Katolička Dalmacija 595

Nadbiskup Barišić: Želim da i mi uhvatimo Isusov pogled, jer nam je kao i Petru spasonosan

Nadbiskup Barišić: Želim da i mi uhvatimo Isusov pogled, jer nam je kao i Petru spasonosan
Nadbiskup je na Peristilu blagoslovio maslinove grančice i vjernički puk.

Na Cvjetnicu - Nedjelju muke Gospodnje 14. travnja, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečanu procesiju i euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma.

„Kroz korizmu hodali smo poput Izraela izlazeći kroz ropstva i muke našega svakodnevnog života. Došli smo do ulaska u Obećanu zemlju, a Obećana zemlja je naš spasitelj, Krist Gospodin. Dok je korizma bila hod, Cvjetnica je susret s Njim. Jeruzalemci su prostirali palme i napravili tepih za Gospodina. Neka naš tepih kroz ove velike dane bude molitva, kontemplacija i meditacija, kako bismo bili sposobni pratiti Gospodina kroz otajstva spasenja“, rekao je nadbiskup u uvodu nakon čega je na Peristilu blagoslovio maslinove grančice i vjernički puk.

Služba riječi i euharistijsko slavlje nastavljeno je u katedrali. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić i ostali svećenici. Nakon otpjevane Muke, nadbiskup Barišić je u prigodnoj homiliji rekao da je svaka muka duga, a Isusova je najduža jer je prihvatio muku svakoga čovjeka. Navodeći primjer Petra, koji može biti predstavnik svakoga od nas, istaknuo je kako se iz Lukinog Evanđelja vidi da pokušava biti Kristov, ali ne uspijeva. 

„Svi se svakodnevno nalazimo u situacijama kada nije lako biti čovjek i kada bježimo od sebe, kada pokušavamo pronaći različite izlaze. U takvim životnim okolnostima, potrebno je poslušati sluškinju, koja u svojoj iskrenosti razotkriva Petra. Sluškinja našega srca je naša savjest“, naglasio je nadbiskup. Osvrćući se na Isusov pogled upućen Petru, nadbiskup je poželio da ga svatko od nas uhvati u svom životu, jer je to pogled koji oprašta. „Petar je uhvatio pogled Isusove ljubavi, ljubavi koja nije poražena, ljubavi koja pobjeđuje. To je ljubav koja nas ponovno rađa, u ranama svoga srca. Želim da i mi uhvatimo Isusov pogled, jer nam je kao i Petru spasonosan“, zaključio je nadbiskup.

Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganjem Presvetoga Oltarskog Sakramenta i procesijom oko splitske prvostolnice, koju je pjevanjem pratio katedralni zbor i bogoslovi pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, započelo je četrdesetosatno klanjanje. Klanjanje je u početku Velikoga tjedna drevni običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.

misija / ika