Katolička Dalmacija 1114

Novoimenovani nadbiskup mons. Ante Jozić na korizmenoj rekolekciji svećenika u Vepricu

Novoimenovani nadbiskup mons. Ante Jozić na korizmenoj rekolekciji svećenika u Vepricu
Nadbiskup Barišić, mons. Ante Jozić i don Ivan Kovačević u prvom redu na rekolekciji u Vepricu

Oko 140 svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, u zajedništvu s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, okupilo se u srijedu 13. ožujka u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric na korizmenoj rekolekciji. Glavna tema susreta bilo je zajedništvo i suradnja u Crkvi.

Rekolekcija je započela molitvenim dijelom u kapeli Milosrdnog Isusa. Pokorničko bogoslužje i ispit savjesti predvodio je o. Anto Knežević, OCD, koji je u središte svog razmatranja stavio molitvu, a svećenici su potom imali mogućnost za ispovijed. Potom je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s novoimenovanim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti mons. Antom Jozićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i pastoralnim vikarom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o 'pozivu unutar poziva' – o pozivu na zajedništvo unutar svećeničkog poziva. Naglasio je kako su, kao svećenici, pozvani graditi i živjeti zajedništvo s Gospodinom, među sobom i s bližnjima koji su im povjereni. 

„Vanjsko zajedništvo ima svoju vrijednost, ali ono nije dovoljno. Gradi se izvana kada prijeti neka opasnost koja nas homogenizira, ali se može izvana i istapati. Lako se lomi i krhko je“, kazao je i istaknuo kako je važnije zajedništvo unutar Crkve, no da se i ono može iznutra rušiti. „Postoji fizička i duhovna udaljenost među nama svećenicima. Kada dođe do umora, razočaranja, slabosti, može nam se dogoditi da počnemo izbjegavati zajednička slavlja, projekte i druženja te se fizički udaljujemo od braće svećenika. No opasnost je i biti fizički prisutan, a duhovno udaljen i od braće i od svojih bližnjih. I jedna i druga udaljenost nije dobra za našu Crkvu. Stoga smo pozvani neumorno graditi unutarnje zajedništvo, ne na propisima i formama, već na pravom temelju – Isusu Kristu jer zajednica smo Krista raspetog i uskrslog“. 

Podsjetio je da pomoć i snagu za to trebaju tražiti u Božjoj riječi koja hrani, zahvaća i mijenja čovjeka, u euharistiji koja ne smije postati svakodnevna rutina već mana, osvježenje i susret s živim Bogom te u predanoj molitvi, posebno molitvi časoslova preko kojeg zajedno moli cijela Crkva. Zaželio je da im upravo ova korizma pomogne nanovo uspostaviti zajedništvo s Gospodinom i s ljudima kojima su poslani, a koje mora biti vidljivo u svećeničkom zajedništvu, počevši od župe, dekanata, Nadbiskupije pa do čitave Crkve.

U velikoj dvorani Svetišta, na radnom dijelu susreta kojega je moderirao mons. Nedjeljko Ante Ančić, razmišljalo se o teološkom i praktičnom vidu zajedništva i suradnje u Crkvi. Predavanje „Teološko-eklezijalni temelji crkvenog communia“ održao je dr. don Edvard Punda. Govorio je tako o teološkom utemeljenju neraskidive povezanosti između zajedništva i suradnje pojasnivši pavlovsku viziju zajedništva. Također, iznio je i neke konkretne forme življenja i neživljenja suradnje među svećenicima, a predložio i nekoliko mogućnosti za rješavanje poteškoća. Na samom kraju okupljenima je dao i duhovni poticaj za suradnju. 

Mons. Pavao Banić u svom izlaganju „Praktična pastoralna suradnja župnika u dekanatu (i nadbiskupiji)“ posvjedočio je zajedništvo i suradnju među svećenicima koje je, osobito kao župnik i dekan, iskusio i živi u gotovo 52 godine svoga svećeništva.

Nakon rasprave generalni vikar mons. Miroslav Vidović svećenike je upoznao s obavijestima iz Nadbiskupskog ordinarijata, posebno s aktualnim pitanjima o sakramentu svete potvrde, o predstojećim proslavama Uskrsa i sv. Dujma te o biskupskom ređenju mons. Jozića. Također, bilo je govora i o gradnji novog Svećeničkog doma. S novim projektima Misijskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije okupljene je upoznao povjerenik za misije don Jakoslav Banić.

U zaključnoj riječi nadbiskup Barišić je zahvalio svima koji su organizirali i sudjelovali u rekolekciji. Susret je završio zajedničkim objedom u prostorima Svetišta.

misija / kristina bitanga / smn