Katolička Dalmacija 690

Blagdan Gospe od Ružarija proslavljen u Trogiru i u Metkoviću

Blagdan Gospe od Ružarija proslavljen u Trogiru i u Metkoviću
S misnog slavlja za Gospu od Ružarija u trogirskoj crkvi svetog Dominika

U svetištu bl. Augustina Kažotića, odnosno u trogirskoj crkvi sv. Dominika, u nedjelju, 7. listopada proslavljen je blagdan Gospe od Ružarija, kojem je prethodila trodnevnica koju je predvodio fr. Petar Galić, starješina svetišta.

Misno slavlje predvodio je don Joko Blažević iz župe Vinjani kod Posušja iz BiH uz koncelebraciju fr. Petra Galića, fr. Matijasa Farkaša i fr. Ante Kazotija uz pratnju crkvenog zbora kojeg vodi Katarina Čičić. Misnom slavlju nazočilo je mnoštvo vjernika iz Trogira i okolice. Na početku misnog slavlja don Joko Blažević izmolio je Gospinu krunicu ispred kipa na ulaznim vratima. Poslije je misno slavlje nastavio za oltarom te napomenuo da moleći otajstva svete krunice u svakoj Zdravo Mariji razmišljamo o otajstvu – Isusovu životu.

“Isus je došao na ovu zemlju da bi nam pokazao ljubav, jer čovjek je iz ljubavi stvoren. Bože očinski i prijateljski smiluj se i oprosti nama naše grijehe, za koje kažemo nakon svake ispovijedi da nećemo činiti. Mi želimo da se naša molba ispuni, a da bi se to desilo treba biti čista srca”, nadodao je. Don Joko je istaknuo kako pred sobom vidi čovjeka grješnika i jednoga dana će On sam doći – poslati će svoga Sina.

“Po praliku svoga Sina stvara čovjeka, koji je jadnik, patnik, mučenik dobio sve, a ne zna što bi sa onim svim – nije sretan i od muke zaspao i poslije propjevao kad je vidio ženu koju je dobio o mesa svoga. Otprilike ovo je lik one kojoj danas dolazi anđeo gospodnji navijestiti radosnu vijest i po njoj utkati radosnu vijest u povijest čovječanstva. Zdravo Marijo, milosti puna – koja po arkanđelu Gabrijelu donese onoga koji se u srce utka u svih nas.”

Don Joko Blažević podsjetio je kako predaja kaže da je krunicu počeo moliti sv. Dominik, a da su oci dominikanci uređivali – dorađivali krunicu. “Papa Ivan Pavao II. je dodao otajstvo svjetlosti – evo vam otkupljenje kroz lik Isusove majke. Moleći krunicu mi uvijek molimo za vlastito sjedinjenje s Kristom po Mariji”, poručio je. Don Joko ističe da kad je kao ranjenik u Domovinskom ratu u Buškom blatu pecao ribice i molio krunicu – sjeta ga uhvatila na ovaj trenutak molitve i zajedništva. 

“Krunica se najžešće molila u trenucima prevrata borbe za slobodu – borbi s Bogom i za Boga u Domovinskom ratu. Mnogima su krunice oko vrata staviljaii svećenici, supruge i majke za vrijeme rata uz napomenu da ne psuju Boga i da mole krunicu. Krunica je donijela mir i slobodu, a poslije rata se prestala moliti krunica kao obiteljska molitva – tada je nastao ovaj ekonomski kaos”, naglasio je. 

“Gospa jedva čeka da nas dovede svome sinu i stoga bi što više trebali moliti svetu krunicu kao obiteljsku molitvu, jer je to najveće oružje protiv nečastivog koji bi htio preko nas slabih širiti svoje carstvo – lažni sjaj”, zaključio je don Joko Blažević.

Na kraju svečanog misnog slavlja kojom je proslavljena svetkovina Gospa od Ružarija, starješina svetišta fr. Petar Galić zahvalio je trojedinom Bogu i bl. Djevici Mariji za neizmjerno izlivene milosti, don Joki Blaževiću na propovijedi – kroz duboke i nadahnute riječi punih srca i žara, koji je bio ranjen u Domovinskom ratu, tako da jedan dio krunice može moliti na metalne kuglice koje su u njemu. 

Zahvalio je članovima Gospe od Karmela, crkvenom zboru, čitačima, onima koji su crkvu podarili prekrasnim cvijećem i pripravnom bogoslovu Ivanu iz Nove Gradiške te fr. Anti koji su prekrasno aranžirali cvijeće i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli svečanoj proslavi ovog blagdana. Točno u podne kad su zvonila crkvena zvona predvodio je Dominikansku molbenicu i sv. krunicu Gospi Pompejskoj. Na kraju blagoslovio je vjerni puk škropljenicom.

Župa svetog Nikole biskupa u Metkoviću blagdan suzaštitnice Blažene Djevice Marije od Krunice - Gospe od Ružarija, proslavlja tradicionalno na Dan neovisnosti, ove godine u ponedjeljak 8. listopada.

Slavljene su dvije mise a središnju svečanu misu kojoj je prethodila procesija s Gospinim kipom predvodio je don Ante Rako, profesor na KBF-u u Splitu i sudac interdijecezanskog crkvenog suda. U koncelebraciji uz župnika i novog neretvanskog dekana don Davora Bilandžića i župnog vikara don Miroslava Rubića bili su dugogodišnji neretvanski dekan preč. don Stipe Jerković koji je službu dekana obavljao preko 20 godina, te svećenici susjednih župa. 

Misu je animirao mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović a za orguljama je bila prof. Marija Maja Jerković. 

U propovijedi don Ante je potaknuo vjernike iz osobnog, a i iskustva mnogih na važnost molitve svete krunice, napose u obitelji. Na kraju misnog slavlja don Ante Rako pozvao je vjernike da se pomole i za sve koji su dali živote za Hrvatsku, poručivši da nikada ne zaborave njihovu žrtvu.

misija / nadbiskupija-split