Katolička Dalmacija 332

Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji počeo u Lumbardi i nastavljen na Lapadu

Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji počeo u Lumbardi i nastavljen na Lapadu
Biskup Uzinić je jubilarcima podijelio posebne uspomene na ovaj dan i proslavu Dana braka

Proslavom Dana života i Dana braka u Korčulanskom dekanatu u utorak, 12. veljače započeo je ovogodišnji Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji. Nakon prošlogodišnjeg početka u Žrnovu, ove se godine Dan života i braka održao u župi sv. Roka u Lumbardi.

Prvi dio programa proslave odvijao se u kino sali Lumbarda, gdje su mladi župe sv. Roka pristigle obitelji pozdravile pjesmom. Nakon uvodnog obraćanja dekana don Željka Kovačevića, nazočnima se obratio i don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za obitelj. Prigodno predavanje pod naslovom „Spasiti brak ili živu glavu“ održala je Maja Jakšić, mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinja. 

U svom predavanju je govorila o odnosima u braku, o tome kako nadvladati probleme proizašle iz razlika u funkcioniranju muškaraca i žena u braku i kroničnog nerazumijevanja i opterećene komunikacije koje proizlaze zbog tih razlika. Poseban naglasak je stavljen na situacije u braku kada se supružnici pitaju kada treba spašavati brak, a kada svoj život. Također je u svom predavanju progovorila o važnosti molitve u braku.

Nakon predavanja mr. Jakšić uslijedilo je svjedočanstvo bračnog para Katice i Lea Bulića. Oni su progovorili o otvorenosti životu, ali i o njihovom putu u sazrijevanju u braku. Iskreno su podijelili svoje iskustvo koje su svi pozdravili velikim pljeskom.

Po završetku prvog dijela programa okupljeni su s upaljenim svijećama formirali procesiju na čelu sa Udrugom braće i sestara Presvetog oltarskog sakramenta iz Lumbarde. Kada je procesija došla u crkvu sv. Roka, svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed, te su mnogi pristupili sakramentu pomirenja.

Misno slavlje predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu s gotovo svim svećenicima dekanata. U prigodnoj homiliji biskup se zapitao može li dodati išta onome što su rekli mr. Jakšić i bračni par Bulić, jer ono što su oni rekli, rekli su iz iskustva. No, osvrnuo se na demografski pad koji se događa u Hrvatskoj, a čitanja dana pozivaju na otvorenost životu. 

Osvrćući se na evanđelje, rekao je da zapovijed o poštivanju oca i majke, ujedno znači i poštivanje djece od strane svojih roditelja. Govoreći o pozivu na svetost dubrovački biskup je rekao da je upravo obitelj mjesto ostvarenja svetosti. Napomenuo je da je zabrinjavajuća činjenica da se svaki treći brak završava rastavom, a da je još više zastrašujuća činjenica da je 50 posto brakova disfunkcionalno, misleći pritom da u tom braku supružnici nisu zadovoljni, nisu se pronašli. 

No, put kojim treba ići je put ljubavi, da brak i obitelj postanu „pjesma“, hvalospjev ljubavi. Taj put ljubavi je Kristova ljubav, poziv da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio. To je ljubav koja ne ugađa sebi, nego drugima služi, koja ne uzima nego se daje. Na kraju homilije biskup je uputio poziv obiteljima da pokušaju otkriti tu ljubav i živjeti tu ljubav, polazeći svatko od sebe.

Poslije homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja. Tom prilikom svi prisutni bračni parovi su obnovili zavjete, a 11 bračnih parova je obnovilo bračne zavjete koje su dali prije 25, 50 i 60 godina. Tako je bilo 7 bračnih parova koji slave 25. godišnjicu braka, dva para koja slave 50. godišnjicu braka i jedan par koji je slavio čak 60 godina bračnog zajedništva.

Na kraju misnog slavlja biskup je jubilarcima podijelio posebne uspomene na ovaj dan i proslavu Dana braka, a čestitao je i ostalim okupljenim bračnim parovima koji su obnovili bračna obećanja. Dekan Kovačević im je podijelio uspomene na današnji dan sliku Svete Obitelji. Prigodno druženje nastavljeno je u restoranu Maestral u organizaciji Pastoralnog vijeća župe sv. Roka, Lumbarda.

Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji nastavljen je 13. veljače susretom za obitelji dekanata Dubrovnik 1 u župi sv. Mihajla u Lapadu. Posebno svečani i radosni su bili trenuci kada su bračni parovi, s rukom u ruci i gledajući jedno u drugo, za vrijeme mise obnovili svoje bračne zavjete potvrđujući tako međusobnu ljubav koju su prije različitog broja godina okrunili sakramentom ženidbe.

O tome kako su po sakramentu ženidbe dopustili Kristu da uđe u njihov brak te da im je on u braku uvijek potpora, govorio je, uz ostalo, u propovijedi na misi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je predvodio i obnovu bračnih zavjeta te molio za sve bračne parove posebice za one koji prolaze kroz krize.

Moglo bi se na ovom susretu govoriti o brojnim vanjskim izazovima s kojima se obitelji susreću, moglo bi se govoriti i o unutarnjim izazovima jer je ono što se uvuče u obitelj i iznutra je oslabljuje daleko teže, moglo bi se govoriti o poteškoćama i krizama, o tome da se svaki treći brak raspada, a da od onih koji opstaju, kako istraživanja pokazuju, pola je disfunkcionalnih, moglo bi se govoriti kako to ne ohrabruje mlade da ulaze u brak te da brak i obitelj ne vide kao svoj poziv, ali bih se radije večeras u propovijedi usmjerio na pozitivno, kazao je mons. Uzinić. Pozvao je okupljene supružnike da na trenutak stave sa strane negativne stvari u braku i usmjere svoju pažnju na one pozitivne i vidjet će da su s brakom i obitelji puno više dobili nego izgubili.

Biskup je zatim bračni i obiteljski poziv stavio u kontekst poziva kojeg su svi dobili, a to je poziv na svetost te je vjernicima kroz ulomak iz apostolske pobudnice „Gaudete et exultate“ objasnio kako svetost nije nešto daleko nego se ona postiže prepoznavanjem potreba drugih te činjenjem malih, običnih svakodnevnih gesti s ljubavlju. Put prema svetosti nije imitiranje puta neke druge osobe, iako to može biti poticajno, nego otkrivanje svoga puta u molitvi uz pomoć Duha Svetoga i djelovanju u ljubavi. Kada se ljubimo kao što je Krist nas ljubio tu je već raj, zaključio je biskup.

U predavanju „Spasiti brak ili živu glavu“, koje je slijedilo nakon mise, Maja Jakšić, mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinja, govorila je o počecima veze dvoje supružnika koji su ispunjeni zaljubljenošću, tolerancijom, međusobnom zanesenošću, a koji se kasnije mijenjaju što vodi prema sazrijevanju veze. Naglasila je kako je u braku važno 'napasti' problem a ne osobu te se fokusirati na ono što u braku možemo mijenjati i kontrolirati, a prihvatiti ono što se ne može promijeniti.

Sudionike susreta pozdravili su i župnik don Robert Ćibarić koji je predvodio molitvu za obitelj koju su svi zajedno molili kao i dekan dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić koji je zahvalio i Biskupijskom vijeću za život i obitelj koje je inicijator ovih susreta. Vjernici su aktivno sudjelovali na misi, čitajući čitanja i pjevajući pod vodstvom s. Veselke Grebenar. Susret je nastavljen neformalnim druženjem u dvorani ispod crkve, a čašćenje je pripremila župna zajednica sv. Mihajla.

misija / dubrovačka biskupija