Katolička Dalmacija 370

Sveti Antun pustinjak slavio se i na Braču u župi Novo Selo pored Selca

Sveti Antun pustinjak slavio se i na Braču u župi Novo Selo pored Selca
Misno slavlje predvodio je fra Luka Norac Kevo iz samostana u Sumartinu

Svetkovina sv. Antuna opata svečano je proslavljena 17. siječnja u župi Novo Selo u kojoj se taj svečev blagdan slavi kao naslovnik župe i tamošnje župne crkve.

Misno slavlje predvodio je franjevac iz samostana Sv. Martina u obližnjemu Sumartinu fra Luka Norac Kevo, član splitske provincije Presvetoga Otkupitelja. Koncelebrirao je franjevac iz tamošnjega samostana fra Jakov Prcela. Na štovanje vjernicima pred središnjim oltarom bio je postavljen svečev kip.

Utemeljivši homiliju na Isusovoj poruci “Idi, prodaj sve što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu”, predvoditelj slavlja ustvrdio je da je ta Isusova poruka bila misao vodilja u životu sv. Antuna opata te ustvari savjet i preporuka kako se u potpunosti predati Bogu. “Naš današnji sv. Antun čuo je te Isusove riječi. Bio je bogat, ali je poslušao Isusa, i to do kraja. Sav svoj imetak razdijelio je siromasima i postao uzor siromaštva”, istaknuo je franjevac.

Napomenuo je kako je sv. Antun opat rođen u Egiptu u mjestu pokraj Herakleje gdje je odrastao u blagostanju. Potjecao je iz kršćanske obitelji, a u 19. godini života ostao je bez roditelja te se posvetio svojoj sestri. Povukao se u pustinju kako bi se u potpunosti posvetio Gospodinu. Živio je u siromaštvu, u Bogu posvećenom životu. Molio je i postio te živio o kruhu i vodi. Bio je izložen napastima Sotone. Uz to, mnogi su mu se preporučivali u molitve te je preminuo u 105. godini života, istaknuo je, između ostaloga, franjevac Norac Kevo, navodeći osnovne podatke iz svečeva života.

Poručio je kako se svetost može postići i bez života u pustinji. Savršeni možemo postati i bez pustinje. Bog nam daje svoje milosti bez obzira što radili i čime se bavili. Savršenstvo se ostvaruje slijedeći Božje zapovijedi. Bog nam daje sve što je potrebno za ljudski život. Zahvalimo Bogu, pokažimo životom što znači biti kršćanin, budimo Božja djeca, poručio je, uz ostalo, predvoditelj slavlja.

Na misi župne svetkovine na kojoj su se okupili tamošnji vjernici pjevao je novoformirani crkveni zbor Sv. Antuna pod ravnanjem milosrdnice s. Marije Krune Grgat iz obližnje župe Krista Kralja u Selcima. Novo Selo nastalo je od starosjedilaca i poljičkih "uskoka" doseljenika u XVI. stoljeću. Župa je prvi put osamostaljena 1714., da bi 1849. bila pridružena Selcima, a od 1907. ponovno se osamostalila.

misija / ika