Katolička Dalmacija 583

Misom i obnovom bračnih saveza završen 10. jubilarni Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Misom i obnovom bračnih saveza završen 10. jubilarni Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji
Misu je predvodio don Jure Vrdoljak župnik župe sv. Mateja na Ravnim njivama u Splitu

Svečanim misnim slavljem i obnovom bračnih saveza u nedjelju 10. veljače, na Svjetski dan braka, završio je 10. jubilarni Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Uz nadbiskupijsko Bračno i obiteljsko savjetovalište, ove godine organizator je bila i župa sv. Mateja apostola na Ravnim njivama u Splitu.

Stoga je misno slavlje predvodio župnik don Jure Vrdoljak. Osvrćući se na evanđelje dana u kojemu Šimun na Gospodinovu riječ izvodi brod na pučinu, ponovno baca mreže i ostvaruje velik ulov, župnik je kazao kako je upravo to pouzdanje u Gospodina primjer koji pomaže ostvariti sreću bračnog i obiteljskog odnosa – žrtvovati sebe i usrećiti drugoga, ali ne na moj način nego onako kako je to Bog zamislio.

„Ni jedno bračno i obiteljsko zajedništvo ne može opstati bez Gospodina, bez onoga koji će usmjeravati vašu zajedničku plovidbu. U tom spoju božanskog i ljudskog, nebeskog i zemaljskog, događa se čudo – novi život. Ne bojte se i ne budite zapreka tom divnom Božjem planu“, istaknuo je Vrdoljak. Zamolio je bl. Alojzija Stepinca, čiji se spomendan obilježavao, „da nas zagovara kako bismo mogli na pučini života susresti Gospodina i na njegovu riječ baciti mreže da bi u našem narodu bilo puno više djece, sretnih obitelji i stabilnih brakova“.

Od 4. do 10. veljače nizom predavanja i svjedočanstva govorilo se o važnosti i svetosti braka, o problemima na koje nailaze bračni parovi, kao i o načinima na koji se poteškoće mogu nadići. U ponedjeljak 4. veljače bračni par Sandra i Zlatko Krznarić govorili su na temu „Tajna bračne sreće“, a u utorak 5. veljače bračni par Marija i Mijo Špar obradio je temu „Ne ‘šparajmo’ na ljubavi“. 

U srijedu 6. veljače mr. spec. Maja Jakšić održala je predavanje „Bračni dijalog – treba li nam prevoditelj?“. U četvrtak 7. veljače upriličeno je cjelodnevno klanjanje za obitelji i duhovna zvanja, a bračni par Marica i Luka Vujević održali su izlaganje „Ostvariti svoje snove zajedno“. 

U petak, 8. veljače, dr. sc. don Boris Vidović razložio je temu „Povjerenje i nerazumijevanje u braku“ u sklopu Tjedna braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta i župe sv. Mateja na Ravnim Njivama.

Istaknuo je kako živimo u vremenu individualizma, sebičnosti i straha od davanja sebe da ne bismo bili iskorišteni, a veliki problem današnjice je i „digitalizacija“ odnosa. Također, mladi često ulaze u brak s nerealnim i velikim očekivanjima te nije čudo ako slijede mnoga razočaranja. Njih će biti manje ukoliko naučimo osnovne razlike u psihologiji i građi mozga žena i muškaraca. Muškarac razmišlja dok šuti, žena na drugi način - dok govori, jednu te istu stvar vide sasvim drugačije. Žena na svoj način doživljava stvarnost pa muževljevo ponašanje i šutnju često tumači kao ignoriranje. Snažna emocija kod žene alarmira cijeli centralni nervni sustav, a kod muškarca je obratno - sustav kao da se „gasi“; žene puno pričaju a muškarac zašuti jer se slomio. 

Nitko nije kriv, radi se samo o razlikama u reagiranju, doživljavanju. Da bismo u kriznim situacijama mogli nadvladati te razlike, neophodno je u suživotu izgraditi povjerenje. Važno je naučiti biti strpljiv i obnavljati odluku o povjerenju u bračnog druga bez obzira na tešku situaciju, jer njena ili njegova frustracija nije iz pakosti nego zbog nekog lošeg trenutka ili slabosti koju u ovom trenutku ne razumijem.

