Nadbiskup Barišić s provincijalom Daliborom Renićem i paterom Stipom Balatincem

Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit primio je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu dr.sc. p. Dalibora Renića, provincijala hrvatske pokrajine Družbe Isusove i p. Stipu Balatinca, odgojitelja novaka u Splitu i superiora splitske Rezidencije. Na sastanku je bio i mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon zahvale na gostoprimstvu, p. Dalibor Renić je upoznao mons. Barišića sa stanjem isusovačke zajednice u Splitu i Hrvatskoj. Zatim se je razgovaralo o proslavi sv. Dujma, izgradnji bazilike u Solinu te o sakralnom muzeju splitske prvostolnice. Dogovorena je zajednička suradnja u vidu slavljenja misa na engleskom jeziku, koje će se za mnogobrojne turiste održavati u katedrali, a predvodit će ih isusovci.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu gđu. Tetianu Stawnychy, direktoricu Odbora za pomoć Crkvi srednje i istočne Europe Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država. Susretu je nazočio i mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji Splitsko-makarske nadbiskupije s lokalnim vlastima, kao i o nadbiskupijskim pastoralnim projektima te o radu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Poseban naglasak je stavljen na mnogobrojne projekte za mlade u Splitu, poput Hrvatskog Nadzemlja, koje svaku treću srijedu u mjesecu okuplja više stotina mladih ljudi na katoličke tribine. Nadbiskup je istaknuo i buduću izgradnju Katoličkog edukacijskog centra koji će u sebi sadržavati vrtić, osnovnu školu i sve popratne sadržaje te izgradnju katoličkih vrtića u gradovima u kojima ih još nema, poput Makarske i Trogira. 

Zatim se je razgovaralo o stanju obitelji u hrvatskom društvu, kao i o Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije, koji svakodnevno pomaže mnogobrojnim ugroženim skupinama društva. Na kraju susreta, Tetiana Stawnychy je upoznala nadbiskupa i generalnog vikara sa stipendiranjem hrvatskih studenata u inozemstvu te s drugim projektima biskupske konferencije SAD-a.

misija / slavko blažić / smn