Katolička Dalmacija 821

Biskup Uzinić u Rožatu: Imat ćemo zemlju koja se zove Hrvatska ali u kojoj neće živjeti Hrvati

Biskup Uzinić u Rožatu: Imat ćemo zemlju koja se zove Hrvatska ali u kojoj neće živjeti Hrvati
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u župi Velike Gospe u Rožatu

Koristeći prigodu boravka dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića u župi Velike Gospe u Rožatu 11. ožujka radi susreta sa svećenicima dekanata Dubrovnik 2, župnik fra Jozo Sopta je zamolio biskupa da nakon mise s vjernicima podijeli svoja razmišljanja o aktualnim temama vezanim za izazove s kojima se susreću brak i obitelj danas budući i da su se na misi, uz ostale vjernike, okupili i bračni parovi župe.

Najavljujući obiteljima biskupov govor o aktualnoj temi župnik Sopta je podsjetio da su u Hrvatskoj u pripremi novi zakoni, Zakon o pobačaju i Obiteljski zakon, a biskup je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Istaknuo je ohrabrujući i nevjerojatan podatak o smanjenju broja pobačaja u Hrvatskoj, od devedeset posto u odnosu na 1990. godinu. Spomenuo je i Drugi vatikanski sabor na kojem je istaknuto da se Crkva poistovjećuje s radostima i nadama, žalostima i tjeskobama svojih članova te nabrojio razne izazove u modernom svijetu za kršćanski nauk o braku i obitelji.

Krize svećeništva, braka, obitelji

U svom obraćanju biskup Uzinić je uvodno istaknuo kako se u krizi nalazi i svećenstvo, o čijem smislu i poslanju je više govorio u propovijedi na misi, kao i obitelj i brak. Kriza je odaziva na svećenički poziv, ali i na poziv za bračni i obiteljski život. Te dvije krize su na neki način povezane jer čovjek danas u središte stavlja svoju volju a ne želi sebe i svoj život uskladiti s Božjim planom, koji je uvijek plan biti za druge, bilo kao svećenici bilo kao supružnici i roditelji. Kriza jednog ima za posljedicu i krizu drugog.

„Kriza nas svećenika, našeg načina življenja svećenstva, se odražava i na vas obitelji, jer nas nema i vama ne možemo pomagati u onoj mjeri u kojoj bismo trebali. Kriza vas se odražava i na Crkvu i na društvo, zbog toga nema ni nas svećenika, zbog toga se mladi ne odlučuju niti na jedan poziv.“

Podsjetivši da su u pripremi dva zakona, Obiteljski i Zakon o pobačaju, biskup je rekao kako on nema potrebu govoriti o samim zakonima niti je u te detalje dovoljno upućen.

Situacija nakon odluke Ustavnog suda

„Ono što znam jest da, nakon odluke Ustavnog suda - a tada sam dao komentar u medijima da su suci bili uvjetovani, ne u smislu da ih je netko izvana prisilio nego je ozračje bilo takvo da je bilo nezamislivo donijeti drugačiju odluku - kojom je pravo žene na izbor stavljeno ispred prava djeteta na život (problem je što djetetu do određenog stupnja razvoja nije priznat pravni subjektivitet i onda, ako netko nije subjekt prava on postaje stvar i onda se s tim može činiti što se hoće) nije moguće u Hrvatskoj donijeti zakon koji će potpuno zabraniti abortus“, kazao je biskup Uzinić. 

„Može netko tvrditi što hoće, ali nakon te odluke svaki zakon koji se donese u Hrvatskoj morat će na određeni način dozvoliti abortus. Ono što je važno da se dogodi jest da zakon koji će se donijeti bude bolji od ovoga kojeg sada imamo. Kad bi bar zaštitio i učinio da bar jedno dijete manje izgubi život, on bi bio bolji od ovoga kojeg smo imali.“

Biskup se osvrnuo na spomenutu statistiku koja pokazuje da je manji broj abortusa te dodao da imamo i manje rađanja te kao narod izumiremo. Imat ćemo zemlju koja se zove Hrvatska ali u kojoj neće živjeti Hrvati, podsjetio je na riječi pokojnog don Ante Bakovića.

Da kršćani žive svoje kršćanstvo...

„Zato svi moramo više raditi na nečem drugom, zakon će biti takav kakav će biti, no ono što je puno važnije od zakona jest da mi kršćani konačno počnemo živjeti kao kršćani“, ustvrdio je biskup Uzinić. „Kad bismo mi imali zakon koji bi zabranjivao abortus, a ne bismo počeli živjeli kao kršćani, onda bismo imali daleko goru situaciju od ove koju imamo s postojećim zakonom. Zato za nas kršćane, nas Crkvu, nije rješenje ovaj ili onaj zakon, niti je to naše poslanje. 

