Katolička Dalmacija 333

'U sve vrijeme godišta' sa svim strofama otpjevana u dubrovačkoj crkvi Domino

'U sve vrijeme godišta' sa svim strofama otpjevana u dubrovačkoj crkvi Domino
Božićne pjesme je prepuna crkva pjevala

„Nazdravlje vam Bogojavljenje“, riječi su kojima je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić čestitao vjernicima okupljenima na misi u crkvi Domino u Dubrovniku u nedjelju, 6. siječnja svetkovinu kojom, kako je objasnio, otajstvo rođenja Sina Božjega nije ostalo poznato samo u okvirima njegovog naroda nego je prošireno i među druge narode.

Osvrnuvši se na poticaje blagdana Sveta tri kralja biskup je potaknuo vjernike da i sami pokušaju vidjeti zvijezdu i usmjeriti se prema onom bitnom u životu te da ne budu poput onih koji su uputili mudrace prema Betlehemu a da sami nisu osjetili potrebu poći i pokloniti se Sinu Božjemu. „Nemojmo se zaustaviti samo na znanju o tom otajstvu nego mu dopustimo da zahvati u našu nutrinu i učini nas ljudima poput Njega u čijem srcu će biti mjesta za sve ljude.“

Na pontifikalnom slavlju propovijedao je đakon don Tomislav Sikavica. Kazao je kako je ovaj blagdan došao u kršćanstvo da bi se proslavilo to što smo i mi, možda jednom poganski narod, postali dionici Božje vijesti, evanđelja, da je Isus naš Gospodin, da je došao da nas spasi. Dodao je da bismo ovim blagdanom trebali izraziti zahvalnost za to te svojim životima naučiti slaviti Boga.

Podsjetio je vjernike kako su krštenjem primili tri službe: kraljevsku, svećeničku i proročku, te sve potaknuo na promišljanje koliko u svojim životima ostvaruju te službe. Osvrnuvši se na blagdan koji ima svoje lijepe običaje i tradiciju potaknuo je vjernike da se na zaustave samo na tome nego i da se upitaju što oni danas u svojim životima mogu učiniti. „Koja je naša zvijezda koju slijedimo? Koji su naši Herodi koji nas možda sprječavaju u odlasku da hvalimo i slavimo Boga, da mu se klanjamo? Vršimo li mi našu proročku službu ili mislimo da su proroci neki drugi? Prepoznajemo li u svakom danu, u svakom izboru ono što trebamo učiniti: vratiti se i javiti Herodu ili otići svojim putem kamo nas zvijezda vodi?“

Đakon Sikavica je nadalje kazao kako među vjernicima ima i onih koji teško žive ali ne gube svoje dostojanstvo, svjedoče da su Kristovi kao i oni koji su imućni ali neprestano kukaju. Zašto se događa negativnost unatoč tome što smo spašeni, što je došao Krist da nas spasi?, upitao se.

Skrenuo je pozornost na nemir i strah u ljudima, a kojeg je imao i Herod preplašen za svoje kraljevanje, te potaknuo na propitivanje o samima sebi: širimo li mi nemir i strah oko sebe, pa naši mladi odlaze od nas i iz ovog društva. Možemo li mi ovom društvu ponuditi neku zvijezdu? Možemo li mi biti ti koji ga mijenjaju?

„Ne mora naš život biti onakav kakvog ga mi zamislimo za sebe nego onakav kakvog nam daje Bog, da slijedimo zvijezdu. Bitno je prepoznati tko ili što je ta naša zvijezda. Je li to nešto materijalno vezano uz posao, karijeru, novac ili je to nešto duhovno što nas čini boljima svome mužu, ženi, djeci, onima s kojima dijelimo svakodnevicu?“, istaknuo je. Proročka služba znači čitati znakove kako bismo mogli hodati u pravom smjeru, a na to nas poziva današnji blagdan. Ako to uspijemo uspjet ćemo i na obiteljskom i na poslovnom planu.

Osvrnuo se, uz ostalo, i na problematiku iseljavanja rekavši kako ne treba samo s osudom gledati na to. Jer možda mi imamo takvo duhovno bogatstvo koje sami ne prepoznajemo. Pa ga zato trebamo odnijeti van, pokazati i oplemeniti cijeli svijet, da svijet vidi i upozna Boga, pa da možda u jednom trenutku mi postanemo ta zvijezda, to svijetlo koje nosi Boga svijetu, zaključio je.

Rektor crkve Domino don Slavko Grubišić u zahvali svima kazao je kako je lijepo da biskup svake godine u božićnom vremenu nađe vremena i predvodi slavlje u ovoj crkvi kada se mise tradicionalno slave veselo uz tamburaše.

Tamburaški orkestar i zbor crkve Domino pod vodstvom Krešimira Magdića predvodio je pjevanje božićnih pjesama koje je prepuna crkva pjevala, a među njima je bila nezaobilazna „U sve vrijeme godišta“ sa svim svojim strofama.


Misija / Angelina Tadić