Katolička Dalmacija 745

Prvi put uprizorenje Muke Gospodnje u neretvanskom kraju - u Borovcima

Prvi put uprizorenje Muke Gospodnje u neretvanskom kraju - u Borovcima
Uprizorenje Muke Gospodnje u Borovcima

Premijerno, prvo uprizorenje Muke Gospodnje u neretvanskom kraju - u Borovcima, koje zbog kišnog vremena nije održano u najavljenom terminu - na petu korizmenu nedjelju, održano je u utorak 16. travnja u organizaciji župe svetog Nikole biskupa u Metkoviću.

Scenarij, koji je predložak imotskih fratara, odvijao se na prostoru ispred mrtvačnice do crkve sv. Nikole, gdje je bio završni čin razapinjanja i uskrsnuća Kristova. Jedan od bitnog razloga, zašto se uprizorenje Muke Gospodnje održalo u Borovcima ove godine, među ostalim, je i jubilej metkovskih župa – 300.obljetnice župe svetog Ilije i 50. župe svetog Nikole biskupa.

Uz požrtvovni rad, napose glumaca amatera glavnih uloga – Isus – Marko Jerković, Kajfa – Nikola Primorac, veliki svećenik Ana – Tihomir Bandur, Gospa – Anđela Brečić, Veronika – Maja Jerković, Petar – Martin Medak, Juda – Igor Ivanković i Pilat – Ivan Menalo, uključujući i tehničku potporu u realizaciji ovog projekta sudjelovalo je oko 200 – tinjak osoba.

Događaju je nazočilo mnoštvo vjernika, te, kako je kazao redatelj Branko Medak, koji je godinama razmišljao kako uprizoriti Muku Gospodnju u svom kraju, prateći uprizorenje Muke Gospodnje u Imotskom, zahvalan svima koji su sudjelovali u ovom projektu, napose Božjoj milosti, bez koje se ovo ne bi moglo izvesti, te organizacijskoj i duhovnoj pomoći župnog vikara don Miroslava Rubića, vjeruje, da će i ovaj događaj u Neretvi postati tradicionalan.

MISIJA / IKA