Katolička Dalmacija 575

Dubrovački svećenici s don Marinom Lučićem na obnovi 'U školi Duha Svetoga'

Dubrovački svećenici s don Marinom Lučićem na obnovi 'U školi Duha Svetoga'
Predavanje don Marina Lučića u Biskupovom domu u Dubrovniku

Na adventskoj duhovnoj obnovi za svećenike, redovnike i đakone u Dubrovačkoj biskupiji održanoj u srijedu, 12. prosinca u Biskupovom domu u Dubrovniku okupljeni su razmišljali o temi „U školi Duha Svetoga“. Predavač je bio don Marin Lučić, rektor Biskupijskog sjemeništa. U sklopu obnove svećenici su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju s prigodom za ispovijed te euharistijskom slavlju u zbornoj crkvi sv. Vlaha koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Govoreći o mjestu i ulozi Duha Svetoga u životu svećenika rektor Lučić je kazao kako svećenici nakon nekoliko godina službe mogu bez problema propovijedati o svim temama jer steknu određenu rutinu, te ih potaknuo na promišljanje šalje li ih Bog da propovijedaju ono što znaju ili da propovijedaju ono na što ih on nadahnjuje.

Istaknuo je važnost nadahnuća koje dolazi od Boga. Da bi svećenik bolje čuo Božja nadahnuća naveo je neke uvjete koji im na tom putu mogu pomoći poput slavljenja Boga i zahvaljivanja, želji za Božjim nadahnuća i otvorenosti prema njima, stava odlučnosti da se Bogu ništa ne odbija, sinovske poslušnosti pune povjerenja, nenavezanosti na materijalna dobra, ideje i predodžbe, njegovanje tišine i mira, vjernog ustrajavanja u tihoj molitvi, otvaranja srca ispovjedniku u ispovijedi te otvorenosti karizmama Duha Svetoga.

Predavač je, uz ostalo, skrenuo pozornost kako ljudi često imaju svoj kalup i svoju logiku po kojoj razmišljaju pa se nisu spremni otvoriti nečem novom, nekom nadahnuću. A Gospodin ta nadahnuća na neke čudne načine promiče, pa je zato potrebno ne biti navezan na svoje kalupe i razmišljanja nego se otvoriti Gospodinu. To ne znači biti nezainteresirani niti forsirati samo askezu.

„Čovjeka u duhovnom rastu najviše sputava navezanost na ideje, način ponašanja, vlastitu mudrost, svoje ciljeve, vlastitu volju… Budući da je cilj kojem težimo dobar imamo dobro opravdanje za svoju tvrdoglavost. Cilj je dobar i onda to mora biti dobro. Toliko ima dobrih stvari koje možemo raditi ali je pitanje je li nas Gospodin na to potiče. 

Mi se svećenici tako možemo utopiti, pogotovo u molitvi jer ima toliko dobrih ideja, pa sad ima ovo, sad ono, pa se damo svukuda. A pitanje je što je bila Božja volja? Na što nas je Gospodin potaknuo?“, istaknuo je rektor Lučić. Potaknuo je braću svećenike na promišljanje o tome na što ih Gospodin potiče kao biskupijsku zajednicu. Ne mogu sve napraviti, ali treba prepoznati gdje je Gospodin dao posebnu milost. Jer ima puno dobrih ideja, ali treba otkriti koji je put.

Duhovnu obnovu je moderirao biskupski vikar za pastoral don Ante Burić koji je, uz ostalo, braću svećenike potaknuo da njeguju u liturgiji trenutke tišine posebice nakon propovijedi i pričesti. Preporučio im je i knjigu kardinala Roberta Saraha „Snaga tišine“.

Misija / Angelina Tadić