Katolička Dalmacija 672

Nadbiskup Barišić na Peristilu s Presvetim blagoslovio grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju

Nadbiskup Barišić na Peristilu s Presvetim blagoslovio grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju
FOTO ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je, 19. travnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz sudjelovanje nadbiskupa i apostolskog nuncija mons. Martina Vidovića, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, katedralnog župnika don Tomislava Ćubelića i ostalih svećenika.

Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke, koju je otpjevao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Šime Marovića. Prije ljubljenja križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, homiliju je izrekao katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.

„Do križa je Kristov život bio označen životom s drugima. Krist se nije skrivao, a smrt na križu je vrlo uvjerljiva. Isus Krist patnjom i smrću na križu, uvodi Boga u sve naše patnje, boli i smrti. Kalvarija je Kristov hod, hod bogočovjeka po mukama sve do smrti. On je na Golgoti prinio sebe, svoj život, svoju ljubav, nas i našu povijest, poniženja i uvrede koje mu nanosimo, lažne odluke i procese suda. Sve preneseno na križ, oblikuje Božjom ljubavlju. Od Njegove ljubavi s križa, čovjek može imati osmišljen život“, istaknuo je župnik u uvodnom dijelu homilije.

U nastavku je pojasnio što za čovjekov život znači prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje Kristova križa. „Bez kriterija Isusa Krista na križu od života stvaramo muku, mučilište i promašaj. Krist oslobađa od zla bez obzira dolazi li zlo od drugih ili iz naše nutrine. Kristov pogled ne traži ono u čemu je čovjek loš, što čini krivo i zbog čega bi trebao biti kažnjen. Odbijanje križa ne skida ni jedan teret. Kad ne priznam na svom križu Božju ljubav, moj teret ostaje, moja muka ostaje. Na taj način postojećem križu dodajem novi teret. Neprihvaćeni križ se nikako ne može ukloniti iz ljudskog života. 

Od muke pred njegovom težinom, nismo ga često puta ni pokušali nositi. S druge strane, križ koji prihvatimo postaje lakši, ispunja radošću, vodi prema Božjoj blizini i čini naš život osmišljenim“. Osvrćući se na misterij smrti, podsjetio je kako smrt nije cilj, nego mogućnost da možemo biti drugačiji, ako u nju pozovemo živoga Boga. Smrt je ušla u okvir Božjeg spasenjskog plana jer „ljudi ubijaju Boga, a Bog taj čin svoga ubojstva, pretvara u spasenje čovjeka“. Naglasio je kako se naša spremnost u prihvaćanju ovakvog Božjeg plana, očituje u našem odnosu prema križu, na kojem nam Krist nudi rješenje, za našu patnju, bol, muku i smrt.

Zaključujući homiliju, župnik je rekao kako se trebamo oduprijeti logici ovoga svijeta koji želi uskrsnuti prije nego što umre. „Život možemo osmisliti samo ako križ s Golgote, kroz ovaj svijet, nosimo do vječnosti“.

Nakon obreda, po običaju splitske prvostolnice, nadbiskup je izložio Presveti Oltarski Sakrament u pokaznicu te je s Peristila blagoslovio grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

misija / slavko blažić / smn