Katolička Dalmacija 453

Opožarena područja na Pelješcu obišao dubrovački biskup Uzinić

Opožarena područja na Pelješcu obišao dubrovački biskup Uzinić
Biskup Uzinić u pratnji pelješkog dekana i župnika u Orebiću don Marka Stanića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obišao je u nedjelju, 7. listopada opožarena područja na poluotoku Pelješcu u pratnji pelješkog dekana i župnika župe Pomoćnice kršćana u Orebiću don Marka Stanića i župnika župe Velike Gospe u Kuni don Marinka Šljivića.

Podsjetimo, višednevni požar buknuo je 25. rujna u ranim jutarnjim satima u naselju Mokalo, u istočnom dijelu župe Pomoćnice kršćana u Orebiću. Zbog snažne bure se brzo proširio po niskom raslinju, vinogradima i maslinicima, a vrlo brzo je zahvatio i gustu borovu šumu iznad i ispod regionalne ceste DC 414. Zbog toga je bio prekinut promet i zatvorena Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina, a trajekt iz Korčule je preusmjeren na Trstenik.

Požar su gasili članovi orebičkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva a pridružile su im se vatrogasne postrojbe iz ostalih peljeških naselja i DVD-a iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije, a također i iz drugih dijelova Hrvatske, te vojnici Oružanih snaga RH. Zbog siline vatrene stihije bilo je evakuirano i stanovništvo kao i turisti. Stradalo je nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada. Požar je pod nadzor stavljen 1. listopada.

Na opožarenom području nalaze se i dvije kapele: sv. Jakokva u Mokalu i sv. Jurja na groblju u Podvlaštici. Kako je za Hrvatski katolički radio izjavio župnik don Marko Stanić, a prenijela IKA, iako je vatra došla do samih zidova, kapele su ostale netaknute. Jedino su, zbog velike vrućine, popucala stakla na dva prozora kapele sv. Jakova.

Članovi molitvene zajednice na vijest o požaru i njegovoj snazi okupili su se zajedno sa župnikom na molitvi u župnoj crkvi ispred oltara Svete obitelji i pred zapaljenom svijećom na čast Svete obitelji molili Gospin zagovor i pomoć u ovoj teškoj nevolji.

misija / dubrovačka biskupija