Katolička Dalmacija 625

Nadbiskup Barišić: Mi smo slijepi za znakove s neba jer promatramo svijet virtualno

Nadbiskup Barišić: Mi smo slijepi za znakove s neba jer promatramo svijet virtualno
Don Šime Marović otpjevao je svečani navještaj svetkovanja Vazma i tijeka liturgijske godine

„Svetkovina Bogojavljenja je svetkovina univerzalne Božje ljubavi koja nikoga ne isključuje. Bog je došao radi spasenja svih ljudi. Uzvratiti mu možemo sebedarjem, darovati sebe Bogu i drugima“, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Uz nadbiskupa suslavili su generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i ostali svećenici. Nakon Evanđelja, po drevnom crkvenom običaju splitske katedrale na svetkovinu Bogojavljenja, otpjevan je svečani navještaj svetkovanja Vazma i tijeka liturgijske godine.

Mudraci su prešli dug put od svojih domova do betlehemskog Djeteta i na tom putu susreli su brojne poteškoće. Takav je i naš put do betlehemskog Djeteta, započeo je nadbiskup svoju propovijed. 

Govoreći o mudracima koji su došli s Istoka iz perzijskih krajeva, istaknuo je da im je bila dovoljna zvijezda na obzorju koja ih je pokrenula, napustili su sigurnost i njima drage okvire proučavanja da bi se odazvali pustolovini traženja dublje istine. U tom je svjetlu kazao da je „događaj na nebu uvijek bio poruka za zemlju. Nije bilo lako proći sve poteškoće i doći do Jeruzalema. Svojim pitanjem uznemirili su sve, a osobito Heroda.“

Nadbiskup se, nadalje, upitao na čijoj smo mi strani: strani mudraca, onih prisutnih u Jeruzalemu koji teže populizmu, Saduceja i Farizeja koji poznaju Pisma ali nemaju iskustvo ili pak Heroda? Ustvrdio je kako smo slijepi za znakove s neba. „Mi ne gledamo u nebo, niti se hodajući divimo stvorenome svijetu. Mi sjedimo i gledamo u ekran, promatramo svijet virtualno. Mudraci su susreli velikoga Boga u malenome Djetetu i zato se promijenjeni vraćaju svojim domovima drugim putem.“ 

U tom se kontekstu nadbiskup Barišić osvrnuo na odlazak brojnih obitelji prema Zapadu, odnosno prema Njemačkoj i Irskoj te se upitao kakav je taj „Jeruzalem“ prema kojem oni idu, što traže i što se nadaju naći? Hoće li naći vrednote za kojima teže, poštene zakone i propise, uvažavanje i vrednovanje čovjeka, Svjetlo koje će ih voditi? Potaknuo je vjernike da budu mudri, da pitaju i ustrajno traže Svjetlo.

Na kraju blagdanskoga misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao katedralni zbor pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, mons. Barišić je zaželio radostan i blagoslovljen Božić svim kršćanima koji ga slave po julijanskome kalendaru.

misija / silvana burilović crnov