Katolička Dalmacija 499

Sveučilišni Split bogatiji za Centar 'Don Frane Bulić' na KBF-u

Sveučilišni Split bogatiji za Centar 'Don Frane Bulić' na KBF-u
Novi Centar blagoslovio je nadbiskup Marin Barišić / Božidar Vukičević_Cropix

Splitsko sveučilište, odnosno Katolički bogoslovni fakultet od jučer je bogatiji za Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja, koji je ponio ime po svjetski poznatom arheologu, povjesničaru, epigrafičaru i paleografu don Frani Buliću.

U prigodi otvaranja novog znanstvenog instituta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu održana je prigodna svečanost, a brojnim nazočnima prigodnom riječju, pozdravljajući ovaj čin, obratili su se nadbiskup mons. Marin Barišić, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Mate Omazić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti, Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva, Alojzije Čondić, dekan KBF-a u Splitu, te don Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na splitskoj bogosloviji i idejni začetnik osnivanja Centra "Don Frane Bulić".

Poseban gost na svečanosti bio je Michael Ursinus, Nijemac rođenjem, a Englez po mjestu rada (njegovo ime je, pišući fonetski, ovom prigodom izgovarano i kao Majkl i Mihael), osmanist sa zavidnim ugledom u znanstvenom svijetu, koji je održao i prvo prigodno predavanje u novootvorenom centru, naslovljeno s "Terra nullius između Klisa i venecijanskog Splita".

U svom predavanju ugledni gost je govorio o granici između dviju država, osmanske i Republike sv. Marka oko godine 1575., koja je išla preko Solina. Pri tomu je koristio domaćoj znanstvenoj javnosti već poznate izvore kojima su se koristili ponajprije don Lovre Katić, pa don Frane Bulić, Francesco Carrara, Ivo Babić, Grga Novak i Ivan Stojak, no tomu je pridodao i turske izvore. 

Kao konkluzija razlike između podataka koje su iznjedrili domaći i venecijanski arhivi, te osmanski podaci, javlja se terra nullius, odnosno ničija zemlja. Do sada je bilo poznato postojanje takvog teritorija oko ušća rijeke Jadro, a svojom studijom prof. Ursinus je pretpostavio da je ničije zemlje bilo i na prostoru prema Stobreču. Terra nullius je uglavnom bila dogovorena između dviju strana, a svrha joj je izbjegavanje direktnih kontakata i otvorenih sukoba.

Arhivi, kakve primjerice ima svaki franjevački samostan, kriju još obilje zanimljivih podataka do sada nepoznatih povijesnoj znanosti, te pred paleografima stoji njihovo odgonetanje, a kad se tomu pridodaju i osmanski izvori koji su do sada, zbog jezičnih barijera, malo korišteni, slika će biti potpuna.

Centar "Don Frane Bulić", koji je u sklopu Katoličko-bogoslovnog fakulteta dobio na korištenje zasebnu prostoriju, blagoslovio je nadbiskup mons. Marin Barišić, prvu knjigu je donirao profesor Michael Ursinus, a čitavu svečanost pjesmom je obogatio Zbor bogoslova Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Urlića.

Dražen Duilo