Katolička Dalmacija 207

Obiteljski susret održan u Franjevačkom samostanu u Živogošću

Obiteljski susret održan u Franjevačkom samostanu u Živogošću
Kroz dva dana druženja u samostanu sudionici su bili u prilici podijeliti međusobna iskustva

XXX. Obiteljski susret održan je u Franjevačkom samostanu Svetog Križa u Živogošću od 30. studenoga do 2. prosinca 2018. pod motom „U susret Božiću“ ("Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze"...) voditelji su bili upravitelj samostana i župnik fra Miroslav Bustruc, OFM i Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. specijalist obiteljske medicine.

 Organizatori susreta su Hrvatska zajednica bračnih susreta regija Split, Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja Split i upravitelj samostana u Živogošću fra Miroslav Bustruc uz potporu Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susret su pristigli članovi HZBS-a, njihovi prijatelji i dugogodišnji sudionici Obiteljskih ljetnih škola. Među sudionicima koji su došli iz Opuzena, Metkovića, Dugog Rata, Splita, Solina, Kaštela i Širokog Brijega bilo je roditelja dvoje, šestero, sedmero i osmero djece. Uz roditelje sudjelovali su i najmlađi članovi obitelji.

Susret je počeo u petak navečer zazivom Duha Svetoga i misom koju je predslavio o. fra Miroslav Bustruc. Kroz dva dana druženja u samostanu sudionici iz različitih sredina bili su u prilici podijeliti međusobna iskustva. U prvom razmatranju fra Miroslav je kroz psalam 139. potaknuo na razmišljanje o važnosti povjerenja u Boga i susreta sa samim sobom, ljubavi prema sebi i drugima, te trajnoj zahvalnosti za Dar života.

U drugom razmatranju govorio je o važnosti sabranosti u molitvi i osobnom susretu s Bogom pri čemu je važno imati na umu da oči nisu sredstvo vjere već srce, te da se srcem vjeruje, a umom razmišlja. U svom izlaganju dr. Danijela De Micheli Vitturi potaknula je sudionike da u vremenu Došašća razmisle gdje će se zaustaviti ovog Božića; što ih u životu najviše zaokuplja i sprječava u susretu s Gospodinom.

U likovnoj radionici prof. Nevenka Mistrić Gulin, likovni pedagog je sudionike motivirala da likovno izraze što bi poklonili Malom Isusu ovog Božića. U subotu poslije podne sudionici su pohodili staru župnu crkvu sv. Dominika na mjesnom grobljem i tako dobili cjelovitu sliku ovog prekrasnog mjesta koje danas uglavnom živi od turizma.

U subotu navečer misu i molitvu pred Presvetim je predslavio fra Miroslav. Nakon večere dr. Danijela je moderirala okrugli stol na temu Božić nekad i danas. Razgovaralo se o vremenu Došašća i proslavi Božića u obitelji koja u zadnje vrijeme poprima sve više komercijalno obilježje.

Bračni par Cvitanović iz obližnjeg mjesta pridružio se sudionicima susreta s kojima su podijelili svoje iskustvo. Gđa Đurđica je sudionicima izrazila dobrodošlicu i počastila ih domaćim specijalitetima. Na nedjeljnoj misi koju je predslavio fra Miroslav, župljanima su se pridružili i sudionici susreta. Nakon mise djeca su za sudionike susreta izvela prigodan igrokaz koji je priredila dugogodišnja animatorica gđa Darija Mladin, vjeroučiteljica, majka šestero djece. Ove godine su se djeci u igrokazu pridružili i roditelji.

Nakon nedjeljnog ručka sudionici su kroz radove iz likovne radionice prikazali što žele pokloniti Malom Isusu ovog Božića te su tako obogatili jedni druge uz razmišljanje što bi još mogli dobro učiniti ovog Adventa.

Na kraju uz zahvalu organizatoru susreta te voditelju i domaćinu fra Miroslavu Bustrucu sudionici su se radosni i zahvalni razišli svojim kućama sa željom da se slijedeći Obiteljski susret održi u Korizmi 2019.

misija / franjevci-split