Neki su rekli kao da će Crkva sudjelovati u izradi Zakona o abortusu. Ne, neće Crkva sudjelovati u tome. Kršćani koji su u politici se trebaju truditi u okviru postavki koje sada imaju, a te su postavke da ne mogu donijeti zakon koji će zabraniti abortus, da donesu što je moguće bolji zakon koji će biti manje loš od ovog kojeg imamo. To je njihova zadaća kao kršćana u politici.“

Nisam pristalica ovih koji pozivaju na ekskomunikacije, mislim da to nije put, ali jest poticaj svakom od nas da nešto napravi, nastavio je biskup te podsjetio da je preko osamdeset posto katolika, te preko devedeset posto kršćana u društvu. „Što bi se dogodilo kad bismo mi kršćani živjeli kao kršćani? Bi li taj zakon mogao imati tako poguban i loš utjecaj? Ne bi. Ako mi kršćani ne živimo kao kršćani i ako ne prihvaćamo da život počinje začećem i mislimo da možemo odlučivati o životu drugih do nekog tjedna života, da imamo i najbolji zakon - što bismo onda radili, tražili ilegalne putove? Situacija bi bila puno gora. Ne samo za djecu nego i za njihove majke koje su najčešće i same žrtve“, ustvrdio je dubrovački biskup.

Naveo je činjenicu i da se danas najčešće pobačaj vrši nad trećim začetim djetetom u obitelji. Kao problem naveo je način razmišljanja da se djeci treba sve osigurati a ne da ih se osposobi da oni sebi sami to osiguraju. Pa onda to mogu omogućiti dvoma, a trećem ne. A onda ubijaju i sebe, i svoj brak, to se odražava i na obitelj i bračne partnere.

„Za nas u Crkvi nije pitanje zakona nego je pitanje obraćenja“, istaknuo je biskup Uzinić.

Biskup je kazao da je slična situacija i s Obiteljskim zakonom. On može biti ovakav ili onakav, kazao je biskup i pozvao okupljene vjernike na promišljanje o tome kakvi su bili zakoni kroz povijest u društvima u kojima su kršćani živjeli, a kršćani su ipak bili sol, Crkva je bila kvasac. „To je bilo zato jer se kršćani nisu prilagodili tom mentalitetu, nisu se prilagodili toj logici svijeta i vremena u kojem su živjeli nego su živjeli u skladu sa svojim vrijednosnim sustavom, sustavom koji se ne temelji na interesu, na tome da meni bude dobro nego na tome da u ljubavi služim.“

Važna je stabilna obitelj

Ako je obitelj stabilna u sebi samoj, ona će opstati, istaknuo je biskup. Kao sredstvo za unutarnju stabilnost i opstanak obitelji dubrovački biskup je preporučio zajedničku obiteljsku molitvu.

„Ispitajte se malo je li vi kao obitelj molite zajedno. Ne mora to biti krunica iako je njome kroz stoljeća prenošena vjera. Danas postoji u svakoj obitelji Biblija koju treba zajedno čitati, nadahnjivati se evanđeljima, o njima razmišljati. I moliti na razne druge načine jer tako obitelj uvijek u svoj obiteljski dom poziva onog trećeg, Krista, koji je bio s vama supružnicima u trenutku sklapanja braka“, kazao je biskup.

„To je ono što je važno, puno važnije od zakona koji će biti ovakvi ili onakvi. Na to mi možemo sve manje utjecati, osim kroz izbore. A i tu nam se jedno govori, drugo radi“, no ne smijemo odustati. Trebamo doista glasovati za one koji su moralni, koji će zastupati kršćanski vrijednosni sustav. Biskup je dodao i kako treba moliti za one koji obnašaju političku vlast, za one koji će donositi zakone, za mlade da se uključe u tu važnu službu za društvenu zajednicu te da i tako pokušaju mijenjati stvarnost.

Uz mogućnost sudjelovanja u javnoj raspravi biskup je vjernike upoznao i s molitvenom devetnicom koju Vijeće HBK za život i obitelj organizira pod naslovom „Hrvatska moli za život“, a koja će se odvijati svakog 25. u mjesecu počevši od Blagovijesti, blagdana u kojem se slavi Kristovo utjelovljenje u ovaj svijet.

misija / dubrovačka biskupija