Katolička Dalmacija 325

Predstavljanje sinjskog 'Ljetopisa fra Petra Filipovića' u Splitu

Predstavljanje sinjskog 'Ljetopisa fra Petra Filipovića' u Splitu
S predstavljanja 'Ljetopisa fra Petra Filipovića' u Sinju

U Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu, u srijedu 7. studenoga u 19.30 sati, predstavit će se knjiga "Ljetopis fra Petra Filipovića", autora Mislava Cvitkovića i fra Mirka Marića. Taj rukopis iz 1756. godine objavio je sinjski ogranak Matice hrvatske. 

Fra Petar Filipović bio je prvi povjesničar Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske. a knjiga ‘Ljetopis fra Petra Filipovića’ sastoji se od dva glavna dijela i nekoliko manjih, kazao je fra Mirko Marić.

"Prvi dio knjige opisuje nevolje fratara i puka u Rami, bijeg u Sinjsku krajinu, nevolje u Sinjskoj krajini i rat, a drugi dio je više posvećen Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koja se štovala u Rami i čiju su sliku fratri i puk donijeli u Sinj te sve što je učinila i u Rami i Sinju, sve do njegova zadnjega dana. To su dva glavna dijela, a još ima nekoliko manjih dijelova, jer je fra Petar Filipović pisao i na talijanskom i na latinskom jeziku. Ti tekstovi su također prevedeni, a pisao je i o nekim nesporazumima u Sinju, koje je opisao i pojasnio kako su se dogodila i što se dogodilo", ističe fra Mirko Marić.

Fra Mirko Marić, u razgovoru za sinjski portal Ferata, posebno se zahvalio onima koji su najviše doprinijeli da knjiga ugleda svjetlo dana.

"U prvom redu zahvalio bih Mislavu Cvitkoviću koji je sa svojim ljudima, koji su mu prevodili razne tekstove, podnio najveći dio tereta, zatim našem Jakovu Borkoviću, grafičkom uredniku te našoj poznatoj i priznatoj dizajnerici, rekao bih umjetnici, Nikolini Jelavić Mitrović, koja je u jedno fino ruho obukla i fra Petra Kneževića, a sada evo i fra Petra Filipovića."

Osim autora, knjigu će predstaviti dr. Marko Rimac i dr. Joško Belamarić. U glazbenom dijelu nastupit će operni pjevač Bože Župić, a moderator programa je fra Ante Branko Periša.

misija