Katolička Dalmacija 424

Mučenik dominikanac Barač umirao je s riječima 'Bože, oprosti im'

Mučenik dominikanac Barač umirao je s riječima 'Bože, oprosti im'
Ispred Suda u Trogiru obilježena je 73. godišnjica smrti dr. sc. fra Dominika Barača

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, u Trogiru je obilježena 73. godišnjica smrti dr. sc. fra Dominika Barača. Cvijeće je položeno pokraj zgrade trogirskog Suda, na kojoj je prije tri godine postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na dominikanca i sociologa koji je u toj zgradi bio zatvoren i odveden na strijeljanje iz samostana sv. Dominika. 

Zbog svoje ljubavi prema istini i pravdi te odanosti katoličkoj vjeri i hrvatskom narodu, fra Dominik Barač stradao je 17. studenoga 1945. od tadašnje komunističke vlasti.
Počast su mu, među ostalim svećenicima, ispred Suda odali provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Slavko Slišković, starješina trogirskog dominikanskog samostana fra Petar Galić, te prior splitskog dominikanskog samostana fra Luka Prcela.

Potom se u crkvi sv. Dominika na gradskoj rivi molila krunica za sve žrtve komunističkog režima, nakon koje je misu predvodio provincijal o. Slavko Slišković, profesor na KBF-u u Zagrebu.

– Imao je svega 33 godine kada je bio strijeljan te je u svome kratkom životnom vijeku postigao velika djela i bio uzoran. Isus je s križa molio "Oče, oprosti im jer ne znaju što čine", a Dominik je također umirao s riječima "Bože, oprosti im". Ova obljetnica znak je života i dokaz da pobjeđuje život, a ne smrt. Znaju se imena suca i tužitelja koji su ga osudili, mislili su kako gospodare životom i smrću, ali njihovo je ime potonulo u zaborav i nestalo u smrt. Ploča na zgradi Suda s Dominikovim imenom svjedoči, a kamen glasno viče da se istina i život ne mogu ubiti – rekao je u svojoj propovijedi o. Slišković.

On je tim povodom svečano otvorio novu dvoranu u sklopu samostana sv. Dominika koja nosi naziv Dvorana fra Dominika Barača.

Gordana Dragan