Katolička Dalmacija 1048

Biskup Križić na Sudamju: Previše će ih reći da vjeruju, ali će u svakoj delikatnoj situaciji zatajiti svoju vjeru

Biskup Križić na Sudamju: Previše će ih reći da vjeruju, ali će u svakoj delikatnoj situaciji zatajiti svoju vjeru
Nadbiskup Marin Barišić i predvoditelj Sudamje biskup Zdenko Križić / Jakov Prkić_CROPIX

Sveti Dujam još jednom je spasio stvar, pa iako je dan uoči slavlja padala kiša i zapuhala neugodno hladna bura, Dan grada i splitskog patrona osvanuo je vedar i sunčan, kao izmišljen za najveću feštu dalmatinske metropole.

Kako i priliči, u tradicionalnoj svečanoj procesiji sudjelovali su veliki i mali, slavni i manje slavni, ujedinjeni u istom cilju, dati pohvale, zahvale, čast, a možda i koji zavjet salonitanskom biskupu, svecu koji u svom naručju drži "Cvit Mediterana". Znajući da će biti gužve i šušura, puk se na Peristilu počeo okupljati sat i pol prije početka obreda.

Ubrzo im se pridružio i poteštat Andro Krstulović Opara, u svečanom splitskom veštitu, u pratnji supruge Danijele, a nakon kratke ćakule s građanima, gradonačelnik je ispred Galerije umjetnina dočekao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Službenih predsjedničinih izjava nije bilo, no zato su i poteštat i župan Blaženko Boban čestitali blagdan svetog Dujma.

- Osmijeh na licima građana govori van sve, koliko je ovo važan dan za sve koje vole Split. Ja se ubrajan među te. Na dobro van došla Sudamja! Promislimo di smo, šta smo i šta bismo tribali bit. Virujen da ćemo uz pomoć svetoga Duje postić sve šta smo zamislili - poručio je Krstulović Opara.
- Mnogi naši mladi danas su diljem Europe i svijeta, slave svetog Patrika i druge svece. Nadam se da će se vratiti kući i da će manje mladih odlaziti. Zagovor svetoga Dujma je moćan, važan i bitan za Grad i Županiju, neka i nama koji vodimo ova područja da više mudrosti - istaknuo je Boban.

Kao i proteklih godina, procesija sa svečevim moćima krenula je s Peristila, preko Pazara, pa sve do pozornice na dnu Rive. Nakon svećenstva, gradskih i državnih čelnika, u procesiji su sudjelovala djeca u narodnim nošnjama, predstavnici molitvenih zajednica, udruga, čak i sindikata. Bili su tu i brojni kandidati za skore europske izbore, među njima i Marijana Petir te Karlo Ressler.
Vijorile su se zastave Sudamje i Vatikana, ali i viteškog udruženja "Kumpanija" iz Čare, Đakovčana, čuvara baštine iz cetinskog kraja, Korčulana, Kliških uskoka, alkara, Šibenske gradske straže, Vranskih vitezova, Turopoljaca, kao i Dubrovačkih trombunjera.

Vodeći se onom "bolje da nestane grada nego običaja", Splićani su i ove godine dali sve od sebe, u procesiju išli u najboljim modnim kombinacijama, a u kratkim pauzama između pjevanih himni i zahvala omiljenom svecu najviše se komentirala vitka linija predsjednice Kolinde, kao i finese i odmjeren stil prve dame Splita.

- Kolinda je ka glumica, lipa, plava, a, Bože, šta je smršavila! A vidi ove naše, ma ima stila i mota, baš lipo figuraju ona i Andro. Neka svi ovi iz Vlade i Zagreba vide da Split mirita, nismo mi na kraj svita. Mogu nan puvat pod rep svi koji tako misle - ćakule nije bilo moguće zaobići.

Šuškalo se na sve strane, no s početkom svečane svete mise, koju je predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, riva je utihnula.

Na početku mise vjernicima se obratio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, koji je poželio svima dobrodošlicu te pozvao na molitvu za ozdravljenje mons. Ante Jozića koji je trebao predvoditi misno slavlje, ali je u bolnici zbog teške prometne nesreće. Poziv na molitvu prepuna Riva pozdravila je gromoglasnim pljeskom.

- Sveti Dujam, salonitanski biskup i mučenik, ostavio je neizbrisive tragove ne samo u Dalmaciji, već i u cijeloj Crkvi - započeo je mons. Križić.
Osvrnuo se na značenje mučeništva i pozvao Splićane i njihove goste da budu autentični kršćani, baš poput njihova patrona.
- Danas nismo u opasnosti da budemo mučenici krvlju, barem ne na našim terenima, ali drugih vrsta mučeništva ima. Omalovažavanja, trpljenja uvreda u javnom prostoru zbog kršćanske autentičnosti. I to ima karakteristike mučeništva ako se podnosi dostojanstveno i bez mržnje.

Kršćana neće biti brojčano malo jer nas ismijavaju, već ako ne budemo živjeli autentično kršćanstvo. Siguran sam da među vama ima vjernih nasljedovatelja svetoga Dujma. Toliko je očeva, majki, baka i djedova, pa i mladih vjernika koji svjedoče svoju vjeru i trude se biti dosljedni. Možda neće nikada biti službeno proglašeni svetima, ali Bog vidi sva ta djela i zato kao narod imamo blagoslova - istaknuo je biskup.

Dio propovijedi o zatajenju vjere u svakodnevnom životu mnogi su protumačili kao svojevrsnu opasku predstavnicima vlasti.
- Ima previše vjernika koji će reći da vjeruju, ali će u svakoj delikatnoj situaciji zatajiti svoju vjeru. Kao da se osjećaju manje vrijednima jer su vjernici. Koliki neće stati u obranu istine samo da se ne zamjere mentalitetu svijeta. Mnogi se opredjeljuju za vjeru koja ništa ne košta, za Boga koji ništa ne traži. To je idolopoklonstvo - upozorio je lički biskup.

Misa je završena pjevanjem pohvala svetom Dujmu i neizostavnom "Zdravo djevo, kraljice Hrvata", a moći su vraćene u katedralu, gdje su cijeli dan bile izložene kako bi vjernici mogli pred njima moliti. Kao i svake godine, u zrak su pušteni crveno-bijelo-plavi baloni s hrvatskom zastavom, te žuto-bijeli baloni s vatikanskom, a dubrovački trombunjeri na Matejuški su, u čast svetog Dujma, opalili glasan pucanj.

Piše Tihana Marović