Katolička Dalmacija 647

Uskrsno Glasilo župe svetog Andrije na Sućidru u Splitu objavljuje samo dobre vijesti

Uskrsno Glasilo župe svetog Andrije na Sućidru u Splitu objavljuje samo dobre vijesti
S ovogodišnjeg danonoćnog petodnevnog čitanja Biblije u župi na Sućidru

Župa svetog Andrije na Sućidru jedna je od rijetkih župa koja za Uskrs objavi svoje Glasilo. Na 36 stranica novog broja 23, lista koji izlazi već 20 godina, objavljuju se samo dobre vijesti, zapisi iz života župe i vjernika u proteklih 12 mjeseci. 

U uvodnom se članku Glasila župe govori o sanktoremu Sućidar koji dolazi od crkve sv. Izidora ili sv. Židora koja je na vrhu Sućidra (104 metra nad morem) bila izgrađena najvjerojatnije u drugoj polovici 9. stoljeća. Veličine 7,40x4,75 m, s vratima na zapadu, crkvica se spominje u više povijesnih dokumenata, ucrtana je u austrijskom katastru 1830. a srušena 1916. zbog gradnje rovova. Na njezinu mjestu danas je crkva sv. Andrije apostola, brata Šimuna Petra. 

Riječ je o sv. Izidoru Seviljskom, biskupu i crkvenom naučitelju koji je preminuo 4. travnja 636., kojega je papa Ivan Pavao II. 2002. proglasio zaštitnikom interneta i svih koji se njime služe. Kasnije je poznat još jedan španjolski svetac tog imena - sv. Izidor seljak (Isidor Agricola, oko 1080. - 1130.), zaštitnik grada Madrida, poljoprivrednika i seljaka.

Objavljeni su vijesti iz života župe, zapisi s predavanja biblijskih korizmenih srijeda, hodočašćima župljana, proslavama blagdana, slike prvopričesnika i krizmanika, zapis o danonoćnom petodnevnom čitanju Biblije... Četvrti korizmeni tjedan u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu posvećen je bio slavljenju Božje riječi. Tako je od 1. do 6. travnja, petu godinu zaredom, organizirano danonoćno čitanje Biblije – biblijsko bdijenje.

I ove godine župljani su se bdijenju rado odazvali u velikom broju, a župnik don Ivan Čotić im je u pozivu kazao: „Dragi vjernici pozivam vas na danonoćno slavljenje Božje riječi, Boga koji je Riječ što je Tijelom postala. Iskoristimo ovo vrijeme milosti kako bismo ga što bolje upoznali kroz njegovu Riječ čitajući, slušajući i razmišljajući o divnim djelima Božje ljubavi prema nama“. U realizaciji je sudjelovalo 224 čitača te 30-ak vjernika za dežurstvo. Svaki čitač je za svoj dio čitanja Biblije imao na raspolaganju pola sata tako da su Bibliju pročitali za stodvanaest sati.

Geslo ovogodišnjeg danonoćnog čitanja Biblije, biblijskog bdijenja bilo je „Tvoje riječi, Gospodine, srce slade.“ (Ps 19,9). Da je to uistinu tako, da Gospodnje riječi „srce slade“ dokaz su i neki od zapisanih dojmova u knjigu dojmova, smještenu uz oltar na posebnom stoliću. U njoj je između ostalog upisano: „ Zaista sam sretna. Zadovoljna, ispunjena nekom blaženom krepošću. Odlazim kući smirena, puna neke milosne snage jer sam dio svog vremena učinila ljepšim. Hvala ti Bože!“ Na drugom mjestu piše: „Za mene je ovo čitanje značilo pobjedu na sobom, nad mojim strahovima, a znate kako se osjećaju pobjednici. Osjećam se ponosno i zahvalno. Bože, hvala ti. Blagoslovi svakog tko čita, sluša, razumije, poštuje i živi tvoju Riječ.“

Na naslovnici je obitelj župljanina prof. dr. sc. don Marka Trogrlića, koji je postao svećenikom Vojne kapelanije te pripomaže u pastoralnom radu svoje Župe sv. Andrije.

misija / mladen vuković