Brak nije samo DA jedno drugome nego najprije Bogu i na temelju toga prihvaćaju jedno drugo unatoč nerazumijevanja. Marija i Josip ulaze u brak s povjerenjem da će njihovo otajstvo biti prihvaćeno. To je ohrabrenje i za nas jer takvih je situacija u životu mnogo. One mogu biti prigoda za svađu ili za prihvaćanje drugoga i učvršćivanje međusobnog povjerenje što omogućuje razvoj ljepote bračnog odnosa. Važna je strpljivost u izgradnji samog sebe i gradnji odnosa s drugima, posebno u nevoljama života. Uvijek mogu naći razlog za kritiku drugoga ali i naučiti malo pretrpjeti i prihvatiti, prešutjeti u ljubavi, ako smo ljubav postavili kao temelj svog života. 

Sv. Pavao nas uči: neka povrh svega bude ljubav …Ako nastojimo rješavati odnose tako da nam najvažnije bude ne povrijediti drugoga, pa makar i ne riješili problem odmah i sada, sazrijevat ćemo u ljubavi i povjerenju. To je stvar vlastite odluke - preuzeti odgovornost za svoje odnose, za proces svog obraćenja na koje smo pozvani. Prije nego što umremo, treba naučiti „umrijeti sebi“ i svemu što me udaljava od supruga, supruge… Temelj je braka u osobnom DA svome Stvoritelju. Ostvariti sebe mogu samo u onoj mjeri u kojoj sam spreman izgubiti sebe radi dobra drugoga.

Pretposljednjeg dana Tjedna braka koji se odvija u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije i župe sv. Mateja apostola na Ravnim Njivama u Splitu, u subotu, 9. veljače bračni par Katarina i Mladen Matijaca govorili su na temu „Bračna ljubav kao predokus raja na zemlji“.

Mladen i Katarina su se na početku predstavili kao bračni par od 17 godina braka i 7 djece. Naglasili su kako oni sami nisu posebni već je u njihovom životu posebna milost Božja koja je činila čudesa usprkos njihovim slabostima. Od samih početaka glavna vodilja bila im je želja slijediti Božju volju koja ih je vodila preko ranog ulaska u brak kroz otvorenost životu i Katarinin ostanak kući do iskustva bračne ljubavi kao predokusa Raja na zemlji. Taj hod ih je naučio koliko ih Bog ljubi i kako Božja Providnost na svaki njihov "da" odgovara preobilnim darovima i milostima.

Katarina je posvjedočila kako otvorenost životu uvijek traži ponovno umiranje i naglasila kako joj je Bog davao snagu za to posebno kroz podršku njenog supruga kojeg smatra stupom svoje otvorenosti životu. Naglasila je kako to nije neka lebdeća podrška već jako životna: suprug koji uskače u svemu što treba. Mladen se nadovezao tumačeći kako je kroz sedam poroda, na kojima je bio podrška svojoj supruzi, otkrio kako je porod sličan otajstvu Kalvarije i uskrsnuća: kroz muku i smrt rađa se život. Oboje su svjedočili kako snaga bračne i roditeljske samodarivajuće ljubavi proizlazi jedno iz Krista kao temelja. Mladen je naglasio kako je važno da se muž neprestano čisti kroz sakrament sv. Ispovijedi i prima Kristov život, Njegovu krv kroz sv. Pričest. Jedino tako može biti otac koji je pastir i svećenik u svojoj obitelji.

Završili su podsjećajući nas kako je u bračnoj privoli sadržano sve što trebamo znati o braku: vjernost u svim situacijama života, ljubav i poštovanje. Naglasili su kako bračna privola kaže: u sve dane života svoga. To ne znači ljubit ću te do kraja života nego ljubit ću te i poštovati svaki trenutak, sat, dan svoga života. Potom su kao i na vjenčanju stavili desne ruke na križ i prisjetili prisutne kako je u borbi za ljubav i sretan brak čitavo Nebo na njihovoj strani te kako je na Kristovom križu kao temelju zaista moguće doživjeti bračnu ljubav kao predokus Raja na zemlji.

misija / nadbiskupija